2013-07-13 18:03:47
Φωτογραφία για Η χρεοκοπία της πολιτικής των μηδενικών προβλημάτων με τους γείτονες - Ο Νταβούτογλου κάθεται καλά στην καρέκλα του άραγε;
Εμείς είμαστε καλοί, οι γείτονές μας είναι κακοί!

του Μουράτ Γετκίν

[email protected]

Όταν η αντιπολίτευση ρωτά τι απέγινε η πολιτική των μηδενικών προβλημάτων με τους γείτονες, η κυβέρνηση αναπτύσσει μια ρητορική, που συνοψίζεται στο "εμείς είμαστε καλοί, οι γείτονές μας είναι κακοί"!

Ο πρόεδρος της Συρίας, Μπασάρ Άσαντ, που με βάση τις εκτιμήσεις της Άγκυρας θα έπρεπε να έχει ανατραπεί εδώ και ένα χρόνο, για να τον αντικαταστήσει ο Φαρούκ Σάρα, στις 9 Ιουλίου συγκέντρωσε την ηγεσία του Κόμματος Μπάαθ και απομάκρυνε από τις θέσεις τους τους αντιπροέδρους του κόμματος, ανάμεσα στους οποίους και ο Σάρα.

Της κίνησης αυτής προηγήθηκε το πραξικόπημα που έγινε στο Κατάρ, στις 25 Ιουνίου, με το οποίο κόπηκαν οι γραμμές ανεφοδιασμού του κινήματος της Μουσουλμανικής Αδελφότητας.

Από την άλλη πλευρά, στις 3 Ιουλίου ανατράπηκε με ένα άλλο πραξικόπημα ο Μοχάμεντ Μόρσι και η κυβέρνηση της Μουσουλμανικής Αδελφότητας στην Αίγυπτο
. Αν και αντέδρασαν χώρες όπως η Σαουδική Αραβία και το Κατάρ, που μαζί την Τουρκία στηρίζουν την αντιπολίτευση στη Συρία, αν και ο πρωθυπουργός Ερντογάν και ο ΥΠΕΞ Νταβούτογλου έκαναν κινήσεις στην κατεύθυνση "Το πραξικόπημα να σταματήσει και να αναλάβει και πάλι τα καθήκοντά του ο Μόρσι", οι ΗΠΑ στήριξαν ανοιχτά το πραξικόπημα.

Άραγε, γιατί ο Άσαντ, που στην ουσία πολεμά εναντίον της Μουσουλμανικής Αδελφότητας στη Συρία, προέβη σε αυτήν την κίνηση ξεκαθαρίζοντας τα του οίκου του αμέσως μετά τα χτυπήματα που δέχτηκε το κίνημα της Μουσουλμανικής Αδελφότητας στο Κατάρ και την Αίγυπτο; Η δικαιολογία που έδωσε ο ίδιος ο δικτάτορας ήταν η εξής: Εκείνοι που έκαναν τα σοβαρότερα λάθη, ήταν ο στενός του κύκλος, γι' αυτό θεώρησε ότι έπρεπε να τους απομακρύνει!

Όπως γίνεται και στην τουρκική πολιτική πραγματικότητα, που χρησιμοποιείται η δικαιολογία "αυτός ήταν καλός αλλά δεν ήταν καλός ο κύκλος του", έτσι και ο Άσαντ θέλησε να δώσει το μήνυμα ότι "εγώ είμαι καλός, οι κύκλος των συνεργατών μου ήταν κακός".

Ο Άσαντ, που έχει την πολιτική υποστήριξη αλλά και την υποστήριξη των υπηρεσιών πληροφοριών της Ρωσίας, γνωρίζει πολύ καλά ότι ούτε η Ρωσία, ούτε οι ΗΠΑ, ούτε η Ευρώπη θα επέτρεπαν ποτέ την ισχυροποίηση και τη δράση μιας οργάνωσης όπως η Αλ Νούσρα, που είναι παρακλάδι της Αλ Κάιντα, η οποία γεννήθηκε μέσα από τα σπλάχνα της Μουσουλμανικής Αδελφότητας της Συρίας! Ο καθένας θα μπορούσε να αναρωτηθεί αν ΗΠΑ και Ρωσία, εν όψει της "Γενεύης 2" που θα γίνει το Φθινόπωρο, έχουν κάνει ή όχι κάποια μυστική συμφωνία, για να ξεκαθαρίσουν το τοπίο στη Συρία και από τη δικτατορία του Μπάαθ και από την επιρροή και της δράση της Μουσουλμανικής Αδελφότητας.

Από τις εξελίξεις των τελευταίων εβδομάδων συνάγεται το συμπέρασμα ότι η μεγάλη ανατροπή που περίμεναν να κάνουν οι οπαδοί της Μουσουλμανικής Αδελφότητας επί έναν αιώνα στη Μέση Ανατολή ή από τότε που καταργήθηκε το Χαλιφάτο με την ίδρυση της Τουρκικής Δημοκρατίας, δεν διήρκεσε και πολύ και ότι κατέρρευσε όταν έμεινε μόνη της, χωρίς τη στήριξη άλλων παραγόντων!

Η συμπάθεια και η υποστήριξη που είχε η Μουσουλμανική Αδελφότητα από τις κυβερνήσεις των Αράβων και της Δύσης φαίνεται ότι έφθασε στο τέλος της.

Η Τουρκία από την πλευρά της, εδώ και χρόνια, είχε στηρίξει την επιτυχία όλων των πρωτοβουλιών και των σχεδίων που είχε για τη Μέση Ανατολή, στις επαφές και στις σχέσεις της με το κίνημα της Μουσουλμανικής Αδελφότητας.

Στις εκλογές στην Αίγυπτο και στην Τυνησία η Τουρκία και το ΑΚΡ είχε στείλει πολιτικούς και επικοινωνιακούς συμβούλους, για να βοηθήσουν τα αδελφά κόμματα της  Μουσουλμανικής Αδελφότητας στην προεκλογική εκστρατεία. Στην Παλαιστίνη υποστηρίχθηκε η Χαμάς, που είναι αδελφό κόμμα της  Μουσουλμανικής Αδελφότητας, με αποτέλεσμα να χαλάσουν οι παραδοσιακά καλές σχέσεις της Άγκυρας με την Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης. Όσο για τη Συρία, η Άγκυρα στήριξε κι εκεί τη Μουσουλμανική Αδελφότητα, ενώ μέχρι τότε ο Άσαντ ήταν "Αδελφός", ενώ η Τουρκία έκανε κοινά υπουργικά συμβούλια με τη Συρία!

Μέχρι πριν λίγα χρόνια η Άγκυρα είχε τα χαρακτηριστικά της μοναδικής πρωτεύουσας που μπορούσε να είναι επίσημος ή ανεπίσημος συνομιλητής των πάντων στην περιοχή. Η τουρκική κυβέρνηση, που μέχρι πριν λίγα χρόνια ήταν συνομιλητής των σιιτικών ομάδων του Ιράκ, οι οποίες δεν συνομιλούσαν μεταξύ τους, της Χεζμπολλάχ του Λιβάνου, του Ισραήλ και της Χαμάς, σήμερα έφθασε στο σημείο να συνομιλεί με κάποιους από αυτούς μέσω αντιπροσώπων.

Άραγε η έκτακτη σύσκεψη της Πέμπτης, που προκάλεσε ο Νταβούτογλου, με τη συμμετοχή όλων των πρέσβεων που υπηρετούν στις πρωτεύουσες κρατών της περιοχής, υψηλόβαθμων διπλωματών του υπουργείου εξωτερικών, στελεχών της ΜΙΤ και στελεχών του Γραφείου του Πρωθυπουργού, που αποτελούν τον δυναμικό πυρήνα της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής, θα επιτρέψει μια θετική αναπροσαρμογή της εξωτερικής μας πολιτικής; Ή εν ονόματι της ιδεολογικής ορθότητας θα καταλήξουμε σε νέες παρεμβάσεις που έχουν ελάχιστες πιθανότητες να διορθώσουν την κατάσταση;

Όταν η αντιπολίτευση ρωτά τι απέγινε η "πολιτική των μηδενικών προβλημάτων με τους γείτονες", η κυβέρνηση, κάτω από τη στερεότυπη απάντηση περί "πολιτικής αρχών και ηθικής" που ακολουθεί, αναπτύσσει μια ρητορική, που συνοψίζεται στο "εμείς είμαστε καλοί, οι γείτονές μας είναι κακοί"!

Δεν λέμε ότι η εξωτερική πολιτική θα πρέπει να παραδοθεί και να παρασυρθεί στη δίνη των διεθνών εξελίξεων, αλλά ότι θα πρέπει να αναθεωρηθεί με βάση αυτές και να τονιστεί η ανάγκη εξυπηρέτησης των πολιτικών συμφερόντων μας, αντί του κινδύνου εξυπηρέτησης της αρχής της ιδεολογικής ορθότητας!

Πηγή: Ραντικάλ
InfoGnomon
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Το ‘ριξαν έξω…
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Το ‘ριξαν έξω…
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ