2013-07-08 21:13:03
Φωτογραφία για Επίκαιρη ερώτηση του Σπ. Λυκούδη σχετικά με τη χρήση κάρτας αναπηρίας για ΑμεΑ και τη λειτουργία Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας
από το Γραφείο Τύπου

Θέμα: Επίκαιρη Ερώτηση του βουλευτή Επικρατείας Σπύρου Λυκούδη σχετικά με τη χρήση κάρτας αναπηρίας για ΑμεΑ και τη λειτουργία Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας.

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ

ΚΑΡΤΑ ΑΝΑΠΗΡΙΑΣ ΓΙΑ ΑμεΑ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΚΕΠΑ

Τα άτομα με αναπηρία (ΑμεΑ) ως κοινωνική ομάδα, λόγω της διαφορετικότητάς τους στις αναπηρίες και στις ανάγκες τους χρήζουν ιδιαίτερης φροντίδας.

Ως απάντηση μέρους των προβλημάτων τους, η πολιτεία προέβλεψε τη θεσμοθέτηση της κάρτας αναπηρίας.

Η κάρτα αναπηρίας (ICF) , αποτελεί ένα νέο διεθνές σύστημα ταξινόμησης και αξιολόγησης της αναπηρίας με σκοπό τη συμμετοχή των ασθενών στην κοινωνική ζωή, με μείωση της γραφειοκρατίας, του κόστους, της ταλαιπωρίας των ΑμεΑ και απόδοση της αξιοπρέπειας που τους ταιριάζει. Παρότι υπάρχει σχετική ανάρτηση στην επίσημη ιστοσελίδα του Υπουργείου Υγείας, με ολοκληρωμένη μελέτη εφαρμογής από το 2006, είναι δε έτοιμο από το 2008 το πληροφοριακό σύστημα που θα την υποστηρίξει, η κάρτα αναπηρίας δεν έχει ακόμη θεσμοθετηθεί και τεθεί σε παραγωγική λειτουργία.


Χωρίς την κάρτα αναπηρίας, στη νέα σκληρή πραγματικότητα της χώρας, τα ΑμεΑ - με θέματα που διαφέρουν ανάλογα με το πρόβλημά τους- δυσκολεύονται από τη λειτουργία των Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας, κοινώς ΚΕ.Π.Α.

Ο θεσμός των ΚΕ.Π.Α απαιτεί χρόνο, ταλαιπωρία, ενέργεια και στο μεσοδιάστημα παραμένουν ακάλυπτες οι ανάγκες των ΑμεΑ. Από τη στιγμή που θα πάρει κάποιος σειρά προτεραιότητας για να περάσουν τα χαρτιά του από τον έλεγχο καταλληλότητας έως την παραλαβή του πολυπόθητου πορίσματος μεσολαβεί συχνά εξάμηνο διάστημα, απαιτείται η επανειλημμένη προσέλευση των ΑμεΑ ή των πληρεξουσίων τους με αποτέλεσμα τη σωματική και ψυχική ταλαιπωρία ή και επιβάρυνση της υγείας τους και συχνά στερούνται στο μεσοδιάστημα τα δικαιώματα που η ίδια η πολιτεία προβλέπει.

Για όλα τα παραπάνω

Ερωτάται ο Υπουργός:

1: Γιατί δεν έχει θεσμοθετηθεί η κάρτα αναπηρίας, δεν λειτουργεί και δεν συνδέεται με τα αρμόδια υπουργεία ώστε και το κράτος να λειτουργήσει σύγχρονα και οργανωμένα και τα άτομα με αναπηρίες να έχουν μία αξιοπρεπή αντιμετώπιση σε όλα τα επίπεδα, με απλούστερη και ασφαλή απολαβή όλων των διευκολύνσεων που προβλέπει γι’ αυτούς η Πολιτεία ;

2: Γιατί τα ΚΕΠΑ λειτουργούν με τέτοιο τρόπο που δεν επιλύουν προβλήματα των ΑμεΑ αλλά μάλλον τα μεγεθύνουν;

Ο ΕΡΩΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ

ΣΠΥΡΟΣ ΛΥΚΟΥΔΗΣ
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ