2013-07-07 21:47:03
Φωτογραφία για Ερώτηση Τέρενς Κουίκ για την απώλεια σημαντικότατου δημόσιου έργου στην Ικαρία με υπαιτιότητα της αρχαιολογικής υπηρεσίας Σάμου
από το Γραφείο Τύπου

Εξηγήσεις για την αναιτιολόγητη κωλυσιεργία της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας Σάμου, που εν προκειμένω λειτουργεί με τη αυταρχική νοοτροπία του «κράτους εν κράτει», με υπαιτιότητα της οποίας κινδυνεύει να τιναχθεί κυριολεκτικά στον αέρα το υψίστης σημασίας έργο παγκοσμίου ενδιαφέροντος με το διακριτικό τίτλο «Υβριδικό Ενεργειακό Κέντρο Ικαρίας», που πρόκειται να συνδεθεί με το Σταθμό Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας του νησιού, ζητά από τον Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού Πάνο Παναγιωτόπουλο ο Βουλευτής Επικρατείας των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ Τέρενς Κουίκ, υπό τη βουλευτική εποπτεία του οποίου βρίσκονται όλα τα νησιά του Βορείου Αιγαίου.

Υπενθυμίζεται η αποφασιστική συμβολή στην δημιουργία του συγκεκριμένου έργου του Προέδρου των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ Πάνου Καμμένου, όταν ήταν Υφυπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής.

Η εμπλοκή ξεκινά όταν κατ’ απαίτηση της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας Σάμου, το δίκτυο που διέρχεται από την περιοχή ΝΑΣ Ικαρίας όπου ενυπάρχουν αρχαία μνημεία, πρέπει να γίνει (και καλώς) υπόγειο για ευνόητους λόγους.


Πλην όμως, στη ραδιοφωνική εκπομπή του Πολιτευτή Σάμου και Ικαρίας των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ Δημοσιογράφου Γιώργου Γαρυφάλλου, καταγγέλθηκε η Αρχαιολογική Υπηρεσία Σάμου προς την οποία, στις 21 Μαΐου 2013, απέστειλαν τα απαραίτητα έγγραφα για τη σχετική άδεια εκσκαφών όπως ο νόμος προβλέπει, για να ακολουθήσουν εκ μέρους της τα απαράδεκτα και τα απίστευτα ενός κράτους εν κράτει.

Η Αρχαιολογική Υπηρεσία Σάμου ως όφειλε διαβίβασε με θετική εισήγηση στην ΚΑ’ Εφορία Αρχαιοτήτων Αθηνών τη σχετική αλληλογραφία, ενώ μετά από ένα μήνα, η υπόθεση έφτασε στο Περιφερειακό Τοπικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο στη Μυτιλήνη, το οποίο, όμως:

ΔΕΝ ΛΑΜΒΑΝΕΙ ΥΠΟΨΗ ΤΟ ΕΠΕΙΓΟΝ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ, και με απαράδεκτη νοοτροπία, αντί να βάλει ΑΜΕΣΑ για συζήτηση το θέμα, απαντά κυνικά ότι η επόμενη (πιθανότατα) συνεδρίαση θα πραγματοποιηθεί στις 11 Αυγούστου 2013, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη το γεγονός ότι το έργο (επαναλαμβάνεται) είναι ΚΑΤΕΠΕΙΓΟΝ, λόγω των χρονοδιαγραμμάτων που έχουν ορισθεί.

Ένα θεμελιώδες έργο το οποίο πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Οκτωβρίου, ώστε να ηλεκτροδοτηθεί το Αιολικό Πάρκο που περιλαμβάνεται στο έργο και να γίνουν οι απαραίτητες δοκιμές.

Η διάρκεια κατασκευής του υπογείου δικτύου στο έτσι κι αλλιώς χιλιοσκαμμένο σημείο του δρόμου ΝΑΣ – ΚΑΛΑΜΟΣ από τη ΔΕΔΔΗΕ, θα διαρκέσει 10 ημέρες και η έναρξη των εργασιών θα πρέπει να γίνει το αργότερο στις 10 Ιουλίου 2013.

Και επειδή ο παραλογισμός σε αυτή τη χώρα περισσεύει, ενώ έχει υπάρξει η πρόταση από τη διοίκηση της ΔΕΔΔΗΕ Ικαρίας προς την Προϊσταμένη της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας Σάμου (με την έτσι κι αλλιώς από την ίδια θετική εισήγηση που έχει κάνει) να επιτρέψει να ξεκινήσουν οι εργασίες υπογειοποίησης του δικτύου, δυστυχώς απειλήθηκαν από την ίδια πως θα οδηγηθούν στο αυτόφωρο σε περίπτωση που κάνουν κάτι τέτοιο.

«Θα δώσετε εντολή στην Αρχαιολογική Υπηρεσία Σάμου να δώσει την απαραίτητη άδεια για να προχωρήσουν οι εργασίες στο συγκεκριμένο έργο;», ερωτά τον αρμόδιο Υπουργό ο Τέρενς Κουίκ και ζητά σε περίπτωση που δεν γίνει αποδεκτή η πρότασή του, εναλλακτικά, να δοθεί εντολή ώστε να συγκληθεί ΕΚΤΑΚΤΩΣ το Περιφερειακό Αρχαιολογικό Συμβούλιο Μυτιλήνης για έγκριση του Υβριδικού Ενεργειακού Κέντρου Ικαρίας.

Έλεος, πια, με τους ρυθμούς και τις νοοτροπίες «κράτους εν κράτει» που έχουν ορισμένοι δημόσιοι υπάλληλοι αρχαιολόγοι. Από τη στιγμή που είναι εμφανές ότι πρωτογενώς ΣΥΜΦΩΝΟΥΝ με τις διαδικασίες για την εκτέλεση ενός έργου, προστατεύοντας τον κάθε ανεκτίμητο εθνικό αρχαιολογικό θησαυρό, για ποιό λόγο συμπεριφέρονται με τακτικές και συμπεριφορές επιζήμιες για την εθνική οικονομία, την τοπική οικονομία, την εφαρμογή της πράσινης ενέργειας; Δεν είναι και αυτοί κομμάτι του κράτους που παλεύει για τον εκσυγχρονισμό του; Δεν είναι μέλη μιας κοινωνίας που θέλει τη πρόοδο; Ζούνε σε άλλο κόσμο; Παλαιολιθικό; Ίσως λόγω...ειδικότητας;

Ακολουθεί το κείμενο της Ερώτησης.

Κύριε Υπουργέ,

Στην Ικαρία κατασκευάζεται ένα έργο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας υψίστης σημασίας και παγκοσμίου ενδιαφέροντος με το διακριτικό τίτλο «ΥΒΡΙΔΙΚΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΙΚΑΡΙΑΣ». Για την ιστορία σας υπενθυμίζω την αποφασιστική συμβολή στην δημιουργία του συγκεκριμένου έργου του Προέδρου των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ Πάνου Καμμένου, όταν ήταν Υφυπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής.

Μεταξύ των τμημάτων του έργου είναι και η ηλεκτρική σύνδεσή του με το Σταθμό Παραγωγής του νησιού.

Σημειώνεται ότι το συγκεκριμένο δίκτυο διέρχεται από την περιοχή ΝΑΣ Ικαρίας όπου ενυπάρχουν αρχαία μνημεία.

Κατ’ απαίτηση της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας Σάμου, το εν λόγω δίκτυο στην ανωτέρω περιοχή πρέπει να γίνει (και καλώς) υπόγειο για ευνόητους λόγους.

Στη ραδιοφωνική εκπομπή του Πολιτευτή Σάμου και Ικαρίας των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ Δημοσιογράφου Γιώργου Γαρυφάλλου, στο ραδιοφωνικό σταθμό 2000 FM – 99,8, οι καλεσμένοι του κ. Θεμιστοκλής Κυπραίος (Προϊστάμενος της ΔΕΔΔΗΕ (ΔΕΗ) Ικαρίας) και το διοικητικό στέλεχος κ. Στέφανος Παμφίλης, κατήγγειλαν την Αρχαιολογική Υπηρεσία Σάμου προς την οποία, στις 21 Μαΐου 2013, απέστειλαν τα απαραίτητα έγγραφα για τη σχετική άδεια εκσκαφών όπως ο νόμος προβλέπει, για να ακολουθήσουν εκ μέρους της τα απαράδεκτα και τα απίστευτα ενός κράτους εν κράτει.

Η Αρχαιολογική Υπηρεσία Σάμου ως όφειλε διαβίβασε με θετική εισήγηση στην ΚΑ’ Εφορία Αρχαιοτήτων Αθηνών τη σχετική αλληλογραφία.

Μετά από 1 μήνα (26-6-2013) η υπόθεση έφθασε στο Περιφερειακό Τοπικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο στη Μυτιλήνη.

Όμως, όπως ανέφερθηκε στην εκπομπή, σε επικοινωνία που είχαν τα στελέχη της ΔΕΔΔΗΕ με μέλη του Αρχαιολογικού Συμβουλίου Μυτιλήνης, τους ανεφέρθη ότι η επόμενη (πιθανότατα) συνεδρίαση θα πραγματοποιηθεί στις 11 Αυγούστου 2013, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη το γεγονός ότι το έργο είναι ΚΑΤΕΠΕΙΓΟΝ, λόγω των χρονοδιαγραμμάτων που έχουν ορισθεί. Συγκεκριμενα, πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Οκτωβρίου ώστε να ηλεκτροδοτηθεί το Αιολικό Πάρκο που περιλαμβάνεται στο έργο και να γίνουν οι απαραίτητες δοκιμές.

Η διάρκεια κατασκευής του υπογείου δικτύου, στο έτσι κι αλλιώς χιλιοσκαμμένο σημείο του δρόμου ΝΑΣ – ΚΑΛΑΜΟΣ από τη ΔΕΔΔΗΕ, θα διαρκέσει 10 ημέρες και η έναρξη των εργασιών θα πρέπει να γίνει το αργότερο στις 10 Ιουλίου 2013.

Σε περίπτωση που δεν συμβεί αυτό, τότε όλα τινάζονται στον αέρα, με δυσάρεστες συνέπειες για την εικόνα της χώρας μας αλλά και της ΔΕΗ.

Ενώ έχει υπάρξει η πρόταση από τη διοίκηση της ΔΕΔΔΗΕ Ικαρίας προς την Προϊσταμένη της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας Σάμου (με την έτσι κι αλλιώς από την ίδια θετική εισήγηση που έχει κάνει) να επιτρέψει να ξεκινήσουν οι εργασίες υπογειοποίησης του δικτύου, δυστυχώς απειλήθηκαν από την ίδια πως θα οδηγηθούν στο αυτόφωρο σε περίπτωση που κάνουν κάτι τέτοιο.

Κατόπιν τούτων, ερωτάσθε κ. Υπουργέ:

1.Θα δώσετε (αν αντιλαμβάνεσθε τη σπουδαιότητα του έργου) εντολή στην Αρχαιολογική Υπηρεσία Σάμου να δώσει την απαραίτητη άδεια για να προχωρήσουν οι εργασίες στο συγκεκριμένο έργο;

2.Σε περίπτωση που δεν υλοποιήσετε την ανωτέρω πρώτη πρόταση - ερώτησή μου, τι σκοπεύετε να πράξετε; Αν μη τι άλλο θα δώσετε εντολή προκειμένου να συγκληθεί ΕΚΤΑΚΤΩΣ το Περιφερειακό Αρχαιολογικό Συμβούλιο Μυτιλήνης για έγκριση του συγκεκριμένου έργου;
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ