2013-06-19 14:52:27
Φωτογραφία για «Το Αζερμπαϊτζάν κλίνει προς Nabucco, όχι TAP, για το φυσικό αέριο»
Σε περίπτωση που το δημοσίευμα της ρωσικής Nezavisimaya Gazeta επιβεβαιωθεί, και το Μπακού επιλέξει τον Nabucco West, αυτό θα επέφερε σοβαρό πλήγμα στα ενεργειακά σχέδια της ελληνικής κυβέρνησης, δεδομένου ότι η Αθήνα ευελπιστεί στην επιλογή του ανταγωνιστικού αγωγού TAP, ιδιαίτερα στο πλαίσιο της χαμηλής προσφοράς των Αζέρων για τον ΔΕΣΦΑ

.

Προς την επιλογή του αγωγού Nabucco West κλίνει η κυβέρνηση του Αζερμπαϊτζάν για την μεταφορά φυσικού αερίου από το κοίτασμα Σεχ Ντενίζ της Κασπίας Θάλασσας, σύμφωνα με δημοσίευμα της ρωσικής εφημερίδας Nezavisimaya Gazeta, η οποία επικαλείται ως πηγές τοπικούς αναλυτές.

Σε περίπτωση που το δημοσίευμα της Nezavisimaya Gazeta επιβεβαιωθεί, και το Μπακού επιλέξει τον Nabucco West, αυτό θα επέφερε σοβαρό πλήγμα στα ενεργειακά σχέδια της ελληνικής κυβέρνησης, δεδομένου ότι η Αθήνα ευελπιστεί ότι η κοινοπραξία Σεχ Ντενίζ θα επιλέξει τον αγωγό TAP (Trans Adriatic Pipeline) για την μεταφορά φυσικού αερίου στην Ευρώπη.


Ο TAP, εάν κατασκευαστεί, θα διέρχεται και από την Ελλάδα.

Ο TAP είναι το αντίπαλο δέος του Nabucco στις προσπάθειες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να δημιουργήσει έναν «νότιο διάδρομο» για την εισαγωγή φυσικού αερίου και να βελτιώσει την ενεργειακή της ανεξαρτησία από την Ρωσία.

Σύμφωνα μάλιστα με την Nezavisimaya Gazeta, η απόφαση του Αζερμπαϊτζάν αναφορικά με το ποιος αγωγός θα αναλάβει την μεταφορά του φυσικού αερίου του Σεχ Ντενίζ αναμένεται να οριστικοποιηθεί εντός ημερών, πιθανώς στις 21 Ιουνίου, οπότε ο αζέρος πρόεδρος Ιλχάμ Αλίεβ θα επισκεφθεί τις Βρυξέλλες για γεύμα εργασίας με τον πρόεδρο Κομισιόν, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

Υπενθυμίζεται ότι η αζέρικη κρατική ενεργειακή εταιρεία Socar ήταν ο μοναδικός υποψήφιος επενδυτής που κατέθεσε δεσμευτική προσφορά για την ιδιωτικοποίηση του ΔΕΣΦΑ, έπειτα από την απόσυρση των υπόλοιπων ενδιαφερόμενων από τον σχετικό διαγωνισμό.

Η προσφορά των Αζέρων έχει κριθεί ως χαμηλή, με την Αθήνα να ευελπιστεί ωστόσο πως αυτό θα αντισταθμιστεί από ενδεχόμενη επιλογή του TAP από την πλευρά του Αζερμπαϊτζάν.

Σημειώνεται πως την Δευτέρα το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων και η τρόικα διαπίστωσαν από κοινού πως, στον απόηχο της μη κατάθεσης προσφορών για την ΔΕΠΑ, η Ελλάδα κατά πάσα πιθανότητα δεν θα πετύχει τους στόχους εσόδων από τις αποκρατικοποιήσεις το 2013.

null

Πηγή: http://www.skai.gr/news/finance/article/235240/to-azerbaitzan-klinei-pros-nabucco-ohi-tap-gia-to-fusiko-aerio/#ixzz2Wf5GcZBj
InfoGnomon
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ