2013-05-31 16:50:04
Φωτογραφία για ΟΗΕ: «Το μεταναστευτικό στην Ελλάδα είναι ευρωπαϊκό πρόβλημα»
Η μεταναστευτική πολιτική της ΕΕ πρέπει να ακολουθήσει έναν πιο «ανθρώπινο» προσανατολισμό και να μην εστιάζει μόνο στο ζήτημα της ασφάλειας, τόνισε αξιωματούχος του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ. Επεσήμανε επίσης, ότι το μεταναστευτικό πρόβλημα στην Ελλάδα πρέπει να αντιμετωπιστεί πλέον από ολόκληρη την ΕΕ.

Ο ειδικός εισηγητής της έκθεσης, François Crépeau, αφιέρωσε έναν ολόκληρο χρόνο για να μελετήσει τη διαχείριση των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ και τον αντίκτυπό της στα ανθρώπινα δικαιώματα των μεταναστών.

Η έκθεση περιλαμβάνει διαβουλεύσεις με την ΕΕ στις Βρυξέλλες και επισκέψεις στις δύο πλευρές των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ: την Ελλάδα, την Ιταλία, την Τυνησία και την Τουρκία.

Στην έκθεση ο εισηγητής αναλύει τις προκλήσεις σχετικά με την ενίσχυση της ασφάλειας στη μετανάστευση καθώς και τους διασυνοριακούς ελέγχους, την κράτηση ως εργαλείο διασυνοριακών ελέγχων, την ανάθεση των διασυνοριακών ελέγχων σε εξωτερικούς οργανισμούς και τέλος, την ανεπαρκή κατανομή ευθυνών με τα συνορεύοντα κράτη.


Σε συνέδριο που φιλοξένησε η Ευρωβουλή την Πέμπτη (30 Μαΐου), ο Crépeau χαιρέτησε την συμπερίληψη των δικαιωμάτων των μεταναστών στο πλαίσιο πολιτικής της ΕΕ, εξέφρασε ανησυχία για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των μεταναστών και συγκεκριμένα των παράνομων.

Τον Αύγουστο του 2010, η Frontex άνοιξε το πρώτο της Επιχειρησιακό Γραφείο στην Ελλάδα, προκειμένου να ενισχύσει το ρόλο της στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και να βοηθήσει στην καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης στη Μεσόγειο.

Ο Crépeau είπε ότι ενώ η ΕΕ έχει αναγνωρίσει το μέγεθος του καθήκοντος για τα μεμονωμένα συνοριακά κράτη και εγκατέστησε την Frontex προκειμένου να τα βοηθήσει με τη διαχείριση των συνόρων, αυτό είχε δυσανάλογο αντίκτυπο στα κράτη μέλη που βρίσκονται σε εξωτερικά σύνορα καθώς και στα ανθρώπινα δικαιώματα των μεταναστών που εισέρχονται σε αυτά.

«Έχω ακούσει επανειλημμένα στην Ελλάδα από την πλευρά των θεσμικών οργάνων, ότι η Frontex είναι ένα καλό πράγμα καθώς και τα κονδύλια για την αντιμετώπιση του μεγάλου αριθμού μεταναστών, ωστόσο η Ελλάδα είναι εγκλωβισμένη σε ένα πολύ μεγάλο αριθμό παράνομων μεταναστών στο έδαφός της που δεν μπορούν να εργαστούν καθώς δεν υπάρχει αγορά εργασίας πλέον στην Ελλάδα, δεν μπορούν να επιστρέψουν στην πατρίδα τους, δεν μπορούν να τους στείλουν πίσω και δεν μπορούν να πάνε μπροστά διότι η Ιταλία συγκεκριμένα μπλοκάρει την είσοδό τους», σημείωσε.

«Η Ελλάδα έχει σήμερα έναν τεράστιο πληθυσμό [μεταναστών] που είναι πλήρως αποκλεισμένος, δεν υπάρχουν τα μέσα φροντίδας αυτού, και αυτό δημιουργεί πολιτικά και κοινωνικά ζητήματα που θα έπρεπε να είναι ευθύνη ολόκληρης της ΕΕ», τόνισε ο ειδικός εισηγητής του ΟΗΕ.

Αύξηση των νόμιμων μέσων στην Ευρώπη

Η Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων, Cecilia Malmström, τόνισε ότι θα εξετάσει την έκθεση πολύ προσεκτικά καθώς είναι «εντυπωσιακή» και «φιλόδοξη».

«Θα εξετάσουμε πώς κάποια σημεία και συστάσεις της έκθεσης μπορούν να προωθηθούν λεπτομερώς», είπε.

Πρόσθεσε ότι για την ΕΕ, η Κομισιόν και η ίδια προσωπικά, ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των μεταναστών και των προσφύγων αποτελεί σημαντικό στοιχείο των πολιτικών που ακολουθεί.

Συνέχισε λέγοντας ότι η ΕΕ πρέπει να αυξήσει τους «νόμιμους τρόπους» για να έρθει κάποιος στην Ευρώπη, κάτι που μπορεί να γίνει μόνο με αλλαγή των καθεστώτων χορήγησης βίζας καθώς και με το άνοιγμα της νόμιμης μετανάστευσης εργατικού δυναμικού.

Βία και ρατσιστικά θέματα

Ο Γιώργος Κοσμόπουλος, ακτιβιστής στη Διεθνή Αμνηστία, υπογράμμισε ότι πολλοί μετανάστες πνίγονται στο δρόμο τους προς την Ευρώπη από την Αφρική ή τη Μέση Ανατολή, δεδομένου ότι συχνά μεταφέρονται σε μικρές πλαστικές βάρκες, και εάν το σκάφος τους αλιευθεί από το Λιμενικό Σώμα, συχνά να ωθείται στα τουρκικά χωρικά ύδατα.

«Κατά τη διάρκεια αυτών των επαναπροωθήσεων παρατηρούμε κακομεταχειρίσεις και καταχρήσεις. Νομίζαμε ότι αυτά είχαν τελειώσει, ωστόσο φαίνεται συμβαίνουν ακόμα. Όταν εισέρχονται στα ελληνικά χωρικά ύδατα, η ακτοφυλακή καταστρέφει την μηχανή και κλέβει τα καύσιμα και τα κινητά τηλέφωνα», τόνισε.

«Αυτό είναι πολύ επικίνδυνο, πρέπει να ερευνηθεί και πρέπει να σταματήσει άμεσα», συνέχισε.

Εάν οι μετανάστες καταφέρουν να μπουν στην ενδοχώρα, τότε προκύπτουν μεγαλύτεροι κίνδυνοι.

Ο Moawia Ahmed, συντονιστής του Ελληνικού Φόρουμ για τους Μετανάστες, τόνισε ότι έχουν προκύψει ρατσιστικά θέματα στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, με πολλούς παράνομους μετανάστες να αποτελούν αντικείμενα βίας.

Πολλοί από αυτούς αναφέρουν τα περιστατικά στην αστυνομία, είπε, καθώς συμβαίνουν πολύ συχνά.

«Η βία κατά των μεταναστών δεν έχει εξαλειφθεί, απλά γίνεται πιο επιθετική. Δεν βλέπουμε κάποια βελτίωση από την πλευρά του κράτους παρόλο που παρατηρούμε κάποια θετικά μικρά βήματα από την πλευρά του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη», συνέχισε.
kathemera.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ