2013-05-24 18:11:46
Φωτογραφία για Κέρι: Πολιτική λύση ή ενίσχυση των ανταρτών στη Συρία
Όρος για την ειρήνη η αποχώρηση Άσαντ κατά τον Λοράν Φαμπιούς

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι σημείωσε σε συνέντευξη Τύπου στο Αμμάν, ότι «αρκετές χιλιάδες» μαχητές της λιβανικής οργάνωσης Χεζμπολάχ συμμετέχουν στις συγκρούσεις στη Συρία, με την υποστήριξη του Ιράν, στο πλευρό των κυβερνητικών συριακών στρατευμάτων.

Εάν ο πρόεδρος της Συρίας, Μπασάρ Αλ Άσαντ, δεν είναι διατεθειμένος να συζητήσει μια πολιτική λύση για τον τερματισμό του εμφυλίου πολέμου στη χώρα, οι Ηνωμένες Πολιτείες και άλλες χώρες θα εξετάσουν το ενδεχόμενο να αυξήσουν την υποστήριξή τους προς τους σύρους αντάρτες, δήλωσε την Τετάρτη ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι.

YOUTUBE/EURONEWSGREEK

Μέλλον χωρίς τον Άσαντ σχεδιάζουν οι «Φίλοι της Συρίας»

Την απεμπλοκή της Χεζμπολά και του Ιράν από την κρίση στην Συρία απαίτησαν οι Υπουργοί Εξωτερικών των αποκαλούμενων «Φίλων της Συρίας», που συνεδρίασαν στην Ιορδανία. Απηύθυναν αυστηρή προειδοποίηση στο καθεστώς της Δαμασκού να προσέλθει στη σύνοδο της Γενεύης για την εξεύρεση πολιτικής λύσης, που θα οδηγήσει σε ομαλή μετάβαση της εξουσίας, χωρίς να περιλαμβάνεται ο Μπασάρ Αλ Άσαντ στο μέλλον της Συρίας.


Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας σημείωσε επίσης, σε συνέντευξη Τύπου στην πρωτεύουσα της Ιορδανίας, Αμμάν, ότι «αρκετές χιλιάδες» μαχητές της λιβανικής οργάνωσης Χεζμπολάχ συμμετέχουν στις συγκρούσεις στη Συρία, με την υποστήριξη του Ιράν, στο πλευρό των κυβερνητικών συριακών στρατευμάτων.

Σχολιάζοντας τις πρόσφατες επιθέσεις από τις δυνάμεις του καθεστώτος Άσαντ, ο κ. Κέρι δήλωσε ότι σημείωσαν επιτυχίες τις τελευταίες ημέρες, τις οποίες όμως χαρακτήρισε «πολύ προσωρινές».

REUTERS

Κέρι: Πολιτική λύση ή ενίσχυση των ανταρτών στη Συρία

Φαμπιούς: Όρος για την ειρήνευση η αποχώρηση Άσαντ

Βασικό στόχο της ειρηνευτικής διάσκεψης αμερικανορωσικής έμπνευσης χαρακτήρισε το σχηματισμό μεταβατικής κυβέρνησης και την παράδοση της εξουσίας από τον Μπασάρ Αλ Άσαντ ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Λοράν Φαμπιούς, επίσης από το Αμμάν.

Η μεταβατική κυβέρνηση, τόνισε ο κ. Φαμπιούς, θα πρέπει να έχει πλήρεις εκτελεστικές αρμοδιότητες, οι οποίες να επικαλύπτουν εκείνες οι οποίες σήμερα βρίσκονται στα χέρια του προέδρου της Συρίας.

Ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας εκφράστηκε θετικά για μια ειρηνευτική διάσκεψη στη Γενεύη, τόνισε ωστόσο ότι πρέπει να πληρούνται στοιχειώδεις όροι για την επιτυχία της.

Η Γαλλία έχει εκφραστεί κατά της συμμετοχής του Ιράν στη διάσκεψη, με τον κ. Φαμπιούς να δηλώνει και σήμερα ότι «δεν πρέπει να προσκληθούν χώρες οι οποίες είναι επί της ουσίας αντίθετες με την επιτυχία της διάσκεψης».

Πηγές: Reuters, ΑΜΠΕ, Nαυτεμπορική
InfoGnomon
VIDEO
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ