2013-05-21 23:30:10
Φωτογραφία για VIDEOS: Ντοπέ η Γιουβέντους στον τελικό του Champions League 1996 σύμφωνα με ολλανδικά ΜΜΕ
Στον ισχυρισμό ότι οι παίκτες της Γιουβέντους είχαν χρησιμοποιήσει την απαγορευμένη ουσία ερυθροποιητίνη πριν από τον τελικό του Champions League 1996 με αντίπαλο τον Άγιαξ, προχώρησε ολλανδική εκπομπή, παρουσιάζοντας έγγραφα με τις αφύσικες τιμές αιμοσφαιρίνης στον οργανισμό των ποδοσφαιριστών.

Η εκπομπή "Andere Tijden Sport" του ολλανδικού τηλεοπτικού σταθμού "NOS" έφερε στο φως της δημοσιότητας έγγραφα που κατασχέθηκαν από τις ιταλικές αρχές κατά την επιδρομή τους στα γραφεία του συλλόγου το 1998 και τα έθεσαν στη διάθεση "ειδικών για το αιματολογικό ντόπινγκ", όπως τους χαρακτηρίζει, Ιταλούς γιατρούς Τζιουζέπε ντ' Ονόφριο και Αλεσάντρο Ντονάτι.

Ένα από τα έγγραφα δείχνει μία απότομη αύξηση στα επίπεδα αιμοσφαιρίνης μεταξύ Φεβρουαρίου - Μαΐου, την οποία ο δρ. Ντ' Ονόφριο αποδίδει μόνο σε χρήση EPO ή σε μετάγγιση αίματος, συνηθισμένη πρακτική ντοπαρίσματος στην ποδηλασία (βλέπε υπόθεση Λανς Άρμστρονγκ).


Οι συντελεστές της εκπομπής έδειξαν το εν λόγω βίντεο με το πόρισμα των ειδικών σε 2 παίκτες που πρωταγωνιστούσαν στον "Αίαντα" της εποχής, στον Νιγηριανό μέσο Φίνιντι Ζορζ και στον Ολλανδό δημιουργικό μέσο Ρόναλντ ντε Μπουρ.

"Ουάου, αυτό είναι περίεργο. Δεν μου αφήνει καλή γεύση. Αισθάνομαι άσχημα. Δεν ήταν μόνο ένας παίκτης. ήταν πολλοί παίκτες από την ομάδα. Οπότε, εάν έχεις 6-7 παίκτες που έπαιξαν σε εκείνο το ματς, πρόκειται για μεγάλη κλοπή", αντέδρασε ο Ζορζ.

Στην υπόθεση ντόπινγκ που ξέσπασε εκείνη την εποχή έγιναν έρευνες που αφορούσαν τη Γιουβέντους, την Πάρμα, τη Ρόμα και την Τορίνο. Μόνο η υπόθεση της "γηραιάς κυρίας" οδηγήθηκε στις δικαστικές αίθουσες, με τον προπονητή των "τζιαλορόσι", Ζντένεκ Ζέμαν, να αποτελεί τον μεγαλύτερο κατήγορο των "μπιανκονέρι".

Μετά από 2 δίκες, η Γιουβέντους απαλλάχθηκε από όλες τις κατηγορίες στο CAS, αφού από τις έρευνες δεν βρέθηκαν απαγορευμένες ουσίες (εκείνη την εποχή γινόταν εκτεταμένη χρήση κρεατίνης, ωστόσο ακόμα δεν βρισκόταν στη λίστα των απαγορευμένων ουσιών της WADA), ενώ ουδείς παίκτης του συλλόγου έδωσε θετικό δείγμα στους ελέγχους ντόπινγκ.

Ο γιατρός των "μπιανκονέρι", Ρικάρντο Αγκρίκολα, αρχικά κρίθηκε ένοχος και τιμωρήθηκε σε 22 μήνες φυλάκισης, ωστόσο αργότερα απαλλάχθηκε κι αυτός.

Ο άνθρωπος που επέβλεψε εκείνη τη διαδικασία, ο Ιταλός δικαστής Ραφαέλε Γκουαρινιέλο, μίλησε κι αυτός στην εκπομπή, εκφράζοντας την άποψη ότι "συχνά αντιλαμβάνομαι ότι πιο εύκολα μπορείς να βρεις στοιχεία για τις μεθόδους της μαφίας, παρά για τις μεθόδους στο ντόπινγκ του ποδοσφαίρου".

Υπενθυμίζεται ότι η πρωταθλήτρια Ιταλίας είχε κερδίσει στον επίμαχο τελικό του "Ολίμπικο" της Ρώμης, σε ένα παιχνίδι που κρίθηκε στα πέναλτι. Μετά από 120 λεπτά αγώνα οι 2 ομάδες ήταν ισόπαλες 1-1, ωστόσο στην ψυχοφθόρο διαδικασία, οι Ιταλοί αποδείχθηκαν καλύτεροι και πήραν τη νίκη με 4-2.
Allinsports
VIDEO
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ