2013-05-10 04:08:05
Φωτογραφία για Ακης: Θα μιλήσουμε για όλα – Στο νοσοκομείο η Βίκυ Σταμάτη
Tην απόρριψη και των επτά βασικών ενστάσεων, που υπέβαλαν οι κατηγορούμενοι στην υπόθεση των «παράνομων αμοιβών» του πρώην υπουργού Άκη Τσοχατζόπουλου ζήτησαν οι εισαγγελείς του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων.

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, η εισαγγελέας Γεωργία Αδηλίνη ζήτησε από τους εφέτες να απορρίψουν την ένσταση του πρώην υπουργού για εξάλειψη του αξιόποινου λόγω παραγραφής του αδικήματος της δωροδοκίας. Όπως είπε η κ. Αδηλίνη, «η κατηγορία της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα δεν παραγράφεται από το γεγονός και μόνο ότι παρήλθε άπρακτη η καταληκτική προθεσμία για την άσκηση δίωξης για δωροδοκία από τη Βουλή». Η εισαγγελική λειτουργός «απάντησε» στην υπεράσπιση Τσοχατζόπουλου που αναφέρθηκε χθες σε «περιρρέουσα ατμόσφαιρα» και ανάγκης «δίκαιης δίκης».

Όπως ανέφερε η κ. Αδηλίνη: «Άκουσα με προσοχή τον κ. συνήγορο να κάνει λόγο για περιρρέουσα ατμόσφαιρα
. Βεβαίως ζούμε όλοι την οικονομική κρίση και την κρίση των θεσμών. Είναι επίσης γεγονός ότι υπάρχει αίτημα για τιμωρία όσων έφεραν τη χώρα σε αυτή τη κατάσταση. Παρόλα αυτά -και εδώ είναι η διαφωνία μου- μέσα σε ένα τέτοιο πλαίσιο, η αναστήλωση των θεσμών γίνεται μόνο μέσα από την προστασία τους. Γι' αυτό, σε ό,τι αφορά τη δικαστική λειτουργία, εμείς είμαστε προσηλωμένοι στους νόμους και το Σύνταγμα. Δεν αναζητούμε εξιλαστήρια θύματα. Είμαστε εδώ για να φυλάμε Θερμοπύλες. Δεν θα επιτρέψουμε παράπλευρες απώλειες. Είμαστε εδώ για να τιμωρηθούν οι ένοχοι και όχι οι αθώοι».

Βάσει των εισηγήσεων των δύο εισαγγελέων, το δικαστήριο πρέπει να απορρίψει και την ένσταση της Βίκυς Σταμάτη περί μη εφαρμογής του ελληνικού ποινικού κώδικα, καθώς το έγκλημα που της καταλογίζεται τελέστηκε στην Ελβετία, όπου είχε λογαριασμό.

Η σύζυγος του πρώην υπουργού, Βίκυ Σταμάτη ήταν σήμερα απούσα, γιατί όπως έγινε γνωστό, αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα υγείας και όπως δήλωσε ο συνήγορός της αναμένεται να διακομισθεί στο νοσοκομείο «Γεννηματά».

Στην υπεράσπιση του πρώην υπουργού «απάντησε» και ο αναπληρωτής εισαγγελέας Παναγιώτης Παναγιωτόπουλος: «Απαντώ στον συνήγορο. Ο εισαγγελέας, γι' αυτό βρίσκεται εδώ. Έχει την υποχρέωση να αναζητήσει την αληθινή κατάσταση. Έχει υποχρέωση να συμβάλει στην ανεύρεση της αλήθειας. Αναζητών, όχι μόνο τα στοιχεία της ενοχής αλλά και της αθωότητας των κατηγορουμένων. Ο εισαγγελέας έχει κλειστά τα ώτα στις περιρρέουσες ατμόσφαιρες. Υπάρχει μόνο η διαδικασία και ό,τι προκύψει από αυτήν».

Η πρόταση των εισαγγελέων είναι να απορριφθούν επίσης και οι ενστάσεις για ακυρότητα της διαδικασίας, απαράδεκτου της δίωξης, ακύρωσης προδικασίας κ.α., ενώ ζήτησαν να γίνει δεκτή μόνο μία, που υποβλήθηκε από τον κατηγορούμενο Νίκο Γεωργουλάκη ο οποίος εμφανιζόταν ως ιδιοκτήτης εξωχώριας (offshore) εταιρείας. Η ένστασή του αφορούσε προανακριτική του κατάθεση, η οποία ζήτησε να μην ληφθεί υπόψη.

Α. Τσοχατζόπουλος: Θα μιλήσουμε για όλα

Λίγο αργότερα κατά τη διάρκεια ενός διαλείμματος ο υπουργός σε συνομιλία που είχε με τους δημοσιογράφους είπε: «Εδώ έπρεπε να έρθουν όλοι , να υπάρξει έλεγχος, εξεταστική επιτροπή για το σύνολο των μελών του ΚΥΣΕΑ και των Υπουργών που ήταν μετά από εμένα μέχρι τέλους. Δεν θέλουν να ανοίξουν το θέμα. Το σκάνδαλο που υπάρχει στη Βουλή είναι ότι έφεραν τη σύμβαση για το Σκαραμαγκά όπου η ελληνική κυβέρνηση και το ΚΥΣΕΑ συμφωνούν και αναθέτουν το συγκεκριμένο έργο στα ναυπηγεία, σε συμπαραγωγή με τους Γερμανούς. Αυτό είναι το ζητούμενο.

Εδώ και πολύ καιρό κάνουν όλοι γύρω-γύρω και ψάχνουν είτε δίωξη δική μου για δωροδοκία είτε για ξέπλυμα χρήματος. Το πρόβλημα είναι η έλλειψη συνέχειας της σύμβασης. Η σύμβαση ακυρώθηκε στην πράξη και αυτό είναι το μέγιστο πρόβλημα. Η μεγαλύτερη ζημία του ελληνικού δημοσίου είναι αυτό. Ποιοι είναι υπόλογοι που αυτό το πράγμα δεν έγινε; Αυτοί που δεν ήθελαν να ανοίξει το θέμα πριν από τόσο καιρό στη Βουλή. Δυστυχώς όμως τώρα θα ανοίξουν όλα. Γιατί μόνο η αλήθεια βοηθάει σε αυτή την κατάσταση». Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ