2013-05-04 18:34:33
Φωτογραφία για Βενιζέλος - Παπανδρέου / Δυο ξένοι στο ίδιο ταλαιπωρημένο κόμμα...!!!
Δήμητρα Κρουστάλλη - Βήμα της Κυριακής

Ημέρες των Παθών χωρίς Ανάσταση περνά το ΠαΣοΚ. Η σύγκρουση των δύο ηγετικών προσωπικοτήτων του κόμματος, των κκ. Ευ. Βενιζέλου και Γ. Παπανδρέου,  έχει ανοίξει όλες τις παλιές πληγές και πυροδοτεί νέες... 

εστίες που απειλούν την ενότητα του κόμματος. 

Το θέμα που άνοιξε με αφορμή τη διαχείριση του κομματικού ταμείου τα προηγούμενα έτη δεν είναι μόνο οικονομικό ή μόνο πολιτικό. Ενέχει και μια ηθική διάσταση, που αγγίζει την αχίλλειο πτέρνα του ΠαΣοΚ, την οποία είναι δύσκολο να προσπεράσουν και ο νυν και ο πρώην πρόεδρος του κόμματος.

Το ερώτημα που απασχολεί όλα τα στελέχη είναι μέχρι πού θα τραβήξουν το σχοινί οι κκ. Βενιζέλος και Παπανδρέου. Η προϊστορία τους δεν προϊδεάζει για την κατάληξη της αντιπαράθεσης. Η σκληρή μάχη για την ηγεσία του ΠαΣοΚ το 2007 άνοιξε μια τάφρο στο εσωτερικό του κόμματος η οποία ποτέ δεν γεφυρώθηκε. Ωστόσο, παρά τα θερμά επεισόδια μεταξύ των δύο πολιτικών, ρήξη δεν επήλθε ποτέ. Και οι δύο, ιδίως ο κ. Βενιζέλος, υποχωρούσαν χάριν της ενότητας του ΠαΣοΚ.


Οι δεσμοί που ενώνουν τα στελέχη είναι διαφορετικοί σε ένα κόμμα του 44% και εντελώς άλλοι όταν το ποσοστό πέφτει στο 12% και δημοσκοπικά ακόμη χαμηλότερα. Εχει το σημερινό ΠαΣοΚ την πολυτέλεια της διάσπασης; Παρ' ότι οι βουλευτές και τα στελέχη του κόμματος βρέθηκαν στις περιφέρειές τους για το Πάσχα, τα τηλέφωνα είχαν πάρει φωτιά. Ολοι εξέφραζαν την ανησυχία τους για τις εξελίξεις καθώς δεν είχαν καθαρή εικόνα ούτε για τις προθέσεις του κ. Βενιζέλου ούτε για τις σκέψεις του κ. Παπανδρέου.

Οι περισσότεροι εύχονταν να επικρατήσει ψυχραιμία και να βρεθεί ένας τρόπος εκτόνωσης. Ομως εκφράστηκαν ακραίες απόψεις και από τις δύο πλευρές. Από την πλευρά των βενιζελικών κάποιοι έλεγαν ότι δημιουργήθηκε μια ευκαιρία για διαγραφές ώστε να ξεκαθαρίσει η κατάσταση στο κόμμα. Αλλά και ορισμένοι παπανδρεϊκοί έσπευσαν να ξαναζεστάνουν σενάρια για ανατροπή του προέδρου του ΠαΣοΚ στην περίπτωση που συνεχίσει την επίθεση στον κ. Παπανδρέου.

Το θέμα είναι τι θα κάνουν οι δύο πρωταγωνιστές της υπόθεσης. Ο κ. Βενιζέλος εμφανίζεται αποφασισμένος να φέρει το πόρισμα των έξι ελεγκτικών εταιρειών στο Πολιτικό Συμβούλιο και στην Κεντρική Πολιτική Επιτροπή. Και έτσι όπως έχουν εξελιχθεί τα πράγματα, δεν μπορεί να κάνει διαφορετικά. Αυτό το Πολιτικό Συμβούλιο, το πιο κρίσιμο για την ύπαρξη του ΠαΣοΚ, αναμένεται να συγκληθεί μετά την επιστροφή του κ. Βενιζέλου από την Αμερική και από τη Λειψία όπου θα πραγματοποιηθεί το συνέδριο του SPD.

Οταν ανέθεσε ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ τη διερεύνηση των οικονομικών του κόμματος στις έξι μεγαλύτερες ελεγκτικές εταιρείες το είχε συζητήσει με το τότε επιτελείο του. Ορισμένοι του είχαν επισημάνει ότι αν προχωρήσει σε μια τέτοια ενέργεια θα πρέπει να έχει ετοιμάσει ένα σχέδιο διαχείρισης των συνεπειών, γιατί η αντίδραση του κ. Παπανδρέου θεωρήθηκε δεδομένη. Αν ο κ. Βενιζέλος κινείται βάσει σχεδίου αυτό δεν το έχει εκμυστηρευτεί ούτε στους στενότερους συνεργάτες του. Πιστεύει πάντως ότι οι παπανδρεϊκοί τον υπονομεύουν συστηματικά και ότι ο κ. Παπανδρέου δεν τους αποθαρρύνει.

Η προσπάθεια ορισμένων να ρίξουν την ευθύνη για εμφυλιοπολεμικό κλίμα στον κ. Βενιζέλο έχει εκνευρίσει το περιβάλλον του. «Αρκετά! Εκεί που μας χρωστούσαν μας πήραν και το βόδι! Ας λυπηθούν την παράταξη και τον δημόσιο βίο» σχολίαζαν. Τα δεδομένα του ΠαΣοΚ είναι αδυσώπητα και δικαιολογούν την ένταση. Ο δανεισμός της περιόδου 2003 - 2011 έφτασε τα 116,5 εκατ. ευρώ και μετά τις προηγούμενες εκλογές η κρατική επιχορήγηση μειώθηκε κατά 90% - από περίπου 22 εκατ. ευρώ στα 2,5 εκατ. ευρώ, τα οποία είναι εκχωρημένα στις τράπεζες.  Η οικονομική ασφυξία είναι απόλυτη και η αδυναμία εξυπηρέτησης του χρέους μεταβάλλει εντελώς το τοπίο. Επίσης δίνει και την απάντηση στο ερώτημα «γιατί η ΝΔ που είναι πιο χρεωμένη από το ΠαΣοΚ διευθετεί εν οίκω τα προβλήματά της;». Στο βάθος, ασφαλώς, υπάρχει και η σπάθη της Δικαιοσύνης. Μπορεί το σημερινό ΠαΣοΚ να σηκώσει όλα αυτά τα βάρη ή χρειάζεται να επανεφευρεθεί το κόμμα για να επιβιώσει;

Την άνοιξη του 2012, στη συνδιάσκεψη του ΠαΣοΚ που γίνονταν οι τελικές διευθετήσεις για την αλλαγή ηγεσίας, η υποψηφιότητα του κ. Βενιζέλου είχε προεξοφληθεί ως  εκείνη που συσπείρωνε την πλειονότητα των στελεχών. Παρ' όλα αυτά επικρατούσε μεγάλη αγωνία, ο κ. Φ. Πετσάλνικος μπαινόβγαινε στα κρίσιμα γραφεία προσπαθώντας να κατοχυρώσει τη διαρχία, ο κ. Χρ. Παπουτσής διερευνούσε τη δυνατότητα της δικής του υποψηφιότητας, τα στελέχη του κόμματος κάθονταν σε αναμμένα κάρβουνα. Ο κ. Παπανδρέου ξαφνικά ζήτησε ραντεβού από τον κ. Βενιζέλο, στο οποίο εμφανίστηκε με τον γραμματέα της Σοσιαλιστικής Διεθνούς Λουίς Αγιάλα. Ο τότε πρόεδρος του ΠαΣοΚ ήθελε να δεσμευτεί ο βέβαιος διάδοχός του ότι θα τον προτείνει ξανά για τη θέση του προέδρου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς και ότι θα συνεχίσει το ΠαΣοΚ να πληρώνει κανονικά τη συνδρομή του. Ο κ. Βενιζέλος δεσμεύτηκε.

Μάχη μέχρις εσχάτων

Τα σχέδια του πρώην πρωθυπουργού

Η ατζέντα του κ. Παπανδρέου διαμορφώνεται με εντελώς προσωπικά κριτήρια και γι' αυτό δεν είναι πάντα ευδιάκριτη. Υπάρχει όμως ένα δεδομένο. Αντιδρά υπέρμετρα όταν θεωρεί ότι θίγεται η τιμή του, όπως απέδειξε η αντιπαράθεσή του με τους κκ. Π. Ρουμελιώτη και Α. Λοβέρδο για κρίσεις τους σχετικά με τον ρόλο του ΔΝΤ. Οι διαρροές για υπέρογκες σπατάλες χωρίς παραστατικά στη διάρκεια της προεδρίας του «τον έχουν κάνει θηρίο», όπως ομολογούν οι συνεργάτες του. «Ανέχτηκε πολλές κατηγορίες αλλά να τον βγάλουν ανέντιμο και κλέφτη δεν το δέχεται! Θα παλέψει μέχρι θανάτου για το δίκιο του. Δεν θα δεχτεί την ηθική του εξόντωση» μεταδίδεται από το περιβάλλον του. Ο πρώην πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΠαΣοΚ καταλογίζει στον διάδοχό του την ευθύνη για τις διαρροές.

Θα παλέψει όμως μέσα ή έξω από το ΠαΣοΚ; Πολλά ακούγονται τις τελευταίες ημέρες για πολιτική επαναδραστηριοποίησή του και εγκατάσταση στην Ελλάδα καθώς έχει αντιληφθεί ότι τα πολλά ταξίδια στο εξωτερικό κάθε άλλο παρά ωφέλησαν το προφίλ του. Εντύπωση προκάλεσαν, έπειτα από πολλούς μήνες αποστασιοποίησης, και οι δύο πρόσφατες παρεμβάσεις του για την επανέναρξη των έργων στους οδικούς άξονες και για την αποπομπή του κ. Ηλ. Κικίλια από τον ΟΑΕΔ. Παραδοσιακοί παπανδρεϊκοί, που δεν κατάφεραν ποτέ να χωνέψουν το «ΠαΣοΚ του Βενιζέλου» άρχισαν να συζητούν ακόμη και το ενδεχόμενο ενός νέου κόμματος, αριστερόστροφου, μακριά από τη λογική της τρικομματικής κυβέρνησης.

Αρκετοί πιστεύουν ότι αν ο κ. Παπανδρέου αποφασίσει να τραβήξει τον δρόμο του θα επιχειρήσει να πάρει μαζί του όσο περισσότερους βουλευτές μπορεί. Κάποιοι θεωρούν ότι όποιος ακολουθήσει έναν πολιτικό, τόσο απαξιωμένο στα μάτια της κοινής γνώμης, θα έχει αποφασίσει να αυτοκτονήσει πολιτικά. Ωστόσο, οι παπανδρεϊκοί μπορεί να είναι ένα μικρό κομμάτι της κοινωνίας αλλά είναι ένα σημαντικό κομμάτι στο ΠαΣοΚ και πολλοί από αυτούς πιστεύουν ότι ο χρόνος θα δράσει ευεργετικά για τον κ. Παπανδρέου. Μπορεί όμως να δικαιωθεί ο πρώην πρωθυπουργός αν δεν πετύχει το πρόγραμμα διάσωσης το οποίο εκείνος έφερε στη χώρα; Και επιπλέον, πώς θα αποφύγει την αποδοχή της πολιτικής ευθύνης στην περίπτωση που το πόρισμα δείξει ότι υπήρξε κακοδιαχείριση στα οικονομικά του ΠαΣοΚ; Ο κ. Παπανδρέου ήταν ο πολιτικός που είχε  κάνει σημαία του τη διαφάνεια και επέμενε σε κάθε ομιλία του ότι «πρέπει να έρθουν όλα στο φως και ας ματώσουμε».
communenews
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ