2013-04-25 15:52:59
Φωτογραφία για Το κυριότερο κουρδικό πολιτικό κόμμα BDP κάλεσε την Τουρκία να αναγνωρίσει τη Γενοκτονία των Αρμενίων
Nouvelles d`Arménie    (Μτφ. Κριστιάν)

24.4.2013,   Η γνωστή διαπραγματευτική Τρόικα του  BDP για την επίλυση του κουρδικού ζητήματος σε συνέντευξη τύπου για την Γενοκτονία των Αρμενίων

Το κυριότερο κουρδικό πολιτικό κόμμα BDP που εκπροσωπείται στο Κοινοβούλιο κάλεσε την Τετάρτη 24 Απριλίου 2013 την Τουρκία να αναγνωρίσει τη γενοκτονία των Αρμενίων. Το Κόμμα για την Ειρήνη και τη Δημοκρατία (BDP) ζήτησε επίσης το τουρκικό Κοινοβούλιο να ερευνήσει αυτή την περίοδο της ιστορίας.

«Οι τραυματισμοί της γενοκτονίας εξακολουθούν να υπάρχουν στη συλλογική μνήμη. Η Τουρκία δεν έχει συμφιλιωθεί με την ιστορία της και δεν έχει ζητήσει συγγνώμη από τον αρμενικό λαό αναγνωρίζοντας την πραγματικότητα της γενοκτονίας», δήλωσε το BDP.

Εξάλλου, δεκάδες άτομα συγκεντρώθηκαν στην Κωνσταντινούπολη για τον εορτασμό της 98ης επετείου της γενοκτονίας των Αρμενίων. Το γαλλικό πρακτορείο AFP ανέφερε ότι το κοινό αποτελούταν κυρίως από Αρμενίους της Τουρκίας που είχαν συγκεντρωθεί έξω από το Μουσείο Τουρκικής και Ισλαμικής Τέχνης, το οποίο ήταν κάποτε φυλακή όπου φυλακίστηκαν οι Αρμένιοι μέχρι να απελαθούν κατά τη διάρκεια του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου κόσμο. 


Πανό διαδηλωτών υπενθύμιζαν: «Το Μουσείο Τουρκικής και Ισλαμικής Τέχνης ήταν μια φυλακή το 1915, όπου Αρμένιοι διανοούμενοι φυλακίστηκαν μέχρι να απελαθούν».

Η Γενοκτονία των Αρμενίων τιμήθηκε σε τουλάχιστον τρεις πόλεις της Τουρκίας. 

«Πριν από δέκα χρόνια, ένα τέτοιο γεγονός, ο εορτασμός της Γενοκτονίας των Αρμενίων στην Τουρκία ήταν αδύνατο», δήλωσε ο Benjamin Abtan, Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού αντιρατσιστικού κινήματος (EGAM). 

Πρόσθεσε ότι «Αυτό δείχνει ότι οι συμπεριφορές αλλάζουν εδώ».

Nouvelles d`Arménie,  Πέμπτη 25 Απρίλη 2013, Laetitia © armenews.com
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ