2013-04-24 15:30:08
Φωτογραφία για Ημέρα Μνήμης των θυμάτων της Γενοκτονίας των Αρμενίων
Μιχαήλ ΄Αριστοφ © Φωτογραφία: Henry Morgenthau, ru.wikipedia.org

Η Ημέρα Μνήμης των θυμάτων της Γενοκτονίας των Αρμενίων τιμάται κάθε χρόνο στις 24 Απριλίου. Αυτή την ημέρα το 1915 ρίχτηκαν στα μπουντρούμια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, και στη συνέχεια σκοτώθηκαν οι καλύτεροι εκπρόσωποι της αρμενικής διανόησης.

Οκτακόσιοι δάσκαλοι, γιατροί, ιερείς, συγγραφείς, καλλιτέχνες και δημόσια πρόσωπα ήταν τα πρώτα θύματα των διωγμών. Ακολούθησε μαζική εξόντωση και εκδίωξη από την ιστορική τους πατρίδα των αυτόχθονων κατοίκων της Δυτικής Αρμενίας.

Το αποτέλεσμα της πρώτης γενοκτονίας του 20ου αιώνα, την οποία διοργάνωσε το τουρκικό κόμμα «Ένωση και πρόοδος», ήταν φρικιαστικό. Σκοτώθηκε 1,5 εκατομμύριο Αρμένιοι, δηλαδή περίπου ο μισός λαός εκείνης της περιόδου. Γλίτωσαν μόνο οι Αρμένιοι της Ρωσικής Αυτοκρατορίας και οι πρόσφυγες σε τρίτες χώρες. Από τότε πέρασαν σχεδόν 100 χρόνια και όλη αυτή την περίοδο ο αρμενικός λαός αγωνίζεται για τη διεθνή αναγνώριση και καταδίκη της γενοκτονίας, λέει ο Διευθυντής του Ινστιτούτου Ανατολικών Μελετών της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών Αρμενίας Ρούμπεν Σαφραστιάν:


- Δεν είναι μόνο έγκλημα εναντίον του αρμενικού λαού, είναι έγκλημα κατά της ανθρωπότητας. Η αναγνώριση της γενοκτονίας από μέρους της παγκόσμιας κοινότητας έχει μεγάλη σημασία όχι μόνο από ηθική άποψη, αλλά και για την πρόληψη των εν δυνάμει μελλοντικών γενοκτονιών.

Η Τουρκική Δημοκρατία στη διάρκεια όλης της ύπαρξήςτης εφάρμοζε πολιτική παραποίησης των γεγονότων του 1915, λέει συνεχίζοντας ο Ρούμπεν Σαφραστιάν:

- Δυστυχώς, αυτή η κρατική πολιτική συνεχίζεται μέχρι σήμερα. Όμως από την άλλη τα τελευταία χρόνια βλέπουμε ότι στην τουρκική κοινωνία εμφανίζονται ομάδες της διανόησης, που εκφράζουν γνώμη, που δεν συνάδει με την επίσημη πολιτική. Ελπίζω ότι με την πάροδο του χρόνου ο αριθμός αυτών των ανθρώπων στην Τουρκία θα αυξηθεί.

Για τα εγκλήματα εναντίον του αρμενικού λαού, τα οποία διαπράχθηκαν στην Οθωμανική Αυτοκρατορία, πρέπει να μιλάμε σε διάφορες γλώσσες του κόσμου, επισημαίνει ο Διευθυντής του Ινστιτούτου πολιτικών και κοινωνικών ερευνών της περιοχής Ευξείνου Πόντου Βλαντίμιρ Ζαχάροφ:

- Στη Γερμανία , τη Γαλλία, την Ιταλία και σε άλλες χώρες, φυλάσσονται αρχειακά υλικά, αφιερωμένα στη Γενοκτονία των Αρμενίων. Εν μέρη αυτά τα υλικά έχουν δημοσιευθεί. Υπάρχουν και στη ρωσική γλώσσα. Όμως πρέπει να δημοσιευθούν και στα αγγλικά. Ας ανατριχιάσει όλος ο κόσμος από τα φριχτά γεγονότα, που έλαβαν χώρα στην Τουρκική Αυτοκρατορία.

Το γεγονός της γενοκτονίας του αρμενικού λαού έχει αναγνωριστεί επίσημα από 21 κράτη του κόσμου, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας. Επίσης οι 43 από τις 50 αμερικανικές πολιτείες υποστηρίζουν την αποκατάσταση της ιστορικής δικαιοσύνης. Ανάμεσα στους διεθνείς οργανισμούς, που έχουν αναγνωρίσει τη γενοκτονία, συμπεριλαμβάνεται η Επιτροπή Εγκλημάτων Πολέμου του ΟΗΕ, καθώς και το Ευρωκοινοβούλιο και το Παγκόσμιο Συμβούλιο Εκκλησιών.

Η Φωνή της Ρωσίας
InfoGnomon
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ