2013-04-24 13:18:51
Φωτογραφία για Διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων σε υψηλό πολιτικό επίπεδο ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ...!!!
Η διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων πρέπει να γίνει στο υψηλότερο δυνατό πολιτικό επίπεδο -διμερώς και στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών θεσμών- υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας, 

 κατά τη συζήτηση επίκαιρης ερώτησης βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή την Τετάρτη.

Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε τη σύσταση διακομματικής επιτροπής και ενημέρωση για το φάκελο όλων των πολιτικών αρχηγών, εκτός της Χρυσής Αυγής - οι βουλευτές της οποίας αρχικά απουσίαζαν από τη συζήτηση, αλλά μετά την αναφορά αυτή του κ. Τσίπρα τμήμα της κοινοβουλευτικής ομάδας της έσπευσε στην αίθουσα.

«Ό,τι μας ανήκει το διεκδικούμε με τον ορθό τρόπο, για να έχουμε την προσφορότερη κατάληξη για τη χώρα μας» τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών Δ.Αβραμόπουλος.

«Είναι ανιστόρητο και πολιτικά εσφαλμένο να λέγεται ότι η Ελληνική Δημοκρατία δεν έχει διεκδικήσει έως σήμερα τις αποζημιώσεις», υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευ.Βενιζέλος, σημειώνοντας ότι αυτή η άποψη δικαιώνει τη θέση Σόιμπλε.


Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ συμφώνησε, πάντως, να ενημερωθούν οι πολιτικοί αρχηγοί για το θέμα και να συσταθεί η διακομματική επιτροπή - εξαιρώντας και εκείνος την Χρυσή Αυγή.

Συγκεκριμένα, ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας έκανε λόγο για μείζονος σημασίας εθνικό ζήτημα, για το οποίο χρειάζεται πολιτική απόφαση και καλή προετοιμασία σε νομικό επίπεδο ώστε να προχωρήσει η διεκδίκηση των αποζημιώσεων.

Η διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων θα πρέπει να γίνει σε υψηλό πολιτικό επίπεδο, τόσο διμερώς όσο και μέσα στους ευρωπαϊκούς θεσμούς, έχοντας συμμάχους σε ευρωπαϊκό επίπεδο και έρεισμα στην κοινή γνώμη της Γερμανίας, επισήμανε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ. 

Ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε: «Είμαστε υπόλογοι απέναντι στον ελληνικό λαό και τις επόμενες γενιές που δεν έχουμε διεκδικήσει μέχρι τώρα τις γερμανικές αποζημιώσεις» και πρόσθεσε ότι τώρα τίθεται εκ νέου το ζήτημα μέσα σε «νέες συνθήκες κοινωνικού ολοκαυτώματος».

Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε τη σύσταση διακομματικής επιτροπής για το θέμα και ενημέρωση για το φάκελο όλων των πολιτικών αρχηγών, εκτός της Χρυσής Αυγής - οι βουλευτές της οποίας απουσίαζαν από τη συζήτηση.

Εκ μέρους της κυβέρνησης, ο υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Αβραμόπουλος επισήμανε: «Ό,τι μας ανήκει το διεκδικούμε με τον ορθό τρόπο, για να έχουμε την προσφορότερη κατάληξη για τη χώρα μας. Δεν έχουμε παραιτηθεί από τις διεκδικήσεις».

«Το ζήτημα θα έπρεπε να είχε διευθετηθεί νωρίτερα, αλλά η Ιστορία δεν κρίνει με τον χρόνο, αλλά με τις πράξεις» τόνισε ο κ. Αβραμόπουλος και πρόσθεσε ότι «η ανακίνηση του θέματος δεν πρέπει να θεωρηθεί εχθρική για έναν λαό, με τον οποίο πορευόμαστε μαζί στους ευρωπαϊκούς θεσμούς».

Ο υπουργός Εξωτερικών επισήμανε ότι έχουν τεθεί οι βάσεις για την τελική διευθέτηση του ζητήματος και υπογράμμισε ότι «θα εξαντληθούν όλες οι δυνατότητες για να οδηγηθούμε σε αποτέλεσμα, ανεξαρτήτως χρόνου και προσπάθειας. Ακόμη και πέραν της σημερινής συγκυρίας.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευ.Βενιζέλος τόνισε ότι οι γερμανικές αποζημιώσεις δεν είναι θέμα εσωτερικής κατανάλωσης και χαρακτήρισε «ανιστόρητο και εσφαλμένο» να διατυπώνεται η άποψη ότι η Ελληνική Δημοκρατία δεν έχει θέσει πολιτικά το ζήτημα έως σήμερα στην Γερμανία, καθώς σε αυτήν την περίπτωση στηρίζεται το επιχείρημα που έχει διατυπώσει ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Β.Σόιμπλε, ότι τώρα είναι πολύ αργά για διεκδικήσεις.

Σύμφωνα με τον Ευ.Βενιζέλο το θέμα έχει τεθεί ευθέως, απερίφραστα και μέσω διπλωματικής οδού σε τουλάχιστον πέντε περιπτώσεις, από το 1990 και μετά. Μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναφέρθηκε στην επίσημη ανακίνηση του ζητήματος το 2000, από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Κ.Στεφανόπουλο κατά τη συνάντησή του με τον Γερμανό ομόλογό του στην Αθήνα.

Επιπλέον, ο κ. Βενιζέλος αναφέρθηκε εκτενώς στην παρέμβαση του Ελληνικού Δημοσίου στην προσφυγή της Γερμανίας στη Χάγη κατά της Ιταλίας - η εκδίκαση της οποίας ολοκληρώθηκε το Φεβρουάριο του 2012, με απόφαση υπέρ της Γερμανίας.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δήλωσε ότι συμφωνεί για τη σύσταση διακομματικής επιτροπής, καθώς και για την ανάγκη να λάβουν γνώση τα κόμματα για το περιεχόμενο του φακέλου, το οποίο -όπως είπε- δεν περιέχει κάτι απόρρητο.

Newsroom ΔΟΛ
communenews
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ