2013-04-17 22:45:35
Φωτογραφία για Σύσταση «Εθνικού Ταμείου Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γενεών»
Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ, στο πλαίσιο της εφαρμογής του Εθνικού Σχεδίου Αξιοποίησης των κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου, έχει καταθέσει πρόταση νόμου για τη σύσταση του «Εθνικού Ταμείου Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γενεών» (ΕΤΚΑΓ), το οποίο θα έχει ως στόχο τη δημιουργία αποθέματος για την πρόσθετη χρηματοδότηση των κλάδων σύνταξης των φορέων κοινωνικής ασφάλισης και την εν γένει διασφάλιση των συντάξεων των νέων γενεών.

Η πρόταση νόμου του ΠΑΣΟΚ συζητήθηκε σήμερα στην αρμόδια Επιτροπή.

Η Ελλάδα μπορεί σε βάθος 25-30 χρόνων να έχει δημόσια έσοδα της τάξεως των 150 δις, από τα μερίσματα, τα δικαιώματα και τη φορολογία των εταιρειών που θα αναλάβουν την έρευνα και εκμετάλλευση των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων και από τη διάθεση αδειών για έρευνες

Με την πρόταση νόμου του ΠΑΣΟΚ για δημιουργία Εθνικού Ταμείου Κοινωνικής Αλληλεγγύης των Γενεών (ΕΤΚΑΓ), το 75% των εσόδων θα πηγαίνει στα ασφαλιστικά ταμεία, το 20% στο Πράσινο Ταμείο για έργα Περιβάλλοντος και ανάπτυξης και το 5% στις τοπικές κοινωνίες


Ανάλογη εμπειρία υπάρχει στη Νορβηγία με την ίδρυση του Government Petrοleum Fund. Το ταμείο αυτό χρηματοδοτείται από φόρους στο πετρέλαιο και στο φυσικό αέριο από τις εταιρείες που εκμεταλλεύονται τα πετρελαϊκά κοιτάσματα της χώρας και από τα μερίσματα που εισπράττει το ταμείο από το μετοχικό μερίδιο που κατέχει στη μεγαλύτερη πετρελαϊκή εταιρεία της Νορβηγίας (Statoil ASA).

Οι πόροι του Εθνικού Ταμείου Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γενεών προέρχονται από τα έσοδα του Δημοσίου (μερίσματα, δικαιώματα, φορολογία) από τις εταιρείες που αναλαμβάνουν την έρευνα και εκμετάλλευση των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων και από τη διάθεση αδειών για έρευνες.

Ήδη λάβαμε πέρσι 1 εκ ευρώ. Τα χρήματα όμως αυτά, λόγω απουσίας του Ταμείου Κοινωνικής Αλληλεγγύης, πήγαν στον κρατικό προϋπολογισμό. Φέτος θα λάβουμε 5- 10 εκ. ευρώ. Το ελληνικό δημόσιο δεν θα δαπανήσει χρήματα. Μόνο εισπράττει.

Σε 2-3 χρόνια μπορούμε να έχουμε 15 γεωτρύπανα. Σε κάθε γεωτρύπανο δουλεύουν 200-300 άνθρωποι. Έτσι δημιουργούνται νέες θέσεις εργασίας και στηρίζονται οι τοπικές κοινωνίες.

Με το Εθνικό Ταμείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης των Γενεών, οι ενέργειες που προωθούν την αξιοποίηση του εθνικού μας πλούτου και την ανάπτυξη της χώρας θα συνδέονται άμεσα με την ενδυνάμωση της κοινωνικής συνοχής και αλληλεγγύης και την ασφάλεια των εργαζομένων.

Στο παρακάτω link θα βρείτε το σχετικό infographic για το Ταμείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης των Γενεών:

http://www.youtube.com/watch?v=HW2tyhdjSBI&list=PL-a8JiHGTIn2c9dchlsFvl0i4FOwxXkOD
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ