2013-04-10 10:51:18
Φωτογραφία για Εξιχνίαση ηλεκτρονικής απάτης σε βάρος τράπεζας
Εγκληματική οργάνωση που ενέχεται σε απάτη μέσω ηλεκτρονικών υπολογιστών σε βάρος ελληνικού τραπεζικού ιδρύματος εξάρθρωσε η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.

Για την υπόθεση αυτή σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος οκτώ ατόμων (ένας 41χρονος Έλληνας, δύο Ρουμάνοι, 29 και 38 ετών και πέντε ακόμη αλλοδαποί), ενώ ερευνάται η εμπλοκή στην υπόθεση 38 ακόμη ατόμων σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας και του εξωτερικού.

Αφορμή για τη διερεύνηση της υπόθεσης υπήρξε καταγγελία αναφορικά με επιθέσεις υποκλοπής ονομάτων χρηστών και κωδικών πρόσβασης (τύπου phishing), που πραγματοποιήθηκαν σε βάρος της τράπεζας από χρήστες του διαδικτύου.

Με τις ηλεκτρονικές επιθέσεις οι δράστες κατάφερναν να αποκτούν πρόσβαση σε λογαριασμούς και στη συνέχεια έκαναν διάφορες ηλεκτρονικές συναλλαγές, όπως μεταφορά τραπεζικών εμβασμάτων, πληρωμή λογαριασμών κοινής ωφέλειας και ασφαλιστικών εισφορών, ανανέωση χρόνου ομιλίας κινητής τηλεφωνίας και ανάληψης χρημάτων από ΑΤΜ.


Οι συναλλαγές πραγματοποιήθηκαν από συνδέσεις του διαδικτύου στην Ελλάδα και στο εξωτερικό (Ρουμανία, Γερμάνια, Ηνωμένο Βασίλειο).

Με τη μέθοδο αυτή προκλήθηκε στην τράπεζα χρηματική ζημιά, το ύψος της οποίας διερευνάται.

Από την έρευνα που διενεργήθηκε προέκυψε ότι πραγματοποιήθηκαν 79 «απατηλές» συναλλαγές σε βάρος της τράπεζας, ενώ ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία 23 χρηστών διαδικτύου, οι οποίοι φέρονται να ωφελήθηκαν από αυτές.

Ενδεικτικά ο 41χρονος Έλληνας, μαζί με ένα αλλοδαπό, που επίσης περιλαμβάνεται στη δικογραφία, επιχείρησε να πληρώσει λογαριασμούς κοινής ωφέλειας, ύψους 12.000 ευρώ καθώς και ασφαλιστικές εισφορές συγγενικού του προσώπου, ύψους 3.000 ευρώ.

Επιπλέον οι δύο Ρουμάνοι κατάφεραν να κάνουν ανάληψη χρηματικού ποσού από ΑΤΜ Τράπεζας, χρησιμοποιώντας κωδικούς μέσω διαδικτύου σε μηνύματα SMS.

Σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε Θεσσαλονίκη και Αλεξανδρούπολη βρέθηκαν και κατασχέθηκαν σκληροί δίσκοι ηλεκτρονικού υπολογιστή και μία συσκευή μόντεμ-ρούτερ. Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ