2013-04-08 11:16:49
Φωτογραφία για Νίκος Λυγερός: Ξεκάθαρα τυπική η συγνώμη του Ισραήλ στην Τουρκία (Βίντεο)
Νικόλας Ζαννέττος

Ο Νίκος Λυγερός μιλά στον Δημοσιογράφο Νικόλα Ζαννέττο για τη σημασία της απολογίας του Ισραήλ προς την Τουρκία και το πώς επηρεάζει τις σχέσεις Κύπρου-Ισραήλ

Ξεκάθαρα τυπική χαρακτήρισε την απολογία του Ισραήλ προς την Τουρκία για τα γεγονότα στο Μαβί Μαρμαρά, στρατηγικός σύμβουλος, Νίκος Λυγερός, προσθέτοντας ότι πρόκειται για μια διπλωματική προσέγγιση η οποία δεν σημαίνει ότι υπάρχει οποιαδήποτε αλλαγή στις σχέσεις των δύο χωρών και ότι δεν επηρεάζει με οποιοδήποτε τρόπο τις σχέσεις Κύπρου - Ισραήλ.

Μιλώντας στο SigmaLive, ο Νίκος Λυγερός, τόνισε ότι η εξέλιξη αυτή δεν μπορεί να σημαίνει οτιδήποτε ουσιαστικό, παρά την προετοιμασία ενός νέου μετώπου για κάποιο γεωστρατηγικό σχεδιασμό. Σε αυτή την περίπτωση είπε, είναι προς συμφέρον των χωρών να τα έχουν καλά με όλους και αν κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό σε συμμαχικό επίπεδο, τουλάχιστο δεν πρέπει να υπάρχουν ενεργοποιημένοι εχθροί.


Στην Τουρκία αυτή η εξέλιξη αντιμετωπίστηκε ως θετική περισσότερο για εσωτερική κατανάλωση, αφού πλέον δεν υπάρχει θέμα σύρραξης ή σύγκρουσης μεταξύ των δύο χωρών. Ωστόσο κάτι τέτοιο δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι υπάρχει μια σε βάθος συμμαχία, υπογράμμισε.

Ερωτηθείς αν επηρεάζονται με κάποιο τρόπο, οι σχέσεις Κύπρου-Ελλάδας- Ισραήλ, είπε ότι η συνεργασία συνεχίζει να υπάρχει και να αναδεικνύεται. «Γεωστρατηγικά χαρακτηρίζεται από μια οριζόντια τάση, δηλαδή μια ένωση μεταξύ Ισραήλ-Κύπρου-Ελλάδας η οποία έχει προοπτικές να επεκταθεί στην Ιταλία. Στην πραγματικότητα το Ισραήλ είναι εγκλωβισμένο και η μοναδική του διέξοδος είναι η Κύπρος», υπογράμμισε.

Ο Νίκος Λυγερός υποστηρίζει ότι εάν συνεχίσουμε με το θέμα των οριοθετήσεων, αναγκαστικά πηγαίνουμε προς την Ελλάδα και αυτός είναι ο καλύτερος δρόμος για να τροφοδοτήσουμε την ΕΕ με φυσικό αέριο. Τα τεράστια αποθέματα φυσικού αερίου στο Ισραήλ, δεν θα έχουν καμία σημασία εάν δεν βρουν αγοραστή και η ΕΕ ενδιαφέρεται αφού, όπως είπε, στρέφεται ξεκάθαρα προς την πράσινη ενέργεια. Κάτι τέτοιο φαίνεται και από τη στάση της Γερμανίας σε ότι αφορά την πυρηνική ενέργεια, η οποία πλέον έχει παγοποιηθεί.

Το όλο σκηνικό όπως διαμορφώνεται, είπε, μας επιτρέπει να έχουμε ένα σταθερό στρατηγικό πλάνο.

Σε ότι αφορά τα σενάρια για μεταφορά φυσικού αερίου μέσω Τουρκίας, ο Νίκος Λυγερός τόνισε ότι κάτι τέτοιο μπορεί να γίνει μόνο αν συναινέσει η Κύπρος και ξεχάσει το 1974.
Πηγή
InfoGnomon
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ