2013-04-04 18:49:03
Φωτογραφία για ΙΟΒΕ: Στα υψηλότερα επίπεδα από τον Οκτώβριο του 2009 ο δείκτης οικονομικού κλίματος
Στο υψηλότερο σημείο από τον Οκτώβριο του 2009 διαμορφώθηκε το Μάρτιο, ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος στην Ελλάδα. Σύμφωνα με τη Μηνιαία Έρευνα Οικονομικής Συγκυρίας του ΙΟΒΕ, αυξήθηκε στις... 88,1 μονάδες από 86,9 μονάδες το Φεβρουάριο.

Βελτίωση των επιχειρηματικών προσδοκιών σημειώνεται τον Μάρτιο στη Βιομηχανία και το Λιανικό Εμπόριο, ενώ αντίθετα, το κλίμα επιδεινώνεται στις Υπηρεσίες και περισσότερο στις Κατασκευές.

Η ήπια βελτίωση του οικονομικού κλίματος από τις αρχές του έτους φαίνεται να παγιώνεται, παρά τη μεγάλη πίεση στην οποία βρίσκονται καταναλωτές και επιχειρήσεις, σημειώνει το ΙΟΒΕ. Οι πολύ μεγάλες αβεβαιότητες που χαρακτήριζαν την προηγούμενη χρονιά έχουν σίγουρα αμβλυνθεί, ενώ η συμπεριφορά των οικονομικών μονάδων, νοικοκυριών και επιχειρήσεων βρίσκεται σε φάση προσαρμογής στα νέα δεδομένα.

Οι αποπληρωμές μέρους των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου, η κινητικότητα στον τομέα των επενδύσεων, η επιστροφή καταθέσεων στο τραπεζικό σύστημα επιδρούν θετικά. Όμως ταυτόχρονα η ανεργία εξακολουθεί να αυξάνεται, ειδικά η μακροχρόνια ανεργία, εξέλιξη που επηρεάζει δυσμενώς μια σειρά από οικονομικές και κοινωνικές παραμέτρους, από τη φοροδοτική ικανότητα και τους πόρους των ασφαλιστικών ταμείων ως την κοινωνική συνοχή.


Πάντως, σημειώνεται ότι το μεγαλύτερο μέρος της έρευνας έχει πραγματοποιηθεί πριν τις αρνητικές εξελίξεις των τελευταίων εβδομάδων (ιδιαίτερα της Κύπρου), επομένως αβεβαιότητες που προέκυψαν έκτοτε ενδεχομένως να μην αποτυπώνονται στην παρούσα έρευνα .

Αναλυτικότερα:

-στη Βιομηχανία, οι προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξη της παραγωγής βελτιώνονται σημαντικά, αντίθετα με τις εκτιμήσεις για το τρέχον επίπεδο παραγγελιών και ζήτησης, αλλά και τις εκτιμήσεις για τα αποθέματα που επιδεινώνονται.

-στις Υπηρεσίες, οι εκτιμήσεις των επιχειρήσεων για την τρέχουσα δραστηριότητά τους παραμένουν δυσμενείς, όπως και οι προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξη των πωλήσεων, με τις εκτιμήσεις για την τρέχουσα ζήτηση να επιδεινώνονται περαιτέρω.

-στο Λιανικό Εμπόριο, οι εκτιμήσεις για τις τρέχουσες πωλήσεις επιδεινώνονται, ενώ οι αρνητικές εκτιμήσεις για τα αποθέματα ενισχύονται. Ωστόσο είναι οι προβλέψεις για τις βραχυπρόθεσμες προοπτικές των πωλήσεων που κερδίζουν αισθητά έδαφος.

-στις Κατασκευές, οι δυσμενείς προβλέψεις για το πρόγραμμα εργασιών των επιχειρήσεων εντείνονται σημαντικά, ενώ οι χαμηλές προσδοκίες για την απασχόληση του τομέα καταγράφουν οριακή άνοδο.

στην Καταναλωτική Εμπιστοσύνη, οι αρνητικές προβλέψεις για την οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού εντείνονται ελαφρά, ενώ αντίθετα οι αντίστοιχες για την οικονομική κατάσταση της χώρας βελτιώνονται.

Αμετάβλητη η καταναλωτική εμπιστοσύνη, ενισχύεται ο φόβος της ανεργίας

Ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης παραμένει ουσιαστικά αμετάβλητος και τον Μάρτιο, στις -71,2 μονάδες (από 71,4). Η σταθεροποίηση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης κρίνεται θετική και εκπορεύεται από τη σταδιακή άμβλυνση των πολλών αβεβαιοτήτων. Από την άλλη πλευρά, ακόμα κινείται σε πολύ χαμηλά επίπεδα, καθώς οι πολίτες προσπαθούν να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα.

Οι Έλληνες παραμένουν σταθερά οι πιο απαισιόδοξοι ευρωπαίοι, με τους Πορτογάλους να ακολουθούν και αυτόν το μήνα, μαζί με τους καταναλωτές της Κύπρου, της Βουλγαρίας, της Ουγγαρίας και της Ιταλίας. Η καταναλωτική εμπιστοσύνη κινείται ανοδικά σε 16 χώρες τον Μάρτιο, ενώ θετικοί δείκτες καταγράφονται και πάλι μόνο σε Σουηδία, Φινλανδία και Δανία.

Σταθερά πάνω από τα μισά νοικοκυριά «μόλις τα βγάζουν πέρα»

Ως προς τις εκτιμήσεις για την τρέχουσα οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού, το ποσοστό των καταναλωτών που δηλώνει ότι «μόλις τα βγάζει πέρα» περιορίζεται στο 52% (από 54% τον Φεβρουάριο και 59% τον Ιανουάριο), ενώ το αντίστοιχο εκείνων που αναφέρουν ότι αντλούν από τις αποταμιεύσεις τους αυξάνεται στο 18% (από 15%). Το 8-9% των καταναλωτών το τελευταίο δίμηνο δηλώνει ότι αποταμιεύει λίγο ή πολύ, ενώ τέλος, το ποσοστό όσων αναφέρουν ότι έχουν χρεωθεί παραμένει στο 22-23%.
newmoney.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ