2013-03-21 09:53:31
Φωτογραφία για Τράπεζες - φ. αέριο στο τραπέζι των συζητήσεων Μόσχας - Λευκωσίας
Συνεχίζει τις επαφές στη Ρωσία ο κύπριος ΥΠΟΙΚ

Πέραν του δανείου, Λευκωσία και Μόσχα συζητούν ενδεχόμενη συνεργασία στον τραπεζικό και τον ενεργειακό κλάδο, όπως δήλωσε ο κύπριος υπουργός Οικονομικών, Μιχάλης Σαρρής, ο οποίος συνεχίζει για δεύτερη ημέρα τις επαφές του στη ρωσική πρωτεύουσα.

Ο κ. Σαρρής ανέφερε ότι η όποια συμφωνία για την επίλυση της κυπριακής κρίσης θα πρέπει να είναι και προς το συμφέρον της Ρωσίας.

«Υπάρχουν πολλές ομάδες που εργάζονται αυτή τη στιγμή σε μια σειρά ζητημάτων. Oι τράπεζες και το φυσικό αέριο αποτελούν ευκαιρίες στις οποίες μπορούμε να βασίσουμε κάποια συνεργασία και κάποια στήριξη από τη Ρωσία», δήλωσε ο κύπριος ΥΠΟΙΚ σε δημοσιογράφους στη Μόσχα.

«Ζητήσαμε ξεκάθαρα βοήθεια, αλλά θα πρέπει να έχει και οικονομικό νόημα για τη Ρωσία», πρόσθεσε.

Μεντβέντεφ: Προς το παρόν δεν έχουμε ακούσει κάτι καινούριο


Σε συνέντευξή του στα ευρωπαϊκά μέσα ενημέρωσης ο ρώσος πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβέντεφ επιβεβαίωσε ότι στις διαβουλεύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη η κυπριακή αντιπροσωπεία «διατύπωσε σειρά προτάσεων σχετικά με τα περιουσιακά στοιχεία που η Ρωσία ενδιαφέρεται να αποκτήσει».

Πρόσθεσε πάντως πως «προς το παρόν δεν ακούσαμε κάτι καινούργιο», συμπληρώνοντας ωστόσο ότι η Μόσχα δε λέει όχι στη διάλογο. Όπως χαρακτηριστικά είπε, «δεν αρνούμαστε να συζητήσουμε».

Εξάλλου, ο Μεντβέντεφ εξέφρασε τη λύπη του για το γεγονός ότι οι λογαριασμοί πολλών ρωσικών κρατικών εταιρειών στην Κύπρο έχουν μπλοκαριστεί «για ακατανόητους λόγους».

Όπως ανέφερε, «το από πού προέρχονται αυτά τα χρήματα είναι προφανές. Πρόκειται για κρατικούς οργανισμούς». «Για τον λόγο αυτόν», συνέχισε, «τηρούμε μια αποφασιστική στάση απέναντι στην Κύπρο και στη διευθέτηση του κυπριακού χρέους».

Καταλήγοντας, ο ρώσος πρωθυπορυγός δήλωσε πως «η Κύπρος είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης και είναι θέμα της Ε.Ε. να διατυπώσει τις προτάσεις της». «'Ομως», πρόσθεσε, «αυτό πρέπει να γίνει με προσεκτικό τρόπο, αλλιώς υπάρχει κίνδυνος να ανοίξει ένα νέο παράθυρο στην παγκόσμια οικονομική κρίση».

Πηγές: ΑΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο, Reuters
InfoGnomon
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ