2013-03-15 09:34:59
Φωτογραφία για Σαμαράς: «H Ελλάδα υποφέρει από την ανεργία»
«H Ελλάδα υποφέρει από την ανεργία, την υψηλότερη στην Ευρώπη και στην ιστορία» δήλωσε ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, προσερχόμενος σήμερα, Πέμπτη, στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες... Στο επίκεντρο της συνόδου κορυφής βρίσκεται η εκτίναξη της ανεργίας σε ιστορικά υψηλά επίπεδα και τα σκληρά μέτρα λιτότητας που εφαρμόζονται σε πολλά κράτη - μέλη.

Παράλληλα, ο Ελληνας πρωθυπουργός σημείωσε ότι η Ευρώπη στρέφει την προσοχή της στην ανάπτυξη, καθώς η έλλειψή της αποτελεί το «νούμερο ένα πρόβλημα» για την ΕΕ, δημιουργώντας ανεργία και ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά στους νέους.

«Στην Ελλάδα το πρόβλημα αυτό είναι ακόμη πιο σοβαρό, καθώς υποφέρουμε από ιστορικά υψηλά επίπεδα ανεργίας, τα υψηλότερα στην Ευρώπη και τα υψηλότερα σε ό,τι αφορά στους νέους. Αντιλαμβάνεστε, λοιπόν, ότι η σημερινή συνάντηση των ηγετών είναι σημαντική», ανέφερε ο κ. Σαμαράς.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις προσπάθειες που πρέπει να καταβάλλει η ΕΕ για να τονωθεί η οικονομική ανάπτυξη και να μειωθεί η ανεργία, στη διάρκεια της παρέμβασής του κατά την πρώτη μέρα των εργασιών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.


Οπως ανέφεραν διπλωματικές πηγές, ο Ελληνας πρωθυπουργός αφού εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι η ΕΕ στρέφει πλέον την προσοχή της στο ζήτημα της ανάπτυξης, επισήμανε πως επείγει να αναληφθούν συγκεκριμένες πρωτοβουλίες και δράσεις.

Ανέφερε χαρακτηριστικά τον τομέα της ενέργειας όπου επισήμανε πως η άνοδος των τιμών έχουν επί της ουσίας ακυρώσει τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα που πέτυχε η Ελλάδα, μειώνοντας το κόστος της εργασίας.

Ο Αντώνης Σαμαράς ζήτησε, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, να συζητηθεί στη σύνοδο κορυφής του Μάιου το θέμα των τιμών της ενέργειας και οι επιπτώσεις τόσο σε κλαδικό όσο και σε περιφερειακό επίπεδο.

«Μαύρα» τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για το 2012

Σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, το ποσοστό της ανεργίας ανήλθε στο 26%, το τέταρτο τρίμηνο του 2012, από 24,8% που ήταν το τρίτο τρίμηνο του ίδους έτους και 20,7% που ήταν το τέταρτο τρίμηνο του 2011.

Πρόκειται για το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας από το 1998, όταν ξεκίνησε η καταγραφή των εν λόγω στοιχείων.

Στη σύνοδο ενδέχεται να μετάσχει για τελευταία φορά ο Μάριο Μόντι και αναμένεται με ενδιαφέρον ο τρόπος με τον οποίο θα σχολιάσουν την πολιτική αστάθεια στην Ιταλία οι ηγέτες των χωρών και ειδικά η Γερμανία. Δεδομένου ότι το μήνυμα των ιταλικών εκλογών εμπεριέχει και απόρριψη της πολιτικής λιτότητας, μένει να φανεί αν θα ζητήσουν να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις και η σκληρή λιτότητα σε μία χώρα που επίσης βρίσκεται σε βαθιά ύφεση ή αν θα φανούν πιο διαλλακτικοί.

Αύριο συζητείται το πακέτο της Κύπρου

Εξαιρετικής σημασίας θεωρείται και η αυριανή συνεδρίαση του Eurogroup για την Κύπρο. Το ποσό που απαιτείται για την ανακεφαλαιοποίηση των κυπριακών τραπεζών, αλλά και τη χρηματόδοτηση της οικονομίας υπολογίζεται στα 17 δισ. ευρώ.

Ωστόσο, ο επικεφαλής του Eurogroup με δηλώσεις του τόνισε ότι το ποσό της διάσωσης θα πρέπει να βρίσκεται πιο κοντά στα 10 δισ. ευρώ, ενώ το Reuters, επικαλούμενο πηγές της Κομισιόν, μιλά για πακέτο 10 με 13 δισ.

Τα νούμερα αυτά αφήνουν ένα κενό 4 με 7 δισ. ευρώ και ο Κύπριος υπουργός Οικονομικών θα πρέπει να δείξει πώς θα καλύψει αυτό το κενό.

Τα κυπριακά μέσα ενημέρωσης μιλούν για τέσσερα σενάρια:

•Συρρίκνωση του τραπεζικού τομέα και κατά συνέπεια μείωσης των αναγκών κεφαλαιοποίησης

•Αύξηση των εσόδων μέσω αποκρατικοποιήσεων

•Εθνικοποίηση των ταμείων προνοίας και

•Συμμετοχή της Ρωσίας στο πρόγραμμα.

Δηλώσεις για την Κύπρο έκανε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, ο οποίος είπε ότι το νησί δεν έχει οξύ πρόβλημα ρευστότητας και το πρόβλημα εντοπίζεται στο μέγεθος του τραπεζικού τομέα, αφήνοντας να εννοηθεί ότι χρειάζεται συρρίκνωση. Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ