2013-03-06 04:12:03
Φωτογραφία για Ενα φρούτο την ημέρα δεν είναι αρκετό
Πόσα φρούτα φάγατε σήμερα; Η πιθανότερη απάντηση είναι «πολύ λιγότερα απ' όσα πρέπει». Αυτό, τουλάχιστον, δείχνουν οι... σχετικές μελέτες για τις διατροφικές συνήθειες των Ελλήνων, όπως αυτή που έκανε πριν από λίγα χρόνια το Ιδρυμα Αριστείδης Δασκαλόπουλος, η οποία έδειξε πως κατά μέσο όρο τρώμε 60% λιγότερα φρούτα και 73,4% λιγότερες σαλάτες από ό,τι συνιστώνται για καλή υγεία!

Οπως εξηγεί ο Δημήτρης Μπερτζελέτος, κλινικός διαιτολόγος - διατροφολόγος, αντιπρόεδρος Πανελληνίου Συλλόγου Διαιτολόγων - Διατροφολόγων και γενικός γραμματέας της Ενωσης Διαιτολόγων - Διατροφολόγων, είναι απαραίτητο να καταναλώνουμε καθημερινά 5 μερίδες φρούτα και λαχανικά για να τροφοδοτείται ο οργανισμός με όσα θρεπτικά συστατικά χρειάζεται ώστε να είναι υγιής.

«Δεν είναι διόλου τυχαίο το μήνυμα Eat 5 a day, το οποίο αποτελεί παρότρυνση πολυάριθμων διεθνών οργανισμών υγείας, όπως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ, το Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου των ΗΠΑ και το υπουργείο Υγείας της Βρετανίας», λέει.


Εύκολο να το λες, αλλά δύσκολο να το κάνεις. Ή μήπως όχι; «Είναι πολύ πιο εύκολο από όσο νομίζουμε», απαντά ο κ. Μπερτζελέτος. Και προτείνει μερικά τρικ που μπορεί να βοηθήσουν.

* Να προσθέτετε φρούτα στα δημητριακά σας και γενικώς στο πρωινό σας.

* Στο πρωινό σας να πίνετε φρέσκο χυμό φρούτων (π.χ. πορτοκάλι) για να παίρνετε αντιοξειδωτική και γεμάτη ενέργεια ώθηση.

* Δημιουργήστε τις δικές σας «γεύσεις» γιαουρτιού, προσθέτοντας σε σκέτο γιαούρτι διάφορους συνδυασμούς από φρέσκα φρούτα.

* Να προτιμάτε σνακ από ωμά λαχανικά και φρούτα, αντί για πατατάκια ή μπισκότα. Να έχετε σταφίδες ή καρότα στο αυτοκίνητο, στο γραφείο ή στην τσάντα σας.

* Να θυμάστε ότι τα αποξηραμένα φρούτα μεταφέρονται το ίδιο εύκολα με ένα σακουλάκι πατατάκια.

* Αντικαταστήστε κάποιο από τα ροφήματά σας, λ.χ. έναν καφέ, με φρέσκο χυμό φρούτων ή λαχανικών.

* Αν πρόκειται να φάτε εκτός σπιτιού, επιλέξτε κάτι από το salad bar ή ζητήστε ως συνοδευτικό στο κύριο πιάτο σας λαχανικά αντί για τηγανητές πατάτες.

* Να βάζετε λαχανικά στις σάλτσες που ετοιμάζετε για τα ζυμαρικά.

* Να τοποθετείτε τα φρούτα και τα λαχανικά σε μέρος όπου θα τα... βλέπετε! Σταφύλια, πορτοκάλια, μπανάνες, ροδάκινα και μήλα δημιουργούν έναν πολύχρωμο συνδυασμό. Αν τα βλέπετε θα τα καταναλώνετε!

* Να προσθέτετε όσπρια και λαχανικά (λ.χ. σπανάκι, ντομάτα, πιπεριές, λάχανο) στις σούπες σας.

* Να παραγγέλνετε πίτσα με έξτρα λαχανικά ή ανανά, αντί να ζητάτε έξτρα αλλαντικά ή τυρί. Το ίδιο ισχύει και αν την ετοιμάζετε στο σπίτι.

* Προτιμήστε φράουλες, πεπόνι ή άλλα φρούτα με έντονη τη γλυκιά γεύση, ως υποκατάστατο και αντισταθμιστικό μέτρο απέναντι στα μπισκότα, το παγωτό και τις πάστες.

* Να συνδυάζετε φρούτα με τα κύρια γεύματα σας. Σταφίδες, μήλα και φέτες από μανταρίνι ταιριάζουν σε μια σαλάτα. Επιπλέον, τα μήλα ταιριάζουν περίφημα με το χοιρινό κρέας, ο ανανάς είναι πολύ ωραίος με ψάρι και το πορτοκάλι με το κοτόπουλο.

* Να θυμάστε ότι τα φρούτα και τα λαχανικά δεν είναι απλώς θρεπτικά αλλά και αρκετά χορταστικά, οπότε μπορεί να σας αποτρέψουν από την κατανάλωση ορισμένων σνακ που παχαίνουν.

* Μη σας αποθαρρύνουν οι συνιστώμενες 5 μερίδες την ημέρα. Μία μερίδα μπορεί να είναι μικρότερη από αυτό που πιστεύετε, διότι ισοδυναμεί με 1 μέτριο φρούτο ή 1/2 φλιτζάνι φρέσκα φρούτα ή 1/2 φλιτζάνι μαγειρεμένα λαχανικά ή 1 φλιτζάνι ωμά λαχανικά ή 1/4 του φλιτζανιού αποξηραμένα φρούτα ή 1/2 φλιτζάνι μαγειρεμένα μπιζέλια ή φασόλια.

* Να θυμάστε ότι ένα ποτήρι φρεσκοστυμμένος φρουτοχυμός περιέχει 2 φρούτα.
tanea.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ