2013-02-11 08:34:05
Φωτογραφία για Ο Ηλείος Executive Chef του Costa Navarino Δόξης Μπεκρής
H εμφάνιση του Δόξη Μπεκρή στο Master Chef 2 το βράδυ του Σαββάτου στο Mega μας έδωσε την αφορμή να ξαναθυμηθούμε τι έλεγε σε συνέντευξη που του πήρε η Πηγή Γιακουμέλου για την εφημερίδα "ΠΑΤΡΙΣ" στις αρχές του 2012 «Κάθε άνθρωπος γεννιέται με κάποια χαρίσματα που αν τα καλλιεργήσει γίνονται ταλέντα». Με αυτές τις φράσεις ο διακεκριμένος Σεφ, Δόξης Αντ. Μπεκρής, μιλά για την ζωή του και για την μεγάλη του αγάπη που δεν είναι άλλη από τη μαγειρική.

Ο ίδιος ξεκίνησε να ασχολείται με την μαγειρική επαγγελματικά όταν ολοκλήρωσε τις σπουδές του στη Σχολή Τουριστικών Επαγγελμάτων της Ρόδου το 1991. Εκεί, εργάστηκε σε ένα μεγάλο ξενοδοχειακό συγκρότημα και ύστερα αποφάσισε να συνεχίσει τις σπουδές του στην Αγγλία στο University of Wolverhamton όπου και πήρε το πτυχίο «Ασφάλειας και Υγιεινής Τροφίμων» καθώς και το πτυχίο «Διοίκηση Ξενοδοχειακών Επιχειρήσεων». Από τότε, όπως μας λέει ο Δόξης, δεν σταμάτησε ποτέ να ασχολείται με την μαγειρική και να προσπαθεί συνεχώς να εξελίσσεται πάνω στο χώρο, παρόλο που αυτό δεν αποτελούσε στην αρχή το όνειρό του.


«Η μαγειρική είναι τέχνη»

Ο Δόξης Αντ. Μπεκρής, θεωρεί την μαγειρική ένα είδος τέχνης το οποίο για να αναπτυχθεί, όπως τονίζει, χρειάζεται να έχεις καλλιτεχνική φλέβα, πολλή φαντασία, αγάπη και πάθος για δημιουργία. «Πιστεύω ότι όποιος θέλει μπορεί να γίνει πολύ καλός σε κάτι αρκεί να το θέλει πολύ, να το πιστεύει, να το προσπαθεί μέχρι να το τελειοποιήσει και φυσικά να αγαπά αυτό που κάνει. Το κίνητρο για μένα ήταν η αγάπη της μητέρας μου για την μαγειρική το οποίο αποτέλεσε ζωντανό παράδειγμα καθώς την έβλεπα καθημερινά να περνά πολλές ώρες στην κουζίνα. Αυτή, ήταν που με έπεισε να ακολουθήσω αυτό το επάγγελμα», επισημαίνει ο Δόξης.

Και ενώ η φήμη του πλέον ταξιδεύει σε όλο τον κόσμο, ο ίδιος θεωρεί επιτυχία να βλέπει την ευχαρίστηση στα πρόσωπα των ανθρώπων που δοκιμάζουν τις συνταγές του, τα επαινετικά τους λόγια, το σεβασμό στα πρόσωπα των συνεργατών του και βεβαίως την επιβράβευσή του από διάφορους παράγοντες για την δουλειά του. Η εντιμότητα, η ειλικρίνεια και το πάθος για δημιουργία είναι τρία πράγματα που τον έχουν κάνει επιτυχημένο και βραβευμένο Σεφ, ανά τον κόσμο.

«Έχω δοκιμάσει και έχω μαγειρέψει προϊόντα που τα έβλεπα για πρώτη φορά, όπως κατσαρίδες της θάλασσας στην Κίνα, σκορπιούς στην Ιαπωνία, καθώς και ζωντανό σούσι γαρίδας, όπου έπρεπε να καθαρίσω την γαρίδα τόσο προσεκτικά και περίτεχνα από το κέλυφος ώστε όταν θα έφτανε το πιάτο στον πελάτη η γαρίδα να είναι ακόμα ζωντανή!!!», θυμάται ο Δόξης Αντ. Μπεκρής, από την πορεία του ως Σεφ σε χώρες του εξωτερικού.

«Η μαγειρική, δεν μπαίνει σε καλούπι»

Οι εκατοντάδες «παράξενες» αν θα μπορούσαμε να πούμε συνταγές που γνώρισε και δημιούργησε ο Δόξης, στα χρόνια που εργαζόταν στο Dubai στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα είναι εκείνες που του έδειξαν ότι η μαγειρική είναι μια δημιουργία που δεν έχει όρια. «Δεν μπορεί κανείς να την βάλει σε καλούπι. Έτσι μου αρέσει κι εμένα να μαγειρεύω. Με ανοιχτό μυαλό, νέες ιδέες αλλά και παραδοσιακές συνταγές από όλο τον κόσμο», τονίζει.

Για να κερδίσει κάποιος τον τίτλο του καλύτερου Σεφ, όπως έχει κάνει μέχρι σήμερα ο Δόξης, εκείνο που χρειάζεται είναι αγάπη για την μαγειρική, θέληση, υπομονή κι επιμονή. Αυτά τα στοιχεία, είναι εκείνα που βοήθησαν και τον ίδιο να πετύχει στην καριέρα του. «Για να μπορέσεις να θεωρείσαι από τους καλύτερους σεφ, πρέπει να γνωρίζεις όσα περισσότερα μπορείς για τις κουζίνες του κόσμου, να φροντίζεις να ενημερώνεσαι καθημερινά για καινούργια ή ξεχασμένα υλικά και προϊόντα, για καινούργιες αλλά και παραδοσιακές τεχνικές όπως επίσης να προσπαθείς πάντα να δημιουργείς κάτι νέο και διαφορετικό. Ο ανταγωνισμός είναι πολύ μεγάλος και κάποιος για να μπορέσει να φτάσει στην κορυφή αλλά και να παραμείνει εκεί, πρέπει να μην αρκείται σε τίποτα», λέει.

«Για μένα δεν είναι απλά μια δουλειά»

Τον ρωτήσαμε αν σκέφτηκε ποτέ να σταματήσει την μαγειρική και μας απάντησε ότι στον επαγγελματικό τομέα η μαγειρική δεν είναι και ο πιο εύκολος κλάδος. «Υπήρξαν στιγμές που σκέφτηκα όχι να παρατήσω την μαγειρική αλλά να πάψω να δουλεύω ανάμεσα σε μεγαθήρια του χώρου, γιατί ήταν πολύ κουραστικό για μένα να προσπαθώ να αποδείξω ότι αξίζω να είμαι ανάμεσά τους αλλά και να προσπαθώ παράλληλα να παραμείνω πιστός στις αρχές μου σαν άνθρωπος αλλά και σαν σεφ. Τελικά οι προσπάθειές μου απέδωσαν και κατάφερα να κερδίσω και τον σεβασμό σε διεθνές επίπεδο με συνεργασίες σε εταιρείες και συναδέλφους που έχουν γράψει ιστορία στο διεθνές γαστρονομικό στερέωμα. Με λίγα λόγια η μαγειρική για μένα δεν είναι απλά μια δουλειά, είναι στάση ζωής».

Στη Μεσσηνία και το Costa Navarino

Ο Δόξης, ύστερα από τα τόσα χρόνια επιτυχημένης καριέρας του στο εξωτερικό, επέστρεψε στην Ελλάδα, πέρυσι, όπου αυτή τη στιγμή εργάζεται ως Executive Chef στον μεγάλο κολοσσό της Μεσσηνίας Costa Navarino, ετοιμάζοντας τις εκπληκτικές συνταγές του για τους επισκέπτες του συγκροτήματος. Όπως μας λέει ήταν πάντα όνειρό του να επιστρέψει κάποια στιγμή στην Ελλάδα, μιας και η καταγωγή του είναι από τον Νομό Ηλείας, ενώ η οικογένειά του ζει στην περιοχή μας.

Πηγή: patrisnews
xespao
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Aστρολογικές Προβλέψεις
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Aστρολογικές Προβλέψεις
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ