2013-02-11 08:00:15
Φωτογραφία για Βλαντίμιρ Τσικβισβίλι: Διαγωνισμός χωρίς παρεμβάσεις για τη ΔΕΠΑ
Ο πρεσβευτής της Ρωσίας στην Ελλάδα μιλάει για το ενδιαφέρον της Μόσχας για τις ιδιωτικοποιήσεις

Την ελπίδα του ότι ο διαγωνισμός για τη ΔΕΠΑ και τον ΔΕΣΦΑ θα διεξαχθεί χωρίς «έξωθεν παρεμβάσεις» εκφράζει στη συνέντευξη στο «Βήμα» ο Βλαντίμιρ Τσικβισβίλι. Ο πρεσβευτής της Ρωσίας στην Ελλάδα λέει χαρακτηριστικά: «Η νεκροψία θα δείξει». Ο κ. Τσικβισβίλι εκτιμά ότι με τον κ. Αντ. Σαμαρά μπορεί να υπάρξει αναβάθμιση των πολύπλευρων διμερών σχέσεων, ωστόσο αφήνει ανοικτό το πότε θα πραγματοποιηθεί επίσκεψη του έλληνα πρωθυπουργού στη Μόσχα. Οσον αφορά δε την ΑΟΖ, υπογραμμίζει ότι οι ελληνικές κινήσεις πρέπει να σέβονται τη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας.

Την περίοδο της διακυβέρνησης Καραμανλή οι διμερείς σχέσεις άνθησαν. Η διακυβέρνηση Παπανδρέου χαρακτηρίστηκε από ψύχρανση. Είστε ικανοποιημένος από το σημερινό επίπεδο των σχέσεων;

«Πράγματι, τα τελευταία τρία χρόνια παρατηρήθηκε σχετική επιβράδυνση στην ανάπτυξη των σχέσεών μας
. Πρώτα απ' όλα επηρέασε η δύσκολη χρηματοοικονομική κατάσταση στην Ελλάδα, που επέβαλε τη συγκέντρωση της προσοχής της ελληνικής ηγεσίας στην αντιμετώπιση της κρίσης. Να μην ξεχάσουμε επίσης ότι υπήρξαν αλλαγές κυβερνήσεων σε Ρωσία και Ελλάδα. Δεν θα έλεγα πάντως ότι υπήρξε κάποια ψύχρανση των σχέσεων, που βασίζονται στα γερά θεμέλια των ιστορικών, πολιτιστικών και διαθρησκευτικών δεσμών μεταξύ των δύο λαών, στην εγγύτητα των θέσεών μας σε ευρύ φάσμα διεθνών και περιφερειακών προβλημάτων καθώς και στο αμοιβαίο ενδιαφέρον για εμβάθυνση της συνεργασίας μας. Εμπνέει ελπίδα η πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης με επικεφαλής τον κ. Αντ. Σαμαρά να προχωρήσει προς την αναβάθμιση της πολύπλευρης συνεργασίας με τη Ρωσία που πλήρως συμπίπτει με τα δικά μας σχέδια. Επεξεργαζόμαστε τώρα μια σειρά από σημαντικές διμερείς συμφωνίες που στοχεύουν στην περαιτέρω ενδυνάμωση της ρωσοελληνικής σύμπραξης, ενώ συζητιέται πρακτικά το πρόγραμμα επισκέψεων σε διάφορα επίπεδα».

H κατάσταση στην Ελλάδα δείχνει να ομαλοποιείται. Πώς κρίνετε την εξέλιξη αυτή;

«Με μεγάλη προσοχή παρακολουθούμε τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης για τη διευθέτηση των χρηματοοικονομικών προβλημάτων. Ελπίζω ότι η Ελλάδα θα βγει από την κρίση με ελάχιστες απώλειες και οι θυσίες του λαού δεν θα είναι μάταιες. Κρίνοντας από κάποιες ενδείξεις, ήδη εμφανίστηκε φως στην άκρη του τούνελ, αλλά η πορεία προς την "ανάρρωση" θα είναι περίπλοκη. Είναι ηλίου φαεινότερο ότι η κρίση στην Ελλάδα δεν είναι μεμονωμένη περίπτωση. Στον παγκοσμιοποιημένο κόσμο όλα είναι αλληλεξαρτώμενα. Δεν είμαστε αδιάφοροι σε όσα συμβαίνουν στην Ευρώπη. Το 50% του όγκου των εμπορικών συναλλαγών της Ρωσίας είναι με την ΕΕ και το 42% των συναλλαγματικών αποθεμάτων μας είναι σε ευρώ, το οποίο βλέπουμε ως σημαντικό αποθεματικό νόμισμα. Θέλω να τονίσω ότι τη δυσκολότερη περίοδο της κρίσης η Ρωσία δεν αποφάσισε να προσανατολιστεί σε άλλο νόμισμα. Αυτό επιβεβαιώνει την πεποίθησή μας ότι η ΕΕ θα ξεπεράσει τα χρηματοοικονομικά προβλήματά της».

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο τα βλέμματα έχουν στραφεί στην Κύπρο. Υπάρχουν κατηγορίες από ευρωπαϊκές χώρες για την ύπαρξη καταθέσεων ρώσων ολιγαρχών στο νησί και συζητήσεις για πιθανή βοήθεια της Μόσχας στο πακέτο διάσωσης...  

«Η Ρωσία ήδη βοήθησε πρακτικά την Κυπριακή Δημοκρατία, προσφέροντας δάνειο 2,5 δισ. ευρώ. Λαμβάνοντας υπόψη την επιδείνωση της χρηματοοικονομικής κρίσης στην Κύπρο, μελετούμε το ενδεχόμενο της αναβολής της αποπληρωμής του δανείου καθώς και της μείωσης του επιτοκίου. Ταυτόχρονα διεξάγουμε διάλογο με τις Βρυξέλλες για το πρόγραμμα της διεθνούς οικονομικής βοήθειας, στο οποίο η Ρωσία θα ήταν πρόθυμη να συμμετάσχει. Περίεργα ακούγεται η ερώτηση για δήθεν "καταθέσεις των ολιγαρχών". Δημιουργείται η εντύπωση ότι, τάχα, ακριβώς αυτή ήταν η αιτία της κρίσης στην Κύπρο. Από όσο ξέρω, στις κυπριακές τράπεζες φυλάσσονται οι καταθέσεις πολλών ευρωπαϊκών και μη εταιρειών και φυσικών προσώπων. Και τίποτε παράνομο δεν υπάρχει σε αυτό. Πολλοί εμπειρογνώμονες πιστεύουν ότι η κρίση στην Κύπρο προέκυψε διότι τα τραπεζικά συστήματα της Μεγαλονήσου και της Ελλάδος είναι συγκοινωνούντα δοχεία».

Υπάρχει ενδιαφέρον για επενδύσεις στην Ελλάδα;

«Μεγάλες ρωσικές εταιρείες εκφράζουν ενδιαφέρον για επενδύσεις στην Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένου του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων. Δεν πρόκειται μόνο για τη συμμετοχή των δύο ρωσικών εταιρειών στον διαγωνισμό για ΔΕΠΑ/ΔΕΣΦΑ. Δεν αποκλείω ότι οι επιχειρηματίες μας θα πάρουν μέρος σε μελλοντικούς διαγωνισμούς σε τομείς όπως η διύλιση του αργού πετρελαίου, η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, οι συγκοινωνίες. Οσον αφορά τον τουρισμό, εδώ δραστηριοποιούνται περισσότερο μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Γι' αυτό, από ρωσικής πλευράς, σε αυτόν τον τομέα επενδύουν πρώτα απ' όλα τουριστικές εταιρείες όπως και φυσικά πρόσωπα, αγοράζοντας ακίνητα. Πιστεύω ότι εδώ θα παρατηρηθεί δραστηριοποίηση, λαμβάνοντας υπόψη το νομοσχέδιο που ετοιμάζει η ελληνική κυβέρνηση για τη χορήγηση στους αλλοδαπούς που αποκτούν ακίνητα στην Ελλάδα βίζας για πέντε χρόνια».

Οι Gazprom και Sintez/Negusneft έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ και του ΔΕΣΦΑ. Είστε ικανοποιημένος από την εξέλιξη του διαγωνισμού;

«Σύμφωνα με τις διαβεβαιώσεις των διοργανωτών του διαγωνισμού, θα τον διεξαγάγουν αντικειμενικά, χωρίς να επηρεάζονται από έξωθεν πολιτικές παρεμβάσεις και  κύριο κριτήριο στην εκτίμηση θα είναι η τιμή. Ελπίζω ότι έτσι θα γίνει. Θα ήταν πρόωρο να εκφράσω ικανοποίηση ή μη. Οπως αστειεύονται στη Ρωσία, "η νεκροψία θα δείξει". Εννοώ όταν θα ανοίξουν οι φάκελοι με τις προτάσεις και θα ληφθεί η οριστική απόφαση».

Προσφάτως η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Βικτόρια Νούλαντ παρενέβη στο ζήτημα της ΔΕΠΑ. Πώς απαντάτε;

«Το σημαντικότερο είναι το κυρίαρχο δικαίωμα της Ελλάδας να παίρνει, με ανεξαρτησία, αποφάσεις για το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων. Οσον αφορά συζητήσεις για δήθεν έγερση εμποδίων στον Νότιο Ενεργειακό Διάδρομο είναι εντελώς ακατανόητο πώς συσχετίζονται με την επιθυμία των εταιρειών μας να αποκτήσουν την υποδομή του φυσικού αερίου και να βοηθήσουν πρακτικά τη χώρα σας σε αυτή τη δύσκολη περίοδο».

Συμφωνίες

«Λύση για την ΑΟΖ με διαπραγματεύσεις»

Η Αθήνα σχεδιάζει κινήσεις στο μέτωπο της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ. Ποια είναι η άποψη της Μόσχας;

«Το να επιλέξει τον τρόπο της εξασφάλισης και προώθησης των εθνικών συμφερόντων της είναι αναπόσπαστο και κυρίαρχο δικαίωμα της Ελλάδος. Λόγω της σταθερής προσήλωσής μας στις αρχές και στους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου, υπολογίζουμε ότι οποιαδήποτε βήματα θα πραγματοποιηθούν στο πλαίσιο της Σύμβασης του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας. Είναι γνωστό ότι οι πρόνοιες της Σύμβασης αυτής προβλέπουν τις συνομιλίες και την αναγκαιότητα συμβιβαστικών λύσεων σε περιπτώσεις που η οριοθέτηση θίγει τα συμφέροντα άλλων χωρών».

Σχεδιάζεται επίσκεψη του έλληνα πρωθυπουργού  στη Ρωσία;

«Οσον αφορά τις ανταλλαγές επισκέψεων σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο, βασιζόμαστε στο ότι τέτοιου είδους επισκέψεις δεν πρέπει να είναι μόνο εθιμοτυπικού χαρακτήρα. Πρέπει να φέρνουν χειροπιαστά αποτελέσματα στις διμερείς μας σχέσεις. Ακριβώς προς αυτή την κατεύθυνση πρέπει να συμβάλουν και οι δύο πλευρές. Τον Μάρτιο, στην Αθήνα, θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση της Μεικτής Ρωσοελληνικής Επιτροπής για οικονομική, βιομηχανική, επιστημονική και τεχνολογική συνεργασία. Επικεφαλής της ρωσικής πλευράς θα είναι ο υπουργός Συγκοινωνιών. Με τους συναδέλφους μας στα υπουργεία Εξωτερικών και Εθνικής Αμυνας της Ελλάδος προετοιμάζουμε την επίσκεψη του ρώσου υπουργού Αμυνας, μεταξύ άλλων, για την υπογραφή της νέας διακυβερνητικής συμφωνίας-πλαισίου για προμήθειες αμυντικού υλικού». 

 

ΤΟ ΒΗΜΑ
InfoGnomon
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ