2013-02-09 00:31:03
Φωτογραφία για Αποδυναμώνεται πλήρως το ΙΚΑ Ξάνθης – Απολύθηκαν σε μια νύχτα επτά εργαζόμενοι
Μετά από 1,5χρόνο εργασίας στο υποκατάστημα του ΙΚΑ Ξάνθης 7 εργαζόμενοι που έχουν προσληφθεί με την προκήρυξη του ΑΣΕΠ (9Κ/2008) απολύονται, μέσα σε μια νύχτα παρά τις δεσμεύσεις τόσο του Υπουργού Οικονομικών όσο και του Υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης για το αντίθετο.

Από το πρωί της Δευτέρας το υποκατάστημα του ΙΚΑ Ξάνθης, που αριθμεί σήμερα 28 υπαλλήλους θα κληθεί να εξυπηρετεί τους 56.000 ασφαλισμένους της Π.Ε. Ξάνθης με μόλις 21 άτομα στο εργατικό δυναμικό του, χωρίς να συνυπολογιστεί σε αυτό ο αριθμός των υπαλλήλων που βρίσκονται σε αναρρωτική άδεια. Ήδη το ΙΚΑ Ξάνθης παρουσιαζόταν ως το πιο αποδυναμωμένο εργατικά παράρτημα του ΙΚΑ στην Περιφέρεια ΑΜΘ, ενώ συνολικά στην Περιφέρεια απολύονται 35 εργαζόμενοι που έχουν προσληφθεί με την ίδια προκήρυξη.

Υπενθυμίζεται ότι το 2010 πανελλαδικά 450 επιτυχόντες του ΑΣΕΠ που επρόκειτο να προσληφθούν στην Αγροτική Τράπεζα μεταφέρθηκαν στο ΙΚΑ, που παρουσιάζει εκείνη την περίοδο σοβαρά κενά σε προσωπικό, με νομοθετική ρύθμιση, την οποία ωστόσο στη συνέχεια το Εφετείο Αθηνών, και μετά από προσφυγή άλλων επιτυχόντων του ΑΣΕΠ, έκρινε αντισυνταγματική.


Μετά την εξέλιξη αυτή οι 450 εργαζόμενοι βρέθηκαν ένα βήμα πριν την έξοδο από την εργασία τους, ωστόσο μετά από κινητοποιήσεις του στα τέλη του 2012, εξασφάλισαν κυβερνητικές δεσμεύσεις για το αντίθετο. Ωστόσο, όπως ενημερώθηκαν το απόγευμα της Πέμπτης οι απολύσεις τους πλέον έχει δρομολογηθεί, με τους ίδιους ωστόσο να αρνούνται να τις υπογράψουν. Πανελλαδικά τα υποκαταστήματα του ΙΚΑ τέλεσαν υπό κατάληψη το πρωί της Παρασκευής με τους εργαζόμενους να κινούνται παράλληλα δικαστικά εξετάζοντας τους επόμενους τρόπους αντίδρασής τους.

«Η δυνατότητα μας να εξυπηρετήσουμε τους ασφαλισμένους του ΙΚΑ είναι πολύ μικρή. Θα ταλαιπωρηθούν απίστευτα οι ασφαλισμένοι καθώς θα καθυστερεί η έκδοση των συντάξεών τους καθώς και ο χρόνος αναμονής έκδοσης των πιστοποιήσεων αναπηρίας τους» σημειώνει ο αντιπρόεδρος του Συλλόγου εργαζομένων στα ΙΚΑ της Περιφέρειας ΑΜΘ κος Νίκος Καρβαγιώτης εκτιμώντας πως «από τη Δευτέρα θα καθυστερούμε σε όλες τις υπηρεσίες που προσφέρουμε στους πολίτες και αυτό πρέπει να το μάθουν οι ίδιοι για να σταθούν στο πλευρό μας».

Στο πλευρό των απολυμένων εργαζομένων του ΙΚΑ Ξάνθης βρέθηκε και ο πρόεδρος του Ν.Τ. της ΑΔΕΔΥ Ξάνθης κος Χαράλμπος Ευστρατίου ο οποίος τόνισε με νόημα πως «το πρόβλημα της λειτουργία του ΙΚΑ είναι πρόβλημα όλων των Ξανθιωτών και για αυτό ζητάμε τη στήριξη όλων των φορέων της περιοχής». Παράλληλα ο ίδιος επέρριψε ευθύνες στην πολιτεία για την υπολειτουργία του ΙΚΑ, λέγοντας πως «φτάσαμε στο σημείο που άνθρωποι που έχουν προσληφθεί μέσω ΑΣΕΠ να απολύονται. Καταρρακώνεται συνέχεια η δημόσια διοίκηση και το ότι δεν θα εξυπηρετούνται οι πολίτες της Ξάνθης θα ευθύνεται αποκλειστικά η πολιτεία».

Η απόλυση των διορισμένων μέσω ΑΣΕΠ εργαζομένων του ΙΚΑ έγινε μέσω e-mail, ενώ όπως επισημαίνουν οι ίδιοι από την ερχόμενη Δευτέρα το ΙΚΑ Ξάνθης θα αντιμετωπίσει σοβαρό λειτουργικό πρόβλημα, το οποίο θα οξύνει ακόμη περισσότερο την κατάσταση που επικρατεί, λόγω και της ήδη ελλιπούς επάνδρωσης σε προσωπικό του υποκαταστήματος.

«Αφού προσληφθήκαμε στο ΙΚΑ εδώ και 1,5 χρόνο υπηρετούμε εδώ, έχουμε εκπαιδευτεί. Έχουμε όλοι πτυχία πανεπιστημίων άσχετα εάν έχουν προσληφθεί οι περισσότεροι από εμάς ως Δ.Ε, έχουμε περάσει τα εισαγωγικά σεμινάρια της μονιμοποίησης, προσφέρουμε και εξυπηρετούμε καθημερινά τους συμπολίτες μας και καλούμαστε σήμερα να υπογράψουμε τις απολύσεις μας κάτι που δεν θα κάνουμε.

Από τη Δευτέρα το πρόβλημα που θα αντιμετωπίσουν οι ξανθιώτες δεν θα περιγράφεται» σημειώνει η κα Τσαμπατανίδου Κωνσταντίνα, μια εκ των 7 απολυμένων εργαζομένων του ΙΚΑ.

thrakitoday.com
VIDEO
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Η φωτογραφία της ημέρας
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Η φωτογραφία της ημέρας
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ