2013-01-31 14:17:08
Φωτογραφία για Αμαρτίες και... πασαλείμματα
Του Απόστολου Λακασά

Οκτώ εκπαιδευτικοί στην Καρδίτσα ετέθησαν σε αργία διότι το 2011 συμμετείχαν ex officio στο συμβούλιο επιλογής διευθυντών σχολείων και απέρριψαν έναν υποψήφιο.

Ο εκπαιδευτικός θεώρησε ότι αδικήθηκε στην προφορική συνέντευξη που έδωσε ενώπιον του συμβουλίου επιλογής και για τον λόγο αυτόν. υπέβαλε μήνυση.

Σήμερα, τα 7 μέλη του συμβουλίου (δηλαδή, ο διευθυντής εκπαίδευσης, τα διορισμένα και τα αιρετά μέλη, οι σχολικοί σύμβουλοι), καθώς και η περιφερειακή διευθύντρια Εκπαίδευσης Θεσσαλίας, η οποία επικύρωσε την απόφαση, παραπέμπονται σε δίκη.

Ταυτόχρονα η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Θεσσαλίας τους παραπέμπει και στα αρμόδια πειθαρχικά συμβούλια με την κατηγορία της παράβασης καθήκοντος, με αποτέλεσμα οι οκτώ εκπαιδευτικοί να τεθούν αυτοδικαίως σε αργία. Γιατί αυτό; Διότι, σύμφωνα με τον νόμο 4093 του 2012 η παραπομπή υπαλλήλου στο πειθαρχικό συμβούλιο ή σε ποινική δίκη για παράβαση καθήκοντος συνεπάγεται αυτοδίκαιη αργία.


Ουδείς φυσικά γνωρίζει την έκβαση της δίκης ούτε μπορεί να διαμορφώσει άποψη πριν μελετήσει τα ακριβή περιστατικά. Ομως, είναι γεγονός ότι, με βάση τον νόμο, το σύνολο των δημοσίων υπαλλήλων (και όχι μόνο των εκπαιδευτικών) είναι εκτεθειμένο στη διάθεση οποιουδήποτε προχωρήσει σε ένδικα μέσα για οποιονδήποτε λόγο, από τον πλέον σοβαρό έως τον πιο ασήμαντο.

Την ίδια στιγμή, το υπουργείο Παιδείας επανεξετάζει το σύστημα χορήγησης αναρρωτικών αδειών. Κάτι που κρίνεται απαραίτητο ακόμη και από εκπαιδευτικούς, καθώς τα προηγούμενα χρόνια ουκ ολίγοι εκπαιδευτικοί -οι περισσότεροι στηριζόμενοι σε... κομματικές πλάτες- έκαναν κατάχρηση των διατάξεων και έπαιρναν άδειες μακράς διαρκείας εκμεταλλευόμενοι τα κενά στο σύστημα ελέγχων. «Τα παρελθόντα σχολικά έτη, ελλείψει ειδικής νομοθετικής πρόβλεψης, σε συνδυασμό με την επιεική στάση της διοίκησης επί του θέματος, έχει παρατηρηθεί το φαινόμενο της αλόγιστης χρήσης αναρρωτικής άδειας από πλευράς των εκπαιδευτικών» παραδέχθηκε το υπουργείο Παιδείας σε πρόσφατη εγκύκλιό του που ορίζει το νέο πλαίσιο αναρρωτικών αδειών των αναπληρωτών εκπαιδευτικών και των αδειών λόγω επιπλοκών κύησης. Ποιος θα ελέγξει τους αιτούντες μακροχρόνια αναρρωτική άδεια; Κάθε πότε θα συνεδριάζουν οι αρμόδιες υγειονομικές επιτροπές ώστε να μπορέσουν να ανταποκριθούν στα σχετικά αιτήματα εγκαίρως και όχι κατόπιν ασθενείας;

Πρόκειται για δύο εξαιρετικά ευαίσθητα ζητήματα για τον (χρεοκοπημένο) δημόσιο τομέα. Στη μία περίπτωση, ο υπάλληλος βρίσκεται υπόλογος, στην άλλη ασθενής.

Στην πρώτη περίπτωση παρουσιάζεται η καταφανής αδικία, στη δεύτερη η καταφανής εύνοια. Και στις δύο περιπτώσεις οι ισορροπίες είναι λεπτές και απαιτείται ουσιαστική γνώση των λεπτομερειών κάθε ιστορίας για να υπάρξει δίκαιη κρίση, ώστε να μη ζημιωθεί ούτε το άτομο ούτε το κράτος. Με πασαλείμματα δεν γίνεται δουλειά, ούτε καν εξοικονόμηση πόρων...
Kafeneio
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ