2013-01-31 09:19:26
Φωτογραφία για Το ελληνικό Βυζάντιο ταξιδεύει στην Ουάσιγκτον
Την  μεγάλη  έκθεση για το Βυζάντιο  που  θα  γίνει τον ερχόμενο Οκτώβριο στην Εθνική Πινακοθήκη της Ουάσιγκτον σε συνεργασία  με το ελληνικό  υπουργείο  Πολιτισμού «κλείδωσε»  η  υπογραφή  πρωτοκόλλου  που  έγινε ανάμεσα στα  δύο  μέρη, ενώ θέματα της  διοργάνωσης  συζήτησαν χθες -Τρίτη 29 Ιανουαρίου-  ο πρέσβης της Ελλάδας στις Ηνωμένες Πολιτείες κ. Χρίστος Παναγόπουλος με τον διευθυντή της  κ. Ερλ Πάουελκαι άλλα υψηλόβαθμα στελέχη της Πινακοθήκης. 

Η  έκθεση στην Εθνική  Πινακοθήκη της Ουάσιγκτον με  τίτλο «Βυζάντιο. Έργα τέχνης από ελληνικές συλλογές» θα  διαρκέσει ως τον Μάρτιο του 2014   και στη συνέχεια θα  παρουσιαστεί στο Μουσείο Γκέτι στο Μαλιμπού. Κατά την συζήτηση όμως με τον κ. Πάουελ  αντηλλάγησαν απόψεις και για την μεγαλύτερη δυνατή προβολή  του ελληνικού πολιτισμού μέσω του εθνικού δικτύου της Πινακοθήκης αλλά  και για  τη διοργάνωση παράλληλων εκδηλώσεων κατά τη διάρκεια της έκθεσης ώστε να υπάρξει κινητοποίηση του κοινού.


Να  σημειωθεί,  ότι  είναι  η πρώτη  φορά, που το Βυζάντιο  παρουσιάζεται στην  Ουάσιγκτον. Στην  συγκεκριμένη έκθεση  μάλιστα  στόχος  είναι  η ανάδειξη της ελληνικότητας του Βυζαντίου και των  όψεων του Βυζαντινού πολιτισμού  μέσα από 300  περίπου προβεβλημένα έργα των ελληνικών μουσείων,  δημόσιων  και  ιδιωτικών,  αλλά και με πρόσφατα ανασκαφικά ευρήματα, καλύπτοντας χρονολογικά την περίοδο από το 330 μ.Χ. ως το 1453. Πρόκειται για εξαιρετικής τέχνης και σημασίας αντικείμενα, η επιλογή των οποίων έγινε με γνώμονα την αισθητική και ουσιαστική τους αξία.

Σύμφωνα με την  έγκριση,  που  έχει δοθεί από το  Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο η έκθεση διαρθρώνεται σε πέντε θεματικές ενότητες:  Η πρώτη  είναι «Από τον αρχαίο στο βυζαντινό κόσμο»  εστιάζοντας στο φιλοσοφικό και πολιτισμικό υπόβαθρο της ύστερης αρχαιότητας, το οποίο επηρέασε την εξέλιξη της θεολογικής σκέψης και την εικονογραφική γλώσσα των πρώιμων βυζαντινών χρόνων. Εδώ θα  παρουσιαστεί η συνύπαρξη χριστιανισμού και παγανισμού σε σημαντικές πόλεις του αρχαίου κόσμου, όπως η Αθήνα, η Κόρινθος και η Σπάρτη, η  επίδραση της ελληνορωμαϊκής καλλιτεχνικής παράδοσης στη γλυπτική και τον Νεοπλατωνισμό, η απεικόνιση της ανθρώπινης μορφής στα αυτοκρατορικά πορτρέτα,  ο  σταδιακός εκχριστιανισμός της αυτοκρατορίας και  η  εμφάνιση των χριστιανικών ιδεών περί αιώνιας ζωής. 

«Ο χριστιανικός κόσμος»   είναι η  δεύτερη ενότητα,  που αναφέρεται στην χριστιανική ταυτότητα της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας. Στόχος  της  είναι η παρουσίαση της καθιέρωσης του χριστιανισμού ως μίας και μόνης θρησκείας του κράτους και η αποκρυστάλλωση της φυσιογνωμίας της Βυζαντινής αυτοκρατορίας. Στην ενότητα αυτή παρουσιάζονται  βυζαντινά, χρυσά νομίσματα ως τεκμήρια της επίσημης, αυτοκρατορικής ιδεολογίας και της στενής εξάρτησης κράτους και εκκλησίας στο Βυζάντιο. Επίσης αναδεικνύεται  η μεταμόρφωση του δημόσιου χώρου με έμφαση στη μορφή, τη λειτουργία και τον διάκοσμο του βυζαντινού ναού αλλά  και οι  ποικίλες όψεις της ιδιωτικής λατρείας, η θέση της χριστιανικής τέχνης στη ζωή των Βυζαντινών καθώς και η σημασία της λατρείας των κειμηλίων.

Στην ενότητα  «Οι διανοούμενοι» αναδεικνύονται όψεις της πνευματικής ζωής της αυτοκρατορίας με έμφαση στην κυριαρχία της ελληνικής γλώσσας στη διοίκηση, στην πολιτιστική ζωή, στα μεσαιωνικά αντίγραφα των αρχαίων ελληνικών κειμένων από βυζαντινούς γραφείς και στον σημαντικό ρόλο που έπαιξαν αυτά τα κείμενα στη μόρφωση των Βυζαντινών. «Οι χαρές της ζωής» παρουσιάζουν την καθημερινή ζωή στο Βυζάντιο με τον ιδιωτικό χώρο (όπου  δίνεται  έμφαση στη διακόσμηση της κατοικίας, στα επιτραπέζια σκεύη και γενικά στον οικιακό εξοπλισμό) αλλά και με τον ατομικό καλλωπισμό όπου εκτίθεται μεταξύ άλλων μία σημαντική συλλογή βυζαντινών κοσμημάτων.

«Το Βυζάντιο σε σταυροδρόμι» τέλος, αναλύει τον συνεχή διάλογο της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας με άλλες πολιτικές δυνάμεις και λαούς. Γιατί είτε μέσω στρατιωτικών συγκρούσεων είτε μέσω διπλωματικών προσεγγίσεων αυτός ο διάλογος άνοιξε διόδους επικοινωνίας που επηρέασαν τη βυζαντινή αντίληψη για τον «άλλον» και ανανέωσαν την πνευματική και καλλιτεχνική ζωή του Βυζαντίου.

Η  έκθεση έχει  κόστος 3,2  εκατ. ευρώ,  που πρόκειται να καλυφθεί από χορηγίες με την συνδρομή του ΟΠΑΠ.

το Βήμα
Eglimatikotita
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ