2013-01-30 17:52:08
Φωτογραφία για Κλειστά 41 ξενοδοχεία στην Αθήνα
Στα 41 ανήλθαν τα ξενοδοχεία που έκλεισαν στην Αθήνα την τελευταία τριετία, τα δέκα από τα οποία διέκοψαν τη λειτουργία τους το τελευταίο τρίμηνο του 2012, εξαιτίας της έλλειψης ζήτησης και της πτωτικής πορείας στην οποία παραμένει ο προορισμός. «Οι επιδόσεις της Αθήνας είναι χειρότερες από ποτέ», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Αθηνών - Αττικής και Αργοσαρωνικού (ΕΞΑ-ΑΑ) κ. Αλέξανδρος Βασιλικός, τονίζοντας ότι η εικόνα της ελληνικής πρωτεύουσας δεν είναι. βιώσιμη, αντανακλώντας στη λειτουργία των 232 ξενοδοχείων της.

Η μείωση του 2012 προστίθεται στην ήδη αρνητική πορεία που έχει καταγραφεί από το 2007 μέχρι σήμερα, οδηγώντας σε εντυπωσιακά αρνητικά ρεκόρ με τη μέση πληρότητα καταλυμάτων να σημειώνει πτώση 31,9%, τη μέση τιμή δωματίου 11,8% και το έσοδο ανά διαθέσιμο δωμάτιο 39,9%.

Με βάση τα στοιχεία της μελέτης της GBR Consulting «Ερευνα Ικανοποίησης Πελατών Ξενοδοχείων Αττικής & Μελέτη Απόδοσης των Ξενοδοχείων», το 2012 η Αθήνα βίωσε μια ακόμα απογοητευτική χρονιά για τον τουρισμό, με πτώση τιμών κατά 7,8% και πληροτήτων κατά 13,4%
. Σε ένα δείγμα 28 ξενοδοχείων, η πτώση εσόδων δωματίων το 2012 σε σχέση με το 2007 ήταν 37% για τα ξενοδοχεία πέντε αστέρων, 34% για τα τεσσάρων αστέρων και 58% για τα τριών και δύο αστέρων. Αναφερόμενος στα στοιχεία ο διευθύνων εταίρος της GBR Consulting κ. Αρης Ικκος σημείωσε ότι οι συνολικές απώλειες εσόδων στα ξενοδοχεία του δείγματος από το 2007 ανέρχονται σε 63,1 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα το 2012 η πληρότητα των ξενοδοχείων έχει υποχωρήσει σε επίπεδα χαμηλότερα από 55%, ενώ σε σχέση με το 2007, οι διεθνείς αφίξεις στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών μειώθηκαν πέρυσι κατά 27%, χρονιά που σηματοδοτήθηκε και από το ότι για πρώτη φορά η Κρήτη είχε περισσότερες διεθνείς αφίξεις απ' ότι η Αθήνα (2,825 εκατ. έναντι 2,553 αντίστοιχα). Επίσης από τα στοιχεία της έρευνας ικανοποίησης πελατών των ετών 2009 - 2012 προκύπτει ότι οι Ελληνες και οι Κύπριοι βαθμολογούν πολύ πιο χαμηλά την Αθήνα και την ασφάλεια της πόλης, απ' ότι άλλες εθνικότητες.

Στην έλλειψη στρατηγικής για την πρωτεύουσα στάθηκε ο κ. Βασιλικός, εκτιμώντας ότι το σημαντικότερο πρόβλημα «είναι η αρνητική εικόνα της, που έχει παγιωθεί στο εξωτερικό» και «αν δεν ανατραπεί, εν καιρώ θα συμπαρασύρει τις όποιες θετικές ποσοτικές επιδόσεις της περιφέρειας». Ο ίδιος ωστόσο εκτίμησε ότι «υπό προϋποθέσεις, η κίνηση στην Αθήνα ενδεχομένως να μπορέσει το 2013 να σταθεροποιηθεί, παρά την πτωτική τάση που παρατηρείται και τον Ιανουάριο '13». Βασικές προϋποθέσεις όπως υπογράμμισε, είναι η πολιτική σταθερότητα και η προβολή θετικών, στοχευμένων, εικόνων για τον προορισμό, με τη σωστή αξιοποίηση και των κονδυλίων της Περιφέρειας, την οποία κάλεσε να συμβάλλει στο κομμάτι του Διαδικτύου και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Παράλληλα αναφέρθηκε σε χρόνια ζητήματα, όπως η τιμολογιακή πολιτική του Αεροδρομίου «Ελ. Βενιζέλος» και η ανάγκη να δοθεί «άμεση προτεραιότητα/λύση στην ανανέωση της σύμβασης του αεροδρομίου», που εξυπηρετεί πέρα από την Αθήνα, την Εύβοια, τμήματα της Πελοποννήσου, της Στερεάς Ελλάδας και όλους τους προορισμούς της χώρας που δεν μπορούν να συνδεθούν απευθείας με το εξωτερικό. Επίσης έθεσε ως άμεση προτεραιότητα τη βελτίωση του ιστορικού και εμπορικού κέντρου, λέγοντας ότι η ΕΞΑ-ΑΑ έχει προτείνει βελτιώσεις σε «τουριστικούς» δρόμους της πόλης και τη δημιουργία «ενιαίου εισιτηρίου» για Μουσεία - αρχαιολογικούς χώρους και μέσα μεταφορές, ενώ ζήτησε ενίσχυση από το ΕΣΠΑ για την υλοποίηση του Συνεδριακού Κέντρου της Αθήνας, το οποίο έχει αναφερθεί δύο φορές σε πρωθυπουργικές εξαγγελίες.

Το «ισχυρό χαρτί» της Αθήνας είναι ο Αργοσαρωνικός και οι ακτές της Αττικής, υποστήριξε ο πρόεδρος της ΕΞΑ-ΑΑ, υπογραμμίζοντας τη σημασία αξιοποίησης και προβολής του παραλιακού μετώπου. Στο πλαίσιο αυτό έχουν αναπτυχθεί συνέργιες μεταξύ φορέων με στόχο την αύξηση του ενδιαφέροντος για τον προορισμό, μια από τις οποίες είναι η επίσκεψη 65 Tour Operators στην Αθήνα για να επισκεφθούν τις συγκεκριμένες περιοχές.

Σχολιάζοντας τη ρύθμιση στο «σχέδιο Νόμου για τη διαμόρφωση φιλικού επιχειρηματικού περιβάλλοντος για τις στρατηγικές και ιδιωτικές επενδύσεις», όπου παρέχεται η δυνατότητα υπαγωγής στον αναπτυξιακό νόμο επενδύσεων ανέγερσης-επέκτασης ξενοδοχειακών μονάδων στις περιοχές της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, ο κ. Βασιλικός σημείωσε ότι η θέση της Ενωσης είναι πως «η Αθήνα σε εποχές και συνθήκες ελεύθερου ανταγωνισμού δεν μπορεί να διεκδικεί κορεσμό», ωστόσο σε καμιά περίπτωση τα κονδύλια του Αναπτυξιακού δεν πρέπει να δημιουργήσουν συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού.
Kafeneio
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ