2013-01-26 12:54:31
Φωτογραφία για Τα Μνημόνια «κουρεύουν» έξι χρόνια από τους Ελλήνες
Εκτός από τους μισθούς και τις συντάξεις, το Μνημόνιο «κουρεύει» και τη ζωή των Ελλήνων, που θα ζουν από πέντε έως έξι χρόνια λιγότερο! Η παραπάνω θλιβερή διαπίστωση αποδεικνύεται από τα στοιχεία επιστημονικών ερευνών, σύμφωνα με τις οποίες οι πολιτικές που εφαρμόζονται για την αντιμετώπιση της κρίσης θα έχουν συνέπεια τη μείωση του μέσου όρου ζωής των Ελλήνων έως έξι χρόνια! Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι η ανεργία και η φτώχεια αναγκάζουν έξι στα 10 άτομα να αναβάλουν τη χρήση υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ), επειδή αδυνατούν να πληρώσουν τη συμμετοχή τους!

Αυτό τόνισε ο κοσμήτορας της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας καθηγητής Γιάννης Κυριόπουλος κατά την παρουσίαση των συμπερασμάτων των ερευνών στο 8ο πανελλήνιο συνέδριο με θέμα «Οικονομία και υγεία σε κρίση: Αδιέξοδα και υπερβάσεις».

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η οικονομική κρίση στη χώρα μας έχει προκαλέσει εκτεταμένες δυσμενείς επιπτώσεις στην κοινωνία και την υγεία του πληθυσμού, με επιδείνωση των δεικτών υγείας, ιδιαίτερα της ψυχικής υγείας.


Τα πρώτα και σημαντικότερα θύματα είναι οι χρόνια πάσχοντες ασθενείς, ενώ ακολουθούν φτωχοί, ηλικιωμένοι, άνεργοι και μετανάστες, και οι επιπτώσεις απλώνονται στο σύνολο του πληθυσμού.

Ξεκινώντας από την κρίση των χωρών της ανατολικής Ασίας το 1990 και τις χώρες της πρώην ΕΣΣΔ το 2000, τώρα διαπιστώνεται και στη χώρα μας τεράστια αύξηση της βρεφικής θνησιμότητας από 3,1 στο 4-5 τοις χιλίοις - κάτι που είχαν αναδείξει και τα αποτελέσματα πρόσφατης διεθνούς έρευνας για τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στα PIGS (Πορτογαλία, Ιρλανδία, Ελλάδα, Ισπανία), την οποία είχε δημοσιεύσει η «κυριακάτικη δημοκρατία» στις 23 Δεκεμβρίου 2012.

Παράλληλα, οι πολίτες παρατηρούν μείωση του επιπέδου της υγείας τους κατά 12%, ενώ οι ίδιοι αναφέρουν συμπτώματα κατάθλιψης σε ποσοστό 18,1%.

Στο κόκκινο βρίσκεται το 38% του πληθυσμού, που δηλώνει ότι πάσχει από κάποια ασθένεια. Την ίδια ώρα ο εμβολιασμός των παιδιών είναι ατελής, αφού δεν τηρούνται τα χρονοδιαγράμματα των επαναλήψεων, αλλά και οι εμβολιασμοί όπως προβλέπονται στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών.

Λαμβάνοντας υπόψη όλα τα παραπάνω στοιχεία, οι επιστήμονες αναμένουν τη μείωση της μέσης επιβίωσης των Ελλήνων κατά 5-6 χρόνια.

Οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου που συνιστούν οι συνεχιζόμενες ατυχείς πολιτικές και ζητούν ολική επαναφορά στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, με δράσεις πρόληψης και διαχείρισης νοσημάτων.

Συγκεκριμένα, προτείνουν:

- Εθνικό πρόγραμμα εμβολιασμών για τα λοιμώδη νοσήματα, κυρίως για τα παιδιά και τις ευάλωτες ομάδες.

- Εθνικό σχέδιο δράσης για τα χρόνια νοσήματα (καρδιαγγειακά, διαβήτης, καρκίνοι).

- Ελεγχο παραγόντων κινδύνου (κάπνισμα, διατροφή κ.ά.).

- Χρήση οικονομικών εργαλείων (τιμές, φόροι).

- Εθνικό πρόγραμμα προσυμπτωματικού ελέγχου για νοσήματα όπως ο καρκίνος του μαστού και του τραχήλου της μήτρας.

- Προστασία της ψυχικής υγείας από κατάθλιψη και αυτοκτονίες.

Δημοκρατία
online-pressblog
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ