2013-01-13 12:28:03
Φωτογραφία για Ανακυκλώστε και διαδώστε το
του Αλέξανδρου Μητάκη

Ανακυκλώστε μέσω facebook και twitter. Η καινοτομία «Κοινωνική Ανακύκλωση» ομάδας μεταπτυχιακών φοιτητών της Θεσσαλονίκης, που θα παρουσιαστεί στην έκθεση... Το ΑΠΘ στο ΝΟΗΣΙΣ

Στην Ελλάδα της κρίσης και του μνημονίου, με την ανεργία στους νέους να κυμαίνεται στο 50% και χιλιάδες απόφοιτους πανεπιστημίου να αναζητούν ένα καλύτερο μέλλον στο εξωτερικό, δεν λείπουν οι φρέσκιες και καινοτόμες ιδέες νέων φοιτητών που παρά τις δυσμενείς συνθήκες έχουν επιλέξει να μείνουν στη χώρα.

Ομάδα μεταπτυχιακών φοιτητών της Θεσσαλονίκης έχει ετοιμάσει ένα πρωτοποριακό σύστημα ανακύκλωσης, με συμμετοχή των νέων τεχνολογιών πληροφορικής και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και θα το παρουσιάσει στην έκθεση: «Το ΑΠΘ στο ΝΟΗΣΙΣ, Συνάντηση καινοτομίας, εκπαίδευσης και πολιτισμού» που θα διοργανωθεί στις 18-20/1/2013 στο Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας - ΝΟΗΣΙΣ, με χορηγό επικοινωνίας τη Voria.gr.


Η «Κοινωνική ανακύκλωση» είναι ένα κοινωνικό σύστημα ανακύκλωσης που παρέχει ένα κίνητρο στους χρήστες να συμμετάσχουν ανακύκλωση. Το σύστημα αποτελείται από έξυπνα τερματικά ανακύκλωσης και συνοδευτικά κινητές και web εφαρμογές.

Όσον αφορά την κοινωνική πτυχή του συστήματος, η «Κοινωνική Ανακύκλωση» επιτρέπει στους χρήστες να διαδώσουν τις πράσινες δραστηριοτήτες τους, χρησιμοποιώντας την δύναμη των κοινωνικών δικτύων όπως το Facebook και το Twitter.

Όπως εξηγεί στη Voria.gr ο Δημήτρης Ντέμπος, επικεφαλής της ομάδας που δημιούργησε την καινοτομία, απόφοιτος Οικονομικού ΑΠΘ και κάτοχος μεταπτυχιακού στην πληροφορική, η «Κοινωνική Ανακύκλωση» είναι ένα σύστημα ανακύκλωσης όπως όλα τα υπόλοιπα, απλά λειτουργεί με έναν διαφορετικό τρόπο, καθώς μπαίνει μέσα και η πληροφορική.

Πώς λειτουργεί όμως αυτό το καινοτόμο σύστημα; «Για παράδειγμα, μπορεί ένας χρήστης να πετάξει το κουτάκι του στον ειδικά διαμορφωμένο κάδο. Ο κάδος μετά παράγει ένα qr code, μια μορφή πληροφορίας, που λέει τι ανακυκλώθηκε και πότε. Από εκεί και πέρα ο χρήστης είτε το σκανάρει με το κινητό του και το “ανεβάζει” τόσο στο δικό μας δίκτυο όσο και στα υπόλοιπα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είτε αυτό ανεβαίνει κατευθείαν στο ίντερνετ. Εκεί θα γίνεται ένα “παιχνίδι” και θα βγαίνει ο top recycler του μήνα, της περιοχής κτλ. Σε πρώτη φάση θα μπορούν να ανταγωνίζονται μεταξύ τους οι μεμονωμένοι χρήστες και αργότερα ολόκληρες περιοχές ή ακόμη και πόλεις. Όλο αυτό θα δώσει ένα ισχυρό κίνητρο για ανακύκλωση», λέει ο κ. Ντέμπος.

Ακόμη, το εν λόγω σύστημα προσφέρει στους επιχειρηματικούς πελάτες ένα ενιαίο κανάλι διαφήμισης, που αποτελείται από Outdoor, Web και Mobile μέρη, και μπορεί να ενσωματωθεί στις αντίστοιχες στρατηγικές μάρκετινγκ τους. Όπως αναφέρει ο κ. Ντέμπος μπορούν να μπουν διαφημίσεις τόσο πάνω στους κάδους όσο και στις ηλεκτρονικές εφαρμογές.

«Τελευταία το green marketing και η Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη έχουν ανεβεί, οπότε όλο αυτό μας δίνει κάποια αγορά που μπορούμε να απευθυνθούμε. Ουσιαστικά θα μπουν χορηγοί που θα στηρίξουν οικονομικά τη συγκεκριμένη δράση, θα αγοράσουν 5-10 κάδους και εμείς θα τους δώσουμε διαφημιστικό χώρο τόσο πάνω στους κάδους όσο και στις ηλεκτρονικές εφαρμογές στα κινητά και στο web. Για παράδειγμα στην εφαρμογή για τα κινητά θα υπάρχει χάρτης που θα δείχνει σε ποια σημεία βρίσκονται οι ειδικοί κάδοι και γύρω-γύρω να παρουσιάζεται και το κατάστημα κάποιου χορηγού», δηλώνει.

Πώς ξεκίνησε το project; «Είμαστε μια παρέα φίλων, φοιτητές και απόφοιτοι. Φτιάξαμε μια ομάδα και ξεκινήσαμε να ασχολούμαστε πέρσυ. Είπαμε από το να πίνουμε καφέδες και μπύρες να βρούμε μια καινοτόμα ιδέα. Έτσι μπήκαμε στον φοιτητικό διαγωνισμό ηλεκτρονικής καινοτομίας innovation.gr, όπου έπρεπε να παρουσιάσουμε και να αναπτύξουμε μια ιδέα. Καθίσαμε και βρήκαμε 10-20 καθημερινά προβλήματα και πώς αυτά μπορούν να λυθούν με ηλεκτρονικό τρόπο και καταλήξαμε στην “κοινωνική ανακύκλωση”», υπογραμμίζει ο κ. Ντέμπος.

Όπως σημειώνει ο ίδιος στόχος είναι μπορέσουν οι επιστήμονες να προωθήσουν την ιδέα τους στο εξωτερικό. «Θα θέλαμε πολύ να απευθυνθούμε στην ελληνική αγορά, αλλά θα φάμε τα μούτρα μας, καθώς τόσο η οικολογική συνείδηση όσο και η τεχνολογία στη χώρα μας είναι πολύ πίσω», επισημαίνει.
voria.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ