2013-01-04 12:44:02
Φωτογραφία για Διεκδικεί ξανά τα Φόκλαντς η Αργεντινή!
Aνοιχτή επιστολή στην οποία ζητά να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις για την επιστροφή των νησιών Φόκλαντ στην.... Αργεντινή, απέστειλε η πρόεδρος της χώρας Κριστίνα Φερνάντεζ ντε Κίρχνερ στον Βρετανό πρωθυπουργό, αναζωπυρώνοντας τη μακροχρόνια διένεξη των δύο κρατών.

Στο κείμενο της επιστολής, η πρόεδρος της Αργεντινής καλεί τον πρωθυπουργό της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον να συμμορφωθεί προς μια απόφαση του ΟΗΕ, το 1965, η οποία καλεί για την εξεύρεση μιας "λύσης με διαπραγματεύσεις" σχετικά με τα νησιά και κατηγορεί τη Βρετανία ότι τα απέσπασε από την Αργεντινή σε μια "κατάφωρη άσκηση αποικιοκρατίας του 19ου αιώνα".

Η επιστολή εστάλη εν όψει του κρίσιμου δημοψηφίσματος που σχεδιάζεται να διεξαχθεί το Μάρτιο , στο οποίο θα αποφασιστεί αν τα νησιά Φόκλαντ θα παραμείνουν υπερπόντιο έδαφος του Ηνωμένου Βασιλείου.

Από την πλευρά του , ο Ντέιβιντ Κάμερον διαβεβαίωσε ότι η Βρετανία "θα σεβαστεί και θα προστατεύσει" τα συμφέροντα του τοπικού πληθυσμού. Το μέλος της Νομοθετικής συνέλευσης των νησιών Φόκλαντ Μπάρι Έλσμπι υποστήριξε τον πρωθυπουργό, λέγοντας ότι η ένταξη στη βρετανική κυριαρχία είναι επιλογή των κατοίκων των νησιών Φόκλαντ.


Η Αργεντινή υποστηρίζει πως κληρονόμησε την ιδιοκτησία των νησιών από την Ισπανία και πως η Βρετανία τα κατέλαβε δια της βίας στις 3 Ιανουαρίου 1833.

Πρόσφατα ανακαλύφθηκε πετρέλαιο γύρω από τα νησιά αυτά, γεγονός που δίνει ακόμα μεγαλύτερο κίνητρο στην Φερνάντεζ να διεκδικήσει πίσω τα νησιά Μαλβίνας , όπου αποκαλούνται τα Φόκλαντς στην Αργεντινή.

planet-greece.blogspot.com
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ