2012-12-21 22:30:07
Φωτογραφία για Παραδοσιακή πρωτοχρονιάτικη κρεατόπιτα
«Επειδή καταγόμαστε από τα Γιάννενα αυτή η κρεατόπιτα μου θυμίζει τις μυρωδιές του χωριού μου»

Βασιλική Μαντοπούλου, Ν. Ερυθραία Αττικής

ΥΛΙΚΑ

- 1 κιλό κρέας (μοσχαρίσιο)

- ½ κιλό αρνί

- Φύλλα κρούστας με ελαιόλαδο

- 2 κουτ. σούπας βούτυρο

- 4 κουτ. σούπας λάδι

- 3 φρέσκες τριμ. ντομάτες

- 1 κιλό ξερά κρεμμύδια

- 4 καρότα (σε ροδέλες)

- 1 κουτ. σούπας αρωματικό βούτυρο (για το φύλλο)

- 5 κουτ. σούπας λάδι (για το φύλλο)

- Αλάτι, πιπέρι, κανέλλα, μπαχάρι

- 3 κρόκοι αβγών (για το φύλλο)

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

1. Αν δεν έχετε πάρει το κρέας έτοιμο από το χασάπη (κομμένο και χωρίς κόκαλα), το κάνετε εσείς ψιλοκόβοντας το σε κομματάκια μεγέθους που επιθυμείτε.

2. Σε κατσαρόλα και σε χαμηλή φωτιά, τσιγαρίζετε το κρέας με το βούτυρο και το ελαιόλαδο, ανακατεύοντας ώσπου να ροδίσει σ’ όλες τις πλευρές του
. Στη συνέχεια, αφού έχετε καθαρίσει και τρίψει τα κρεμμύδια τα ρίχνετε στο κρέας, μαζί με τα καρότα, αφήνεται για λίγο να μαγειρευτούν ανακατεύοντας τα, προσθέστε τις τριμμένες ντομάτες και τέλος ρίξτε τα μπαχαρικά. Έπειτα, ψήνετε το κρέας (55-60’ λεπτά), σε χαμηλή προς μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας για άλλη μία φορά και προσθέτετε νερό όταν χρειάζεται. 

3. Σε κατσαρολάκι λιώνετε βούτυρο και το αναμειγνύετε με ελαιόλαδο. Σε μεγάλο –σχετικά- ταψί, του οποίου την επιφάνεια έχετε βουτυρώσει, στρώνετε το πρώτο φύλλο κρούστας έτσι ώστε να εξέχει από τη πάνω πλευρά. Με πινέλο αλείφετε την επιφάνεια του με το βούτυρο και το λάδι και στρώνετε το δεύτερο να εξέχει από την κάτω πλευρά. Ξαναλείφετε την επιφάνεια του και στρώνετε το τρίτο φύλλο έτσι ώστε να εξέχει από την αριστερή πλευρά, αλείφετε πάλι και βάζετε το τέταρτο φύλλο που θα εξέχει από τη δεξιά πλευρά. Στη συνέχεια, προσθέτετε το κρέας και το στρώνετε ομοιόμορφα σ’ όλη την επιφάνεια του ταψιού. Τέλος, τοποθετείτε από πάνω με τη σειρά άλλα τρία φύλλα κρούστας, αλείφοντας τα ενδιάμεσα και στο τελευταίο αλείφετε με τους κρόκους των αβγών διαλυμένους σε λίγο νερό. Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για μισή περίπου ώρα ώσπου να πάρει χρώμα το φύλλο.

Χρόνος εκτέλεσης: 100 λεπτά

Μερίδες: 15 κομμάτια

Από το μηνιαίο περιοδικό "ΣΤΕΙΛΕ ΤΗ ΣΥΝΤΑΓΗ ΣΟΥ"
pestanea
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ