2012-12-19 10:25:03
Φωτογραφία για Ελληνική πατέντα στη Νανοϊατρική: NANOCARDIO
από την Βαρβάρα Καραγκιοζάκη

Η Νανοϊατρική αντιμετωπίζει την Οστεοαρθρίτιδα και την Αθηρωμάτωση Την πλήρη αντικατάσταση του χόνδρου μέσω της αναγεννητικής ιατρικής υπόσχεται το ερευνητικό σχέδιο ΝΑΝΟΑΡΘΡΟΧΟΝΔΡΟΣ. Πρόκειται για ένα χρηματοδοτούμενο από το ΕΣΠΑ ερευνητικό πρόγραμμα στο οποίο συμμετέχουν ιδιωτικές ελληνικές εταιρείες και το Εργαστήριο Νανοτεχνολογίας LTFN του ΑΠΘ.

Το πρόγραμμα Νανοαρθροχόνδρος ολοκληρώνεται μέσα στο 2013. Όπως εξηγεί η Δρ Καρδιολογίας στο Νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ Β Καραγκιοζάκη , «στη φάση αυτή έχουμε ήδη δημιουργήσει ένα καλούπι νανουλικών και τώρα γίνονται οι τελικές δοκιμές».

Το ΝΑΝΟΑΡΘΟΧΟΝΔΡΟΣ , η αντιμετώπιση δηλαδή της οστεοαρθρίτιδας που ταλαιπωρεί εκατομμύρια άτομα σε όλο τον κόσμο, ουσιαστικά καταργεί την επέμβαση διότι με τη βοήθεια της Νανοτεχνολογίας προκαλείται τεχνητή αναγέννηση χόνδρου

«Η Αναγεννητική ιατρική ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο εφαρμογών . Τα νανοϋλικά που δημιουργούμε με τη συνεργασία του Εργαστηρίου Νανοτεχνολογίας ενσωματώνονται στο ανθρώπινο σώμα ενώ περνούμε τώρα σε ένα δεύτερο επίπεδο βιοαποικοδομήσιμων υλικών. Η Νανοϊατρική έχει πλέον πολλές εφαρμογές στο πεδίο των καρδιαγγειακών νόσων, του καρκίνου, των νευροεκφηλιστικών παθήσεων , του διαβήτη» λέει η Δρ Β Καραγκιοζάκη.


Την Παρασκευή 21 Δεκεμβρίου από τις 8.30 το πρωί στο ξενοδοχείο Divani Caravel στην Αθήνα, η ομάδα των επιχειρήσεων και ερευνητών του ΝΑΝΟΑΡΘΡΟΧΟΝΔΡΟΣ συζητούν για τα αποτελέσματα της έρευνάς τους.

Παράλληλα την ίδια μέρα η κ Καραγκιοζάκη θα παρουσιάσει τις πρώτες μελέτες από το φιλόδοξο ερευνητικό πρόγραμμα NANOCARDIO

To Nanocardio προχωρά ένα βήμα περισσότερο και δημιουργεί πορώδη υλικά εξ ολοκλήρου βιοαποικοδομήσιμα τα οποία αντικαθιστούν πλήρως τα stenth και απομακρύνουν τον κίνδυνο αλλά και το κόστος μιας επέμβασης.

Στο Nanocardio η υπότροφη του ΕΣΠΑ μεταδιδακτορική ερευνήτρια Β Καραγκιοζάκη συνεργάζεται με το Εργαστήριο Νανοτεχνολογίας LTFN και με το Nanomedicine Centre του Μιλάνο.

«Τα υλικά που χρησιμοποιούμε είναι πολύμικρά (150 νανόμετρα) και είναι βιοαποικοδομήσιμα , ενώ ταυτόχρονα επειδή έχουν επικάλυψη πεπτιδίων , μία καινοτομία που έχουμε πατεντάρει, εγχύουν αποτελεσματικά το φάρμακο», εξηγεί η κ Καραγκιοζάκη. Και όπως εξηγούν οι ειδικοί αυτή ακριβώς η τεχνική αναμένεται ν αλλάξει ριζικά τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζεται η θεραπεία της ευάλωτης αθηρωματικής πλάκας.
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ