2012-11-20 12:01:04
Φωτογραφία για Αρχ. Ολυμπία: Δύο μέτωπα ανασκαφών στη Ζ’ ΕΠΚΑ
Αθόρυβα προχωρά το έργο της η Ζ΄ΕΠΚΑ στην Αρχαία Ολυμπία όπου πλέον «μάχεται» σε δύο μέτωπα. Το πρώτο έχει να κάνει με την προετοιμασία για την έναρξη των ανασκαφών

ανάδειξης του ...αρχαίου γυμνασίου, έργου που θα πρέπει να ενταχθεί στο ΕΣΠΑ για να χρηματοδοτηθεί. Το δεύτερο αφορά στις ανασκαφές που ήδη πραγματοποιούνται στην ανατολική πλευρά του Ολυμπιακού Βοτανικού Κήπου και φέρνουν στο φως τμήμα ναού – μέρους του ιερού.

Σύμφωνα με πληροφορίες για το θέμα του αρχαίου γυμνασίου που ο αναπληρωτής υπουργός ΠΑΙΘΠΑ αρμόδιος για τον Πολιτισμό, Κώστας Τζαβάρας «άναψε» το πράσινο φως για τις ανασκαφές, προετοιμάζεται από την Ζ΄ΕΠΚΑ και υπηρεσιακούς παράγοντες του υπουργείου, η σχετική πρόταση που θα κατατεθεί στο ΕΣΠΑ. Μια πρόταση που προηγουμένως θα χρειαστεί την έγκριση του ΚΑΣ για να προχωρήσει. Και σε αυτή εμπεριέχονται δύο σκέλη, αυτό των ανασκαφών για το αρχαίο γυμνάσιο και το δεύτερο που αφορά στις εργασίες αποκατάστασης και ανάδειξης του ναού της Δήμητρας Χαμύνης που εντοπίστηκε κοντά στις εγκαταστάσεις της ΔΟΑ και στις εργασίες αποκατάστασης στον αναληματικό τοίχο του Κρονίου λόφου.


Ήδη για το αρχαίο γυμνάσιο πριν από δέκα ημέρες πραγματοποιήθηκαν σε συνεργασία με το Γερμανικό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο, δοκιμαστικές τομές όπου εντοπίστηκαν τμήματα της βορειοανατολικής γωνίας, ευρήματα τα οποία επιθεώρησε και κλιμάκιο υπηρεσιακών παραγόντων από το ΥΠ.ΠΟ. με επικεφαλής την Γενική Διευθύντρια Αρχαιοτήτων κα Βαλάκου.

Υπάρχει μια σειρά από ζητήματα που θα πρέπει να επιλυθούν προτού ξεκινήσουν οι εργασίες, με κυριότερο αυτό τις πρόσβασης, τόσο στην είσοδο του αρχαιολογικού χώρου, όσο στο δρόμο προς τη ΔΟΑ, που βρίσκεται το ιερό της Δήμητρας Χαμύνης.

Από την άλλη οι ανασκαφικές εργασίες προχωρούν κανονικά στην περιοχή του Ολυμπιακού Βοτανικού Κήπου, στην ανατολική πλευρά. Από την περίοδο των εργασιών για την τοποθέτηση τμήματος του αγωγού ύδρευσης από τον Ερύμανθο, πριν από δύο χρόνια περίπου, εντοπίστηκε ένας ακόμα ναός. Τότε δεν είχαν προχωρήσει οι ανασκαφές όμως τους τελευταίους μήνες γίνονται κανονικά και έχουν έρθει στο φως μια σειρά από ευρήματα αρκετά ενδιαφέροντα. Ευρήματα που αφορούν τόσο στην κλασσική, όσο και στη ρωμαϊκή εποχή, χωρίς όμως να έχει γίνει μέχρι στιγμής γνωστό σε ποια θεότητα ήταν αφιερωμένος ο ναός.
ilialive.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ