2012-11-20 09:43:03
Φωτογραφία για Έλλειψη ρευστότητας και υπερφορολόγηση οδηγούν σε βαθιά ύφεση το ελληνικό εμπόριο
Στα επίπεδα του 1998 έχουν επιστρέψει τα μεγέθη της απασχόλησης στο εμπόριο, ενώ τα λουκέτα φαίνεται ότι έχουν φτάσει στα όριά τους και... αναμένεται μείωση της έντασης του φαινομένου το 2013, την ίδια ώρα που 63.000 επιχειρήσεις βρίσκονται στο «κόκκινο», όπως αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στην παρουσίαση της Ετήσιας Έκθεσης Ελληνικού Εμπορίου 2012.

Σύμφωνα με την Έκθεση, τον τελευταίο χρόνο το εμπόριο απώλεσε 93.500 θέσεις εργασίας, συγκεντρώνοντας μόλις 673.400 απασχολουμένους. Είναι χαρακτηριστικό ότι η απασχόληση στο εμπόριο διαμορφώθηκε κάτω από τις 700.000 θέσεις για πρώτη φορά από το 1999.

Ωστόσο, το εμπόριο παραμένει ένας από τους σημαντικότερους τομείς της ελληνικής οικονομίας ο οποίος συμβάλλει καθοριστικά στην ανάπτυξη της απασχόλησης, καθώς κατά τη διάρκεια της κρίσης διατήρησε πάνω από το 1/3 των θέσεων εργασίας που είχε δημιουργήσει από το 1993 έως το 2008, ενώ συμμετέχει με μόλις 1 θέση μισθωτής εργασίας σε κάθε 10 αντίστοιχες θέσεις που χάθηκαν από την ελληνική οικονομία.


Κατά το 2012 το εμπόριο παρείχε απασχόληση σε 679.350 άνδρες και γυναίκες, αριθμός που αντιστοιχεί στο 17,9% της συνολικής απασχόλησης στην ελληνική οικονομία και στο 1/4 περίπου (23%) των απασχολουμένων στον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας.

Σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο η μείωση στην απασχόληση του εμπορίου ήταν η μεγαλύτερη, αριθμητικά, σε σχέση με τους υπόλοιπους 16 κλάδους της ελληνικής οικονομίας όπου επίσης μειώθηκε η απασχόλησή τους.

Σύμφωνα με την Έκθεση, 9 στις 10 μικρομεσαίες επιχειρήσεις εμπορίου την τριετία 2010-2012 δεν μπόρεσαν να πραγματοποιήσουν καμία επένδυση κεφαλαίου λόγω έλλειψης της γενικής ρευστότητας, οι 8 στους 10 δηλώνουν μείωση πωλήσεων και μεικτών κερδών, οι 7 στους 10 δηλώνουν ότι δεν έχουν πρόσβαση σε τραπεζικό δανεισμό , οι 6 στους 10 δηλώνουν απαισιόδοξοι για το μέλλον της επιχείρησή τους , οι 5 στους 10 δηλώνουν στασιμότητα και μείωση απασχόλησης, οι 4 στους 10 βλέπουν περαιτέρω επιδείνωση της αγοράς και οι 3 στους 10 δηλώνουν εξασθενημένοι οικονομικά και ψυχολογικά χωρίς άλλες αντιστάσεις στην κρίση.

Κορκίδης: Οι μεγάλοι διώχνουν τους μικρούς

Τα παραπάνω αναφέρθηκαν στη συνέντευξη Τύπου της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου από τον πρόεδρό της Β. Κορκίδη, ο οποίος τόνισε ότι οι 9 στις 10 θέσεις εργασίας στην Ευρώπη δημιουργούνται από μικρομεσαίες επιχειρήσεις, καθώς η Ευρώπη θέλει οι μεγάλες επιχειρήσεις να φροντίζουν τις μικρές επιχειρήσεις, «ενώ εμείς επιτρέπουμε οι μεγάλες να διώξουν από τα πόδια τους τις μικρές».

Γνωστοποίησε ότι θα υπογραφεί μια συμφωνία με την Συνομοσπονδία Ευρωπαίων Μικρομεσαίων για να διευκολυνθεί η πρόσβαση των εμπόρων στη χρηματοδότηση και στόχος είναι να υπάρξει κοινή δράση ώστε να μπορούν να προχωρούν σε αγορές χωρίς να χρειαστεί να καταβάλλουν προκαταβολή του τιμήματος.

Σε μεγάλο βαθμό ανατρέπεται αυτό που ίσχυε μέχρι σήμερα, σημείωσε ο καθηγητής κ. Χασίδ, ότι δηλαδή το εμπόριο ήταν πύλη εισόδου για την απασχόληση σε νέους και γυναίκες, ενώ οι θέσεις εργασίας που χάνονται από τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι πολλαπλάσιες αυτών που χάνονται από τις μεγάλες και αυτό αποδίδεται στην υπερ-φορολόγηση και την υπο-χρηματοδότηση.

1.000 απολύσεις κάθε μέρα

Επίσης, αναφέρθηκε από την ερευνήτρια Βάλια Αρανίτου ότι, κατά μέσο όρο, κάθε μέρα το 2012 αποχωρούν ή απολύονται περίπου 1.000 εργαζόμενοι. Σε μεταποίηση και κατασκευές, αν και ήταν τα τελευταία χρόνια οι δυο κύριοι κλάδοι με τις μεγαλύτερες απώλειες στις θέσεις εργασίας, σταθεροποιήθηκαν οι απώλειες το 2011 και οι κλάδοι που φαίνεται να έχουν μεγάλες απώλειες είναι το εμπόριο, η δημόσια διοίκηση και ο τουρισμός.

Όπως είπε η κ. Αρανίτου, ένα από τα εργαλεία που φαίνεται ότι θα χρησιμοποιήσει ένα μικρό ποσοστό εμπόρων για να αντιμετωπίσει την κρίση είναι η μείωση των τιμών, καθώς οι μικρές επιχειρήσεις έχουν φτάσει στα όριά τους, ενώ υπογραμμίστηκε ότι εμφανίζεται χαμηλή ένταση στην αύξηση των «λουκέτων».

Τα επίπεδα κλεισίματος εμπορικών επιχειρήσεων εκτιμάται ότι θα κυμαίνονται και στο μέλλον στα ίδια επίπεδα του 2011, καθώς έχουν φτάσει στα όρια τους τα «λουκέτα».

«Υπάρχει χώρος στην αγορά για όλους. Στην ΕΣΕΕ ποτέ δεν αφορίσαμε τη οποιαδήποτε μεγάλη ελληνική επιχείρηση και ούτε θέλουμε να παίξουμε σε παραστάσεις του τύπου Δαυίδ και Γολιάθ. Οι μικρές επιχειρήσεις δεν είναι πολλές στην Ελλάδα αλλά δεν είναι καλά δομημένες και αυτό είναι θέμα εμπορικής χωροταξίας για κάθε 40 κατοίκους υπάρχει μια ΜμΕ. Με καλή συνεργασία όλων των πλευρών μπορεί να μειωθεί η ένταση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει το ελληνικό εμπόριο λόγω της κρίσης κα των επιπτώσεων της», τόνισε ο κ. Κορκίδης.
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ