2012-11-16 09:56:02
Φωτογραφία για Eurobank: Ενθαρρυντικά σημάδια αποκατάστασης της ελληνικής οικονομίας
Υπάρχουν ενθαρρυντικά σημάδια αποκατάστασης της εμπιστοσύνης στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, διαπίστωσε ο... διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Eurobank , Νικόλαος Νανόπουλος, σε ομιλία του στη Θεσσαλονίκη.

Όπως είπε, οι εγχώριες καταθέσεις στο τραπεζικό σύστημα έχουν αρχίσει - έστω και με αργούς ρυθμού - να επανέρχονται ενώ για τα νέα ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου σημείωσε πως έχει αρχίσει να παρουσιάζεται επενδυτικό ενδιαφέρον.

Ξένοι πολυεθνικοί όμιλοι, όπως η «Unilever», ανακοινώνουν ότι προχωρούν στη διεύρυνση της εγχώριας παραγωγής τους ενώ ξένοι παράγοντες είτε επενδύουν στην ελληνική οικονομία είτε αναρωτιούνται αν έφθασε η κατάλληλη στιγμή να πραγματοποιήσουν την πρώτη τους επένδυση, πρόσθεσε.

«Και αν οι ξένοι αρχίζουν να μας βλέπουν λίγο πιο θετικά, τότε υπάρχει μια πραγματική δυνατότητα να αθροίσουμε και τις δικές μας δυνάμεις, ώστε να πυροδοτήσουμε την έναρξη ενός ενάρετου κύκλου εμπιστοσύνης, επενδύσεων, δημιουργίας θέσεων εργασίας που θα επαναφέρουν τη χώρα σε τροχιά σταθερής, και βιώσιμης ανάπτυξης», τόνισε.


Αναφερόμενος στην κρίση χρέους που αντιμετωπίζει η χώρα υπογράμμισε ότι το ελληνικό ζήτημα σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να νοηθεί εκτός του πλαισίου της ΕΕ και της Ευρωζώνης και συμπλήρωσε ότι δεν έχουμε κανένα περιθώριο και κανένα δικαίωμα να μην κεφαλαιοποιήσουμε το ταχύτερο δυνατόν τα θετικά αποτελέσματα της μεγάλης προσπάθειας που έχουμε καταβάλει.

Ο κ. Νανόπουλος παρατήρησε ακόμα ότι το πρόγραμμα για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους της ελληνικής οικονομίας ήταν σχεδόν μονοσήμαντα εστιασμένο στις δημοσιονομικές απαιτήσεις χωρίς να δοθεί έμφαση στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις αλλά και στην ανάπτυξη. Επιπλέον, όταν ξέσπασε η κρίση δεν υπήρχε ένα πλαίσιο θεσμικής θωράκισης που θα αποτελούσε δίχτυ προστασίας για μια χώρα σε συνθήκες δημοσιονομικού εκτροχιασμού.

Παράλληλα εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι αν εφαρμοστεί με συνέπεια το πρόγραμμα οικονομικής εξυγίανσης, οι διαρθρωτικές και θεσμικές μεταρρυθμίσεις και οι αποκρατικοποιήσεις τότε η Ελλάδα μπορεί να αντιμετωπίσει με επιτυχία τη συγκυρία.

Αναφερόμενος τέλος στο θέμα της ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών είπε ότι αποτελεί μεγάλη πρόκληση ωστόσο εκτίμησε πως οι όροι της ανακεφαλαιοποίησης «δεν φαίνεται να είναι τελικώς τόσο ελκυστικοί ώστε να αποτελέσουν ισχυρό κίνητρο για τη συμμετοχή των ιδιωτών μετόχων».
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ