2012-11-15 21:46:47
Φωτογραφία για Πολεμικές προετοιμασίες στη Λωρίδα της Γάζας
Με ένα μπαράζ ρουκετοβόλων που έπληξαν το Νότιο Ισραήλ με τουλάχιστον 250 ρουκέτες διαφόρων τύπων, απάντησε η παλαιστινιακή οργάνωση HAMAS στη στοχευμένη επίθεση από ξηρά, αέρα και θάλασσα των ισραηλινών δυνάμεων που κατέληξε στο θάνατο του στρατιωτικού ηγέτη της οργάνωσης Ahmed Said Khalil al-Jabari.

Συνολικά 15 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν σε αυτήν την επίθεση μεταξύ των οποίων, μία έγκυος πολίτης που κυοφορούσε δίδυμα, καθώς κι ένα 11χρονο αγόρι. Αργά το απόγευμα, της Παρασκευής μία ρουκέτα έπληξε περιοχή μόλις 15 χιλιόμετρα από το Τελ Αβίβ. Ήχησαν οι σειρήνες και οι κάτοικοι έτρεξαν στα καταφύγια.

Η αεράμυνα του Ισραήλ κατόρθωσε να αναχαιτίσει μόνον 92 από τις εκατοντάδες ρουκέτες που έπληξαν στόχους σε ισραηλινό έδαφος με αποτέλεσμα τον θάνατο μέχρι στιγμής τριών Ισραηλινών πολιτών.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου με δηλώσεις του ξεκαθάρισε πως οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας του θα κάνουν ότι είναι δυνατόν για να διαφυλάξουν τη ζωή των κατοίκων του Ισραήλ, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες το Γενικό Επιτελείο έλαβε την εντολή να καλέσει εφέδρους.


Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα ενδείξεις, η νέα έκρηξη στη Λωρίδα της Γάζας συνδέεται με το εκλογικό αποτέλεσμα στις ΗΠΑ, καθώς και με το γεγονός ότι σε λίγους μήνες διεξάγονται εκλογές και στο Ισραήλ.

Το πολιτικό κλίμα στην ισραηλινή κοινωνία είναι αρνητικό για τον Ισραηλινό πρωθυπουργό ο οποίος είναι αναγκασμένος να προσφέρει γη και ύδωρ στους ακροδεξιούς και υπερσυντηρητικούς συμμάχους του.

Υπό αυτές τις συνθήκες, διπλωματικές πηγές που παρακολουθούν τις εξελίξεις στο Ισραήλ αναφέρουν πώς αυτή την στιγμή επιχειρείται ένα crash test των αμερικανο-ισραηλινών σχέσεων. Ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου προσπαθεί να ανιχνεύσει τα όρια αντοχής του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα. Ο Λευκός Οίκος απαλλαγμένος από το άγχος της επανεκλογής έχει ταχθεί υπέρ μιας λύσης του Παλαιστινιακού, της οποίας τα χαρακτηριστικά δεν συνάδουν με τις απόψεις και τις πρακτικές του σημερινού Ισραηλινού πρωθυπουργού.

(Οι Παλαιστίνιοι της ΧΑΜΑΣ και άλλων οργανώσεων διαθέτουν τέσσερις τύπους  ρουκετών με εμβέλεια από 17 έως και 75 χιλιόμετρα. Οι χρωματισμοί στον χάρτη καταδεικνύουν την εμβέλεια. Ο τύπος FAJR-5  είναι ιρανικής προέλευσης)

Στο παζλ της Μέσης Ανατολής πρέπει να προστεθεί το ότι το επόμενο διάστημα και μάλιστα άμεσα, η Παλαιστινιακή Αρχή θα επιχειρήσει την αναβάθμισή της στον ΟΗΕ και ήδη έχουν καταμετρηθεί οι ψήφοι των χωρών - μελών που είναι διατεθειμένες να στηρίξουν το εγχείρημα των Παλαιστινίων, το οποίο είναι πλέον ορατά εφικτό.

Σε αυτά τα πλαίσια το Ισραήλ απειλεί με ακύρωση των συμφωνιών του Όσλο και με την ανατροπή του προέδρου της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς. Στο διπλωματικό αυτό «μπρα ντε φερ» συμμετέχει από την Παρασκευή και η Αίγυπτος η οποία την Τετάρτη ανακάλεσε στο Κάιρο τον πρέσβη της από το Ισραήλ.

Ορισμένοι στρατιωτικοί κύκλοι στη Μέση Ανατολή παρομοιάζουν τις σημερινές συνθήκες έντασης στη Λωρίδα της Γάζας με εκείνες που επικρατούσαν το 2009 κατά τη διάρκεια της μείζονος πολεμικής εμπλοκής με τις δραματικές συνέπειες και την ανθρωπιστική καταστροφή που επακολούθησε μεταξύ του παλαιστινιακού πληθυσμού.

Στην Ουάσιγκτον τώρα οι διαχειριστές των αμερικανο - ισραηλινών σχέσεων οι οποίες δεν βρίσκονται στην καλύτερη φάση τους αυτή τη στιγμή, εκτιμούν πως η ισραηλινή κυβέρνηση προσπαθεί να ανιχνεύσει τις πραγματικές προθέσεις των Αμερικανών όχι μόνον ως προς το παλαιστινιακό ζήτημα αλλά (κυρίως) ως προς τον Ιράν και συνεπώς για τη Συρία. Πρόκειται για μία ευρύτερη εξίσωση για την επίλυση της οποίας τα αμερικανικά συμφέροντα δεν ταυτίζονται απόλυτα με εκείνα του Ισραήλ, σε ορισμένες δε, πτυχές του ζητήματος έχουν αποτυπωθεί και μείζονος σημασίας διαφορές. 

http://www.zougla.gr/kosmos/article/protoselido1 
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ