2012-11-06 10:12:00
Φωτογραφία για Στο ΥΠΕΞ η απάντηση των Σκοπίων για το Μνημόνιο Κατανόησης
Στο υπουργείο Εξωτερικών παρεδόθη τη Δευτέρα η απάντηση των Σκοπίων στην πρόταση Αβραμόπουλου για την υπογραφή Μνημονίου Κατανόησης μεταξύ Ελλάδος και ΠΓΔΜ (είχε υποβληθεί στις 3 Οκτωβρίου 2012... Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του ΥΠΕΞ, η απάντηση θα μελετηθεί από την ελληνική κυβέρνηση και θα ακολουθήσουν οι σχετικές ανακοινώσεις.

Την απαντητική επιστολή του υπουργού Εξωτερικών της γειτονικής χώρας Νίκολα Πόποσκι προς τον κ.Αβραμόπουλο, επέδωσε χθες ο επικεφαλής του Γραφείου Συνδέσμου της ΠΓΔΜ στην Αθήνα, Σάσο Στέβκοβ, στη συνάντηση που είχε στο υπουργείο Εξωτερικών με τον υφυπουργό Δημήτρη Κούρκουλα.

«Θεωρούμε ότι η κίνησή σας να προτείνετε Μνημόνιο Κατανόησης αποτελεί απάντηση στις προταθείσες πρωτοβουλίες από τη δική μας πλευρά. Ως παράδειγμα, θα ανέφερα την επιστολή της 31ης Ιουλίου 2012 από τον Πρωθυπουργό Νίκολα Γκρούεφσκι προς τον Πρωθυπουργό κ. Αντώνη Σαμαρά, στην οποία παρουσιάσαμε μια σειρά προτάσεων προς την κατεύθυνση ενίσχυσης του επιπέδου της συνεργασίας και της εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο χωρών μας», αναφέρει στην επιστολή του ο κ
. Πόποσκι και εκφράζει την πεποίθηση ότι «κοινός μας στόχος πρέπει να είναι η βελτίωση της αμοιβαίας εμπιστοσύνης, η προώθηση των σχέσεων καλής γειτονίας, η ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας και η ανάδειξη των κοινών αξιών και οραμάτων για το μέλλον».

Μεταξύ άλλων, ο κ. Πόποσκι υπογραμμίζει επίσης, πως «το προτεινόμενο σχέδιο Μνημονίου Κατανόησης επαναβεβαιώνει σε μεγάλο βαθμό ορισμένες από τις βασικές αρχές της Ενδιάμεσης Συμφωνίας του 1995, οι δεσμεύσεις της οποίας εξακολουθούν», όπως επισημαίνει, «να είναι πολύ σημαντικές και περιλαμβάνουν το απαραβίαστο των υφισταμένων συνόρων, το σεβασμό της κυριαρχίας και της εδαφικής κυριαρχίας, την αποχή από την απειλή ή τη χρήση βίας, τη μη ανάμειξη στις εσωτερικές υποθέσεις του άλλου, την προώθηση των σχέσεων καλής γειτονίας και της συνεργασίας σε πολλούς σημαντικούς τομείς».

Στο σημείο αυτό ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ σημειώνει ότι οι αρχές αυτές αποτελούν τους βασικούς πυλώνες της συνταγματικής τάξης και της εξωτερικής πολιτικής της χώρας του.

Στη συνέχεια, ο κ. Πόποσκι επαναλαμβάνει τη δέσμευση των Σκοπίων «για την τήρηση των υποχρεώσεων που έχουμε αναλάβει σχετικά» και εκφράζει την ελπίδα ότι «το προτεινόμενο Μνημόνιο Κατανόησης συνεπάγεται την ετοιμότητά σας να εκπληρώσετε κι εσείς πλήρως όλες τις υποχρεώσεις που έχετε αναλάβει στο πλαίσιο της Ενδιάμεσης Συμφωνίας».

Ο κ.Πόποσκι αναφέρει, επίσης, ότι συμφωνεί απολύτως με την εκτίμηση πως η ΠΓΔΜ και η Ελλάδα έχουν καθήκον να συνεχίσουν τις μακροχρόνιες διαπραγματεύσεις, υπό την αιγίδα του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, για την εξεύρεση λύσης στο ζήτημα της ονομασίας και προσθέτει ότι οι δύο πλευρές θα πρέπει να προσεγγίσουν τις διαπραγματεύσεις με καλή πίστη και εποικοδομητικό τρόπο, σεβόμενες παράλληλα τις δημοκρατικές αξίες και τα ανθρώπινα δικαιώματα, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και τις σχετικές διεθνείς συμβάσεις.

«... Σε αυτό το πνεύμα μπορούμε να βρούμε λύση στη διαφορά για το όνομα, όπως άλλωστε σημειώνεται και στην απόφαση 817 (1993) του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Η απόφαση αυτή, καθώς και η απόφαση 845 (1993) του Συμβουλίου Ασφαλείας και η Ενδιάμεση Συμφωνία από το 1995 παρέχουν το πλαίσιο για τη σχετική διαδικασία», αναφέρει ο ΥΠΕΞ της ΠΓΔΜ και ακολούθως κάνει ιδιαίτερη αναφορά στην απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης (ΔΔΧ).

«Η απόφαση και η αξιολόγηση του ανωτάτου δικαιοδοτικού οργάνου των Ηνωμένων Εθνών, του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης για το ζήτημα αυτό, αποτελεί σαφώς κοινό περιουσιακό στοιχείο. Στην ουσία, η ετυμηγορία του ΔΔΧ αναφέρεται, με αμερόληπτο τρόπο, σε μερικές πτυχές των ζητημάτων που έχουν τεθεί στο προτεινόμενο Μνημόνιο Κατανόησης», σημειώνει με νόημα ο κ.Πόποσκι και συμπληρώνει:

«Επιπλέον, ελπίζω ότι θα συμφωνήσετε με την πρόσφατη εκτίμηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής πως η απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων θα συνέβαλε στη δημιουργία ευνοϊκών συνθηκών για την εξεύρεση λύσης στο ζήτημα της ονομασίας, υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών. Είμαι πεπεισμένος ότι σε αυτό το πλαίσιο μπορούμε να υπερβούμε τη διαφορά μεταξύ των χωρών μας και με ουσιαστικό τρόπο να ενισχύσουμε τις σχέσεις καλής γειτονίας, στη βάση των αξιών της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης και του σεβασμού της εθνικής ταυτότητας και της πολιτιστικής, θρησκευτικής και γλωσσικής πολυμορφίας, καθώς και του δικαιώματος του αυτοπροσδιορισμού».

Σημειώνοντας εξάλλου πως οι πολίτες των δύο χωρών αξίζουν ένα καλύτερο μέλλον και επιθυμούν την ειρήνη, τη σταθερότητα και την ευημερία στην περιοχή, εκτιμά πως «η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση είναι αναμφίβολα μια διαδικασία που προσφέρει τέτοια προοπτική. Ούσα το παλαιότερο κράτος- μέλος από την περιοχή μας, η Ελληνική Δημοκρατία θα μπορούσε σίγουρα να διαδραματίσει ένα σημαντικό ρόλο και να οδηγήσει την περιοχή προς τα εμπρός. Οι πολίτες και οι επιχειρηματικές κοινότητες από τις δύο πλευρές των συνόρων χτίζουν γέφυρες συνεργασίας. Ως καλοί γείτονες, θα πρέπει να συμμετάσχουμε ενεργά στην εξάλειψη των φόβων από οποιαδήποτε απειλή. Κανείς δεν πρέπει να αμφισβητεί την εδαφική ακεραιότητα, την πολιτική ανεξαρτησία και την κυριαρχία των δύο χωρών. Οι πολιτικές ελίτ πρέπει να αδράξουν αυτή την ευκαιρία και να φέρουν τις δύο χώρες όσο πιο κοντά γίνεται. Επιθυμία μας είναι να διανύσουμε από κοινού τον δρόμο αυτό», υποστηρίζει ο κ. Πόποσκι και δηλώνει πως η χώρα του τάσσεται ανεπιφύλακτα υπέρ της υπέρβασης της διαφοράς για την ονομασία, καθώς μία τέτοια κατάληξη θα ωφελούσε τόσο τις δύο χώρες όσο και την περιοχή.

«Ξεκινώντας από αυτό το κοινό όραμα, χαιρετίζω την πρόθεση που εκφράζετε στην επιστολή σας, να δοθεί σημαντική ώθηση στις συνομιλίες σχετικά με τη διαφορά για το όνομα. Έχοντας αυτό υπ' όψιν μας, αναγνωρίζουμε την ανάγκη να δημιουργηθεί ένα πιο ισορροπημένο και αξιόπιστο πλαίσιο το οποίο θα λαμβάνει υπ' όψιν τις θέσεις των δύο χωρών. Προτείνω να αναθέσουμε αυτό το καθήκον στους εκπροσώπους μας στις διαπραγματεύσεις που διεξάγονται με τη μεσολάβηση του κ. Μάθιου Νίμιτς», προσθέτει ο κ.Πόποσκι και επαναλαμβάνει τη βούληση των Σκοπίων «για εντατική επικοινωνία σε διπλωματικό και πολιτικό επίπεδο».

Στο πνεύμα αυτό, απευθύνει πρόσκληση στο Ελληνα υπουργό Εξωτερικών να επισκεφθεί τα Σκόπια «το συντομότερο δυνατόν» και υπογραμμίζοντας την ανάγκη «να διατηρήσουμε ανοικτή και σταθερή επικοινωνία στο υψηλότερο πολιτικό επίπεδο», επαναλαμβάνει την ανοικτή πρόταση του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ Ν. Γκρούεφσκι προς τον πρωθυπουργό Αντωνη Σαμαρά «για συνάντηση, σε οποιοδήποτε μέρος και οποιαδήποτε στιγμή».
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ