2012-10-12 19:52:25
Φωτογραφία για Ως ύποπτοι καλούνται Διώτης - Καπελέρης για τη Λίστα Λαγκάρντ
Ως υπόπτους για τη διάπραξη αδικημάτων στην υπόθεση της «λίστας Λαγκάρντ» καλούν τους πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ Ι. Καπελέρη (δεξιά) και Ι. Διώτη (αριστερά) οι οικονομικοί εισαγγελείς.Ως υπόπτους για τη διάπραξη αδικημάτων στην υπόθεση της «λίστας Λαγκάρντ» καλούν τους πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ Ι. Καπελέρη και Ι. Διώτη οι οικονομικοί εισαγγελείς.

Όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ, από την έρευνα που διενεργείται, όσον αφορά τη μη αξιοποίηση της λίστας, με ονόματα Ελλήνων μεγαλοκαταθετών στην Ελβετία, οι δύο εισαγγελείς φαίνεται να εντόπισαν λόγους για τους οποίους οι δύο αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες πρέπει να κληθούν να δώσουν εξηγήσεις καταθέτοντας ενώπιόν τους την επόμενη εβδομάδα.

Υπενθυμίζεται πως ο κ. Καπελέρης, ο οποίος διετέλεσε επικεφαλής του ΣΔΟΕ από τον Ιανουάριο του 2010 έως το Μάρτιο του 2011, (επί υπουργίας Γ. Παπακωνσταντίνου) καταθέτοντας προ ημερών στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής είχε διαψεύσει επανειλημμένως ότι περιήλθε ποτέ στην κατοχή του η λίστα Λαγκάρντ. Επιβεβαίωσε, πάντως, ότι επί της δικής του θητείας πραγματοποιήθηκε στο γραφείο του κ. Παπακωνσταντίνου σύσκεψη υψηλόβαθμων υπηρεσιακών παραγόντων, όπου συζητήθηκε το θέμα της λίστας.


Εκεί, όπως είπε, διατυπώθηκε η άποψη να συγκροτηθεί μια επιτροπή που θα εξέταζε νομικά το θέμα της αξιοποίησης της λίστας, κάτι που δεν υλοποιήθηκε, όμως, ποτέ. Στη συνέχεια, όμως, αποκάλυψε στην Επιτροπή ότι, στα τέλη του 2010, ο κ. Παπακωνσταντίνου τού παρέδωσε, «ατύπως και εμπιστευτικώς», δηλαδή χωρίς διαδικασίες πρωτοκόλλου, έναν κατάλογο με τα ονόματα 10 προσώπων και του ζήτησε αινιγματικά να ερευνήσει μεν το φορολογικό προφίλ τους, αλλά να μην τους «ελέγξει».

Ερωτήματα είχε προκαλέσει όμως και η αντίδραση του κ. Καπελέρη, ο οποίος ανέφερε στους βουλευτές ότι διενήργησε έρευνα για τα φυσικά πρόσωπα και παρέδωσε τα αποτελέσματά της στον υπουργό Οικονομικών, αλλά σήμερα δεν θυμάται πλέον τα ποσά που τους αφορούν. Διαβεβαίωσε, ωστόσο, ότι στο συγκεκριμένο κατάλογο δεν υπήρχε κανένα πολιτικό πρόσωπο, «ούτε κάποιος οικονομικός παράγοντας που να βρίσκεται στη δημοσιότητα την τελευταία δεκαετία.

Από την πλευρά του ο κ. Διώτης, ο οποίος διαδέχτηκε τον κ. Καπελέρη στην ηγεσία του σώματος, το Μάρτιο του 2011, καταθέτοντας στην ίδια επιτροπή είχε πει ότι ο κ. Παπακωνσταντίνου, λίγες ημέρες πριν αποχωρήσει από το υπουργείο Οικονομικών, του παρέδωσε, πάλι άτυπα (χωρίς διαβιβαστικό έγγραφο ή αριθμό πρωτοκόλλου), έναν ονομαστικό κατάλογο φορολογικού ενδιαφέροντος σε ηλεκτρονικό μέσο αποθήκευσης (usb memory stick), δίχως να του δώσει πληροφορίες για το τι θα έπρεπε να πράξει με αυτό. Σημείωσε, μάλιστα, ότι από τη συζήτηση με τον τότε υπουργό, του δημιουργήθηκε η αίσθηση ότι τα εν λόγω στοιχεία περιήλθαν στην κατοχή του με τη συνδρομή μυστικών υπηρεσιών.

Ο κ. Διώτης πρόσθεσε, επίσης, ότι ο κ. Παπακωνσταντίνου δεν αποκάλυψε αν έλαβε τα στοιχεία από την τότε υπουργό Οικονομικών της Γαλλίας, Κριστίν Λαγκάρντ. Επειτα από 1,5 μήνα, πάντως, ο κ. Διώτης παρέδωσε το ίδιο αρχείο στον κ. Βενιζέλο, που διαδέχτηκε στο ΥΠΟΙΚ τον κ. Παπακωνσταντίνου, δηλώνοντάς του ότι δεν το επεξεργάστηκε. Και αυτό, διότι είχε την άποψη ότι επρόκειτο περί στοιχείων που δεν θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν σε δικαστήρια ως αποδεικτικά στοιχεία, αφού αποτελούσαν προϊόντα υποκλοπής.

Ο κ. Διώτης προκάλεσε, μάλιστα, μεγαλύτερη εντύπωση, όταν υποστήριξε ότι απλώς έριξε «μια ματιά» στο αρχείο και διαπίστωσε ότι δεν περιλαμβάνονταν πολιτικά πρόσωπα. Επιβεβαίωσε, πάντως, ότι το αρχείο περιείχε ονόματα Ελλήνων καταθετών σε ελβετική τράπεζα. Σημείωσε, δε, ότι είχε σχηματίσει την εντύπωση πως το ζήτημα της λίστας το χειριζόταν η κυβέρνηση σε κεντρικό επίπεδο.

Χθες Πέμπτη την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής ενημέρωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος υπεραμύνθηκε και πάλι των χειρισμών του όσον αφορά τη λίστα. Παράλληλα άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να έχει υποστεί αλλοιώσεις το επίμαχο υλικό, καθώς, όπως είπε, η καθυστέρηση της έρευνας μπορεί να άφησε το περιθώριο σε ενδιαφερομένους «να οργανωθούν» [Βλέπε άρθρο] .
Πηγή
InfoGnomon
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
“Τα μπόνους της διαπλοκής”
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
“Τα μπόνους της διαπλοκής”
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ