2012-09-24 15:44:22
Φωτογραφία για Αυτόματες μειώσεις μισθών στο Δημόσιο αν δεν «βγαίνει» το πακέτο ...!!!
ΡΗΤΡΑ-ΦΟΒΗΤΡΟ ΑΠΑΙΤΕΙ Η ΤΡΟΙΚΑ Υπό τη δαμόκλειο σπάθη νέων μισθολογικών περικοπών θα βρεθεί ο δημόσιος τομέας στην περίπτωση που υπάρξουν αποκλίσεις στην εφαρμογή του προγράμματος εξοικονόμησης των 11,5 δισ. Πρόκειται για ρήτρα που η τρόικα θέτει ως προϋπόθεση για να δεχτεί τη δέσμη διαρθρωτικών αλλαγών, αν και αμφισβητεί την αποδοτικότητά τους. Σε κάθε περίπτωση συντάξεις δεν θα θιγούν.

Στο οικονομικό επιτελείο εκτιμούν πως στις νέες διαπραγματεύσεις που θα έχει ο Γ. Στουρνάρας με την τρόικα θα υπάρξουν εκατέρωθεν υποχωρήσεις και θα βρεθεί η χρυσή τομή

Αυτόματη θα είναι η μείωση των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων σε περίπτωση κατά την οποία εντός του 2013 παρουσιαστούν αποκλίσεις στην υλοποίηση του πακέτου με τις περικοπές δαπανών ύψους 11,5 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Η τρόικα εμμένει να ενσωματωθεί στη συμφωνία ρήτρα «απόκλισης» προκειμένου να αποδεχθεί μέτρα διαρθρωτικού χαρακτήρα που περιλαμβάνονται στο πακέτο και για τα οποία εκτιμά ότι δεν θα αποδώσουν τα αναμενόμενα.


Ετσι, όπως σημειώνει υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, αν στο τέλος της επόμενης χρονιάς υπάρχει απόκλιση από τον στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος 600 εκατομμύρια ευρώ, τότε η κυβέρνηση θα πρέπει να προχωρήσει σε ανάλογες περικοπές στη μισθολογική δαπάνη του Δημοσίου από τον Ιανουάριο του 2014.

Το ίδιο στέλεχος προσθέτει πως αν υπάρξει «μαύρη τρύπα», αυτή θα καλυφθεί από τις περικοπές στις αποδοχές των δημοσίων υπαλλήλων και όχι από νέο ψαλίδισμα στις συντάξεις. «Δεν εξετάζεται περαιτέρω μείωση των συντάξεων με την εφαρμογή της ρήτρας», αναφέρει.

Θα πρέπει να τονιστεί πως η τρόικα έχει ζητήσει από την αρχή των διαπραγματεύσεων να μειωθούν εκ νέου οι βασικοί μισθοί των δημοσίων υπαλλήλων κατά 5%, μέτρο που τελικά δεν μπήκε στο πακέτο.

Παράλληλα, στο υπουργείο Οικονομικών δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να θέσει η τρόικα εκ νέου το ζήτημα απολύσεων, σε περίπτωση που οι αστοχίες στον προϋπολογισμό του 2013 είναι πολύ μεγάλες.

Η κυβέρνηση αποδεχόμενη τη ρήτρα «απόκλισης» θα επιχειρήσει να περάσει και τη ρήτρα «ισοδυνάμων». Θα προσπαθήσει δηλαδή να πείσει την τρόικα πως, αν μέσα στο 2013 τα έσοδα από φοροδιαφυγή ή τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης είναι υψηλότερα του αναμενόμενου, τότε θα πρέπει να «διαγραφεί» μέρος των σκληρών περικοπών σε μισθούς, συντάξεις και κοινωνικά επιδόματα.

Επίσης αυτό μπορεί να γίνει σε περίπτωση που το ΑΕΠ είναι υψηλότερο των εκτιμήσεων.

Πώς θα λειτουργεί

Πιο αναλυτικά, η ρήτρα «απόκλισης» θα λειτουργεί ως εξής:

Αρχικά οι δύο πλευρές θα καταλήξουν σε συμφωνία για συγκεκριμένα μέτρα του πακέτου. Εως τώρα 2 δισεκατομμύρια ευρώ χωρίζουν υπουργείο Οικονομικών και τρόικα, και μέχρι το τέλος της διαπραγμάτευσης το ποσό αυτό μπορεί να περιοριστεί.

Για να κλείσει η συμφωνία και να αποδεχτούν οι επικεφαλής της τρόικας μέτρα 1 με 2 δισ. ευρώ -τα θεωρούν αναποτελεσματικά- σε αυτήν θα πρέπει να συμπεριληφθεί όρος ότι η ελληνική κυβέρνηση θα προχωρήσει από την 1η Ιανουαρίου 2014 σε μειώσεις μισθών στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, αν τα μέτρα δεν αποδώσουν.

Το συνολικό ποσό των περικοπών δεν μπορεί να συμφωνηθεί στην παρούσα φάση, αλλά, όπως λένε στο υπ. Οικονομικών, θα προβλέπεται ρητά πως θα είναι ανάλογο με την τελική απόκλιση σε σχέση με τον στόχο του πρωτογενούς ελλείμματος του 2013.

Στο οικονομικό επιτελείο θεωρούν πως, παρότι υπάρχει ακόμη απόσταση με την τρόικα, οι δύο πλευρές θα συγκλίνουν και με την άφιξη των επικεφαλής στην Αθήνα θα κλείσει η συμφωνία.

«Θα κάνουμε λίγο πίσω εμείς, θα κάνουν λίγο πίσω κι αυτοί και θα βρεθεί η χρυσή τομή» λένε χαρακτηριστικά.

Κώστας Τσαχάκης / ΕΘΝΟΣ
communenews
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ