2012-09-19 14:07:04
Φωτογραφία για Μέση ηλικία: Πότε ξεκινά και κρίσεις ηλικίας
Ξέρετε πότε ξεκινά η μέση ηλικία; Όλες οι μέχρι σήμερα αντιλήψεις ήθελαν την μέση ηλικία του ανθρώπου να ξεκινά στα 40 του χρόνια. Μία νέα έρευνα, που δημοσιεύεται στη βρετανική ιστοσελίδα Love to Learn.έρχεται να το ανατρέψει αυτό και να τοποθετεί την έναρξη της μέσης ηλικίας στα 55 έτη του ανθρώπου. Σε άλλη βρετανική έρευνα οι Έλληνες τοποθετούν το τέλος της νεότητας τους στα 52 έτη και οι Σουηδοί μόλις στα 34.

Σύμφωνα πάντως με τους ειδικούς, το μυστικό για να εισέλθει κανείς αργότερα στη μέση ηλικία είναι να βρίσκεται σε πνευματική εγρήγορση.

Αν νομίζετε ότι μονάχα οι άντρες παθαίνουν κρίση μέσης ηλικίας, κάνετε λάθος. Νέα στοιχεία αποδεικνύουν ότι το φαινόμενο είναι ιδιαίτερα σύνηθες και στο γυναικείο φύλο, καθώς όλο και περισσότερες γυναίκες γύρω στα σαράντα αισθάνονται την ανάγκη για μια νέα αρχή, αναζητώντας τρόπους να επαναφέρουν την χαμένη νιότη τους.

Σε αντίθεση με τους άντρες, που βιώνουν τη συγκεκριμένη περίοδο της ζωής τους άλλοτε με πολύ εκνευρισμό και άλλοτε αναπτύσσοντας υπερβολική εξάρτηση από τις συζύγους τους, οι γυναίκες αισθάνονται περισσότερο εγκλωβισμένες.

«Τις καταλαμβάνει ένα αίσθημα μοναξιάς. Συνειδητοποιώντας ότι χάνουν σταδιακά την ομορφιά και την ενέργειά τους βυθίζονται στην κατάθλιψη. Η αίσθηση ότι δεν έχουν πλέον καμία αξία ενισχύεται ακόμη περισσότερο όταν υπάρχει και δυσαρέσκεια στον γάμο τους» εξηγεί η ειδικός Εύα Μπελ, επισημαίνοντας ότι οι περισσότερες επιζητούν υπό αυτές τις συνθήκες να αλλάξουν τη ζωή τους, βιώνοντας μια «δεύτερη εφηβεία». Τις περισσότερες φορές κάτι τέτοιο μεταφράζεται σε διαζύγιο.

Χαρακτηριστικό είναι άλλωστε ότι επτά στους δέκα γάμους διαλύονται στη μέση ηλικία.

Αρνητικό παράγοντα για τις γυναίκες αποτελεί και η εμμηνόπαυση, μια περίοδος έντονων βιολογικών και ψυχολογικών αλλαγών που ωθούν πολλές φορές τις γυναίκες να αμφισβητήσουν τα όσα έχουν πετύχει ώς τότε στη ζωή τους, αλλά και να μπουν στη διαδικασία έντονων αλλαγών. Σύμφωνα ωστόσο με τους ειδικούς, η προσμονή και η προετοιμασία τόσο των γυναικών όσο και των αντρών για την κρίση της μέσης ηλικίας κάνει τη μετάβασή τους σε αυτή την ιδιαίτερη φάση της ζωής τους πολύ ομαλότερη.

Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να μπαίνουν ανά τακτά χρονικά διαστήματα στη διαδικασία απολογισμού των όσων έχουν ή δεν έχουν πετύχει, έτσι ώστε να μην κλονιστεί απότομα η αυτοεκτίμησή τους. Επιπλέον, οι φίλοι δρουν πάντοτε ως σανίδα σωτηρίας σε αυτές τις περιπτώσεις, αφού σε αυτούς μπορεί κανείς να εμπιστευτεί πράγματα που δεν θα εκμυστηρευόταν ποτέ σε μέλη της οικογένειάς του, και να αποφορτιστεί.
TreloKouneli
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ