2012-09-06 15:23:12
Φωτογραφία για Τηλεοπτική συνέντευξη επί παντός επιστητού του Βλαντιμίρ Πούτιν
Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν κάλεσε τις χώρες που συμμετέχουν με τη Ρωσία στην αναζήτηση μιας λύσης στη σύγκρουση στη Συρία να «τροποποιήσουν τη θέση τους», σε εκτενή συνέντευξή του που μεταδόθηκε σήμερα από το τηλεοπτικό δίκτυο Russia Today (RT).

"Γιατί μόνον η Ρωσία θα πρέπει να επανεξετάσει τη θέση της; Ίσως οι εταίροι μας στη διαδικασίας της διαπραγμάτευσης θα έπρεπε κι αυτοί να αλλάξουν τη θέση τους», δήλωσε ο Πούτιν.

Ο Ρώσος πρόεδρος υπογράμμισε πως «τα γεγονότα των τελευταίων ετών δείχνουν πως όλες οι πρωτοβουλίες των εταίρων μας δεν τερματίστηκαν όπως επιθυμούσαν», επικαλούμενος ιδιαίτερα το παράδειγμα του Αφγανιστάν.

Διαβάστε περισσότερα "Οι ΗΠΑ (και μετά οι σύμμαχοί τους) μπήκαν στο Αφγανιστάν. Τώρα όλοι το μόνο που σκέφτονται είναι ένα πράγμα: πώς να φύγουν. Και τι συμβαίνει άραγε στις αραβικές χώρες, στην Αίγυπτο, στη Λιβύη, στην Τυνησία, στην Υεμένη; Μήπως επικρατούν εκεί η τάξη και η ευημερία; Και ποια είναι η κατάσταση στο Ιράκ;», συνέχισε ο Πούτιν.


Όσο για τη δυτική πολιτική υποστήριξης προς τη συριακή αντιπολίτευση εναντίον του καθεστώτος της Δαμασκού, παραδοσιακού συμμάχου της Μόσχας, «τότε πρέπει να ανοίξουμε τις πόρτες του Γκουαντάναμο και να στείλουμε όλους τους φυλακισμένους του Γκουαντάναμο στη Συρία, για να πολεμήσουν, είναι ακριβώς το ίδιο πράγμα», δήλωσε ο Πούτιν αναφερόμενος στο αμερικανικό στρατόπεδο στην Κούβα όπου κρατούνται από το 2001 ύποπτοι για τρομοκρατία.

Ο Πούτιν εξέφρασε επίσης την ελπίδα ότι θα τερματιστεί μια διένεξη με την Ουάσινγκτον για την πυραυλική άμυνα αν επανεκλεγεί ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, τον οποίο χαρακτήρισε «έναν έντιμο άνθρωπο που θέλει πραγματικά να αλλάξει πολλά προς το καλύτερο». Αναφέρθηκε επίσης στον ρεπουμπλικανό αντίπαλο του Ομπάμα, τον Μιτ Ρόμνεϊ, χαρακτηρίζοντας «εσφαλμένη» προεκλογική ρητορεία τις επικρίσεις του για τη Ρωσία και προσθέτοντας πως μια προεδρία Ρόμνεϊ θα διεύρυνε το ρήγμα σχετικά με την αντιπυραυλική άμυνα που οι ΗΠΑ αναπτύσσουν στην Ευρώπη.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας δήλωσε εξάλλου στην ίδια συνέντευξη πως οι τελευταίες εξελίξεις στην υπόθεση του ιδρυτή του Wikileaks Τζούλιαν Ασάντζ, ο οποίος έχει καταφύγει στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο, δείχνουν πως πρόκειται για μια «πολιτική» υπόθεση.

"Απ' όσα γνωρίζω, ο Ισημερινός απευθύνθηκε στις σουηδικές αρχές ζητώντας τους να εγγυηθούν πως ο Ασάντζ δεν θα παραδοθεί από τη Σουηδία στις ΗΠΑ. 

Ως τώρα δεν έχει δοθεί καμιά τέτοια εγγύηση. Αυτό κάνει κάποιον να σκεφθεί ότι είναι μια πολιτική υπόθεση», δήλωσε ο Πούτιν.

Οι βρετανικές αρχές «αποφάσισαν να τον εκδώσουν» στη Σουηδία όπου διώκεται για σεξουαλικά αδικήματα, επισήμανε ο Πούτιν. «Τι είναι αυτό; Πρόκειται ασφαλώς για δύο μέτρα και δύο σταθμά, είναι σαφές», τόνισε.

Ο Ρώσος πρόεδρος αναφερόταν στους ρώσους πολίτες και αντιπολιτευόμενους που έχουν καταφύγει στη Βρετανία όπου έχουν πάρει πολιτικό άσυλο, όπως ο δισεκατομμυριούχος Μπόρις Μπερεζόφσκι ή ο πρώην απεσταλμένος των τσετσένων αυτονομιστών Άχμεντ Ζακάγεφ.

Ο Πούτιν δήλωσε πως έχει επισημάνει στις βρετανικές αρχές ότι «άνθρωποι που έχουν αίμα μέχρι τους αγκώνες, που πολέμησαν πραγματικά στη χώρα μας, με τα όπλα στο χέρι, που σκότωσαν, κρύβονται στη Βρετανία».

"Εγώ τους είπα: φαντάζεστε να κρύβαμε εδώ μαχητές, ας πούμε του Ιρλανδικού Δημοκρατικού Στρατού;

Στη διάρκεια της συνέντευξής του στο RT ο Ρώσος πρόεδρος ερωτήθηκε επίσης για την καταδίκη σε δύο χρόνια φυλάκιση τριών γυναικών του πανκ φεμινιστικού συγκροτήματος Pussy Riot έπειτα από μια δράση τους εναντίον του ιδίου σε εκκλησία και απάντησε πως «το κράτος έχει την υποχρέωση να προστατεύει τα αισθήματα των πιστών».

Οι γυναίκες «ήταν στην αρχή στην εκκλησία Ελοχόφσκαγια και προκάλεσαν ένα αληθινό πανδαιμόνιο, μετά πήγαν σε μια άλλη εκκλησία για να δημιουργήσουν ένα νέο πανδαιμόνιο. (...) Το κράτος έχει την υποχρέωση να προστατεύει τα αισθήματα των πιστών», δήλωσε ο Πούτιν.

Ο ίδιος υπενθύμισε πως τα μέλη του συγκροτήματος Pussy Riot είχαν συμμετάσχει «σε μια συνεδρία ομαδικού σεξ σε δημόσιο μέρος και είχαν ανεβάσει ένα βίντεο στο Ίντερνετ».

"Μερικοί θιασώτες λένε πως το ομαδικό σεξ είναι καλύτερο απ' ό,τι το σεξ κατ΄ιδίαν επειδή, όπως σε οποιαδήποτε άλλη ομαδική δουλειά, μπορεί κανείς να τεμπελιάσει», πρόσθεσε ο Ρώσος πρόεδρος.

"Η καταδίκη τους είναι άραγε δικαιολογημένη και ανάλογη αυτού που έκαναν; Δεν θα κάνω προς το παρόν σχόλια γι' αυτό το θέμα», συνέχισε ο Πούτιν.

Πηγή: ΑΜΠΕ
GeopoliticsDailyNews
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Ενας εφιάλτης από το μέλλον…
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Ενας εφιάλτης από το μέλλον…
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ