2012-09-04 08:57:03
Φωτογραφία για Σχόλιο στο Αναγνώστης σχολιάζει περί κυνηγιού
Κύριε “αναγνώστη (μιας και δεν δημοσιεύεις το όνομά σου, παρά μόνο τις απόψεις σου) επέτρεψε μου, ως κυνηγός, να σε διαφωτίσω σε κάποια θέματα...(αφορά: Αναγνώστης σχολιάζει περί κυνηγιού)

 τα οποία προφανώς αγνοείς (ή μήπως τα γνωρίζεις αλλά σε βολεύει να τα παρουσιάζεις έτσι;).

Ξεκινάς θεωρώντας ότι “οι κυνηγοί πυροβολούν πριν καλά δουν ότι κινείται ή ακούγεται να κινείται.”

Θα ήθελα να σε ενημερώσω ότι “πλανάσαι πλάνην οικτράν” και μαζί παραπλανείς (κατά λάθος άραγε;) και τους υπόλοιπους. Για να σημαδέψεις και να πετύχεις απαραίτητη προϋπόθεση είναι να βλέπεις τι σημαδεύεις, βασικός κανόνας της σκοποβολής που και μόνο με τη λογική θεωρείτε αδιαμφισβήτητος, εκτός και αν είσαι μέντιουμ και διαθέτεις ιδιαίτερα ψυχικά χαρίσματα οπότε μπορεί να σκοπεύεις και με τα μάτια δεμένα.

Από το παράδειγμα των θηρεύσιμων που διάλεξες συμπεραίνω πως είσαι παντελώς άσχετος με τη φύση και την πανίδα γενικότερα μιας και το Streptopelia turtur (τρυγόνι) ουδεμία σχέση έχει με την Columba palumbus (Φάσα).


Ανήκουν και τα δύο στα περιστεροειδή αλλά δεν μοιάζουν ούτε στο μέγεθος, ούτε στο χρώμα, ούτε στο πέταγμα αλλά κυρίως ούτε στην εποχή που αυτά τα δύο θηρεύσιμα βρίσκονται στην Ελλάδα μιας και το τρυγόνι διαχειμάζει στην Αφρική και έρχεται στη χώρα μας το καλοκαίρι ενώ η φάσα περνά τα καλοκαίρια της στις βόρειες χώρες και έρχεται στη χώρα μας περί τα τέλη Οκτωβρίου για να περάσει το χειμώνα. Κατά συνέπεια η συνάντηση των δύο αυτών πουλιών ταυτόχρονα είναι σχετικά σπάνια.

Θεωρείς δε αδύνατο να μπορεί ένας κυνηγός να ξεχωρίσει ένα είδος στα 30 μέτρα προφανώς γιατί εσύ δεν μπορείς να τα ξεχωρίσεις. Σε πληροφορώ ότι τα 30 μέτρα που αναφέρεις είναι πάρα πολύ μικρή απόσταση και όλα μα όλα τα θηρεύσιμα είναι αναγνωρίσιμα από πολύ πιο μακριά από το σχήμα, τον τρόπο πτήσης, το χρώμα, τον ήχο κλπ. Αν εσύ δεν μπορείς να ξεχωρίσεις τη σαρσέλα από την πρασινοκέφαλη ή τη δεντρότσιχλα από τη γερακότσιχλα αυτό δε σημαίνει ότι δεν μπορούν και οι άλλοι. Για μπεκάτσα και πέρδικα δε σου λέω βέβαια γιατί και να σε πάω, προφανώς δε θα προλάβεις να τη δεις και θα υποθέσεις ότι πυροβολώ στα τυφλά.

Θίγεις επίσης το θέμα των “κυνηγετικών όπλων” (λειόκαννο επωμιζόμενο πυροβόλο όπλο είναι η επίσημη ονομασία, έχει επικρατήσει όμως το κυνηγετικό με αποτέλεσμα να φορτώνονται στους κυνηγούς όλες οι πράξεις των ασυνείδητων οπλοφόρων) και εδώ όμως αγνοείς (κατά λάθος άραγε;) το παράδοξο της Ελληνικής νομοθεσίας. Ενώ η χρήση του λειόκαννου επιτρέπεται μόνο για άσκηση θήρας ή σκοποβολής (trap και skeet σε σκοπευτήρια) ο νομοθέτης δεν θέτει ως προϋπόθεση την κατοχή άδειας θήρας για να επιτρέψει την άδεια αγοράς όπλου (και κατ’ επέκτασιν την άδεια οπλοκατοχής) αλλά απαιτεί την άδεια οπλοκατοχής για να εκδώσει άδεια θήρας. Είναι δηλαδή σαν να σου ζητάνε ως προϋπόθεση την κατοχή αυτοκινήτου για να σου βγάλουν δίπλωμα οδήγησης.

Συνέπεια των παραπάνω είναι όποιος έχει λευκό ποινικό μητρώο και επιθυμεί, με μια σχετικά εύκολη για τα ελληνικά γραφειοκρατικά δεδομένα διαδικασία, να μπορεί να αγοράσει οποιοδήποτε λειόκαννο τύπου “Α” ή “Β” επιθυμεί με αποτέλεσμα να έχουμε μερικά εκατομμύρια κατόχους όπλων (χώρια τα αδήλωτα) και μόλις 230.000 άδειες κυνηγιού! (περσινά στοιχεία μιας και η έκδοση αδειών θήρας δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα).

Θα ήθελα να σε ρωτήσω εγώ τώρα κύριε “αναγνώστη” να μου πεις αν ξέρεις:

Πόσα από αυτά τα άσχημα που περιγράφεις έγιναν από κυνηγούς και πόσα από απλούς οπλοφόρους;

Τα αρπακτικά πυροβολήθηκαν από κυνηγό ή από τον “Χ” αγρότη γιατί του έτρωγαν τις κότες;

Τα εγκλήματα, οι ληστείες κλπ έγιναν από έναν από τους 230.000 κυνηγούς ή από τα εκατομμύρια των “νομιμοφανών” οπλοφόρων;

Μίλησες επίσης και για το ομολογουμένως θλιβερό θέμα των κυνηγετικών ατυχημάτων μόνο που προφανώς πάλι (κατά λάθος άραγε;) αγνοείς το ελάχιστο ποσοστό τους σε σχέση με τον αριθμό των κυνηγών.

Εάν ασπαζόμασταν το σκεπτικό σου θα έπρεπε να απαγορεύσουμε την κυκλοφορία των οχημάτων, των Ι.Χ. τουλάχιστο διότι προκαλούν ατυχήματα. Των μοτοσυκλετών και μοτοποδηλάτων δε, θα έπρεπε να την αποκλείσουμε επί ποινής ισοβίων το λιγότερο μιας και τα ατυχήματα με αυτά είναι σε μεγάλο ποσοστό θανατηφόρα και σχεδόν όλα καταλήγουν σε ελαφρύ ή βαρύ τραυματισμό του αναβάτη.

Θεωρώ όμως ότι κανένας νοήμων άνθρωπος δεν θα πρότεινε κάτι τέτοιο. Αντίθετα θα πρότεινε σύνεση πάνω απ’ όλα, καλύτερη εκπαίδευση των οδηγών, αυστηρότερα κριτήρια χορήγησης αδειών, καλύτερη αστυνόμευση κλπ. Αν έχεις να προτείνεις κάτι τέτοιο για την περίπτωση του κυνηγιού θα με βρεις σύμφωνο. Επέτρεψε μου επίσης να σε πληροφορήσω ότι οι κυνηγετικές οργανώσεις έχουν εδώ και χρόνια υποβάλλει τέτοιες προτάσεις οι οποίες όμως δυστυχώς έπεσαν στον “ωχαδερφισμό” του ελληνικού δημοσίου. Γι’ αυτό το λόγο οι κυνηγετικοί σύλλογοι ανά την επικράτεια διοργανώνουν σεμινάρια και ημερίδες εκπαίδευσης με ίδιους πόρους προσπαθώντας να καλύψουν το κενό της πολιτείας, όπως άλλωστε κάνουν και για τη λαθροθηρία, τον εμπλουτισμό βιοτόπων και πολλά άλλα.

“Κακά τα ψέματα” κύριε “αναγνώστη”. Η επιθυμία σου να καταργηθεί το κυνήγι έχει να κάνει μόνο με το γεγονός ότι δεν σου αρέσει το κυνήγι. Επιθυμείς την κατάργηση μιας καθόλα νόμιμης, επιστημονικά, ηθικά και ιστορικά κατοχυρωμένης φυσιολογικής δραστηριότητας μόνο και μόνο επειδή εσένα “δεν σου γουστάρει”.

Μια τέτοιου είδους συμπεριφορά μου θυμίζει έναν άλλο “ευαίσθητο ζωόφιλο” του παρελθόντος ο οποίος ήταν αποκλειστικά χορτοφάγος γιατί λυπόταν τα ζώα. Τους Εβραίους όμως δεν τους γούσταρε και γι’ αυτό τους έριχνε στους φούρνους.

Αναγνώστης
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΔΕΙΤΕ: Αυτοκίνητο από χαρτί
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
ΔΕΙΤΕ: Αυτοκίνητο από χαρτί
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ