2012-08-27 20:44:59
Φωτογραφία για Το θέμα της ειδικής κατηγορίας των Μουσουλμάνων στις βάσεις εισαγωγής (ΣΧΟΛΙΟ)
Η ειδική κατηγορία των Μουσουλμάνων στις βάσεις για εισαγωγή στα ΑΕΙ και ΤΕΙ.

Τι ισχύει:

Οι Έλληνες πολίτες μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης που είναι κάτοχοι Βεβαίωσης Πρόσβασης του έτους 2010 ή 2011 (για το 10%) ή όσοι συμμετέχουν στις πανελλήνιες εξετάσεις 2012 των ΓΕΛ ή ΕΠΑΛ εντάσσονται σε ειδική κατηγορία υποψηφίων.

Οι υποψήφιοι αυτοί, κατά την οριστικοποίηση του μηχανογραφικού δελτίου, πρέπει να διαθέτουν βεβαίωση Δήμου του Νομού Ξάνθης, Ροδόπης ή Έβρου, στα δημοτολόγια του οποίου είναι γραμμένοι. Αν έχουν μετεγγραφεί σε άλλο Δήμο άλλης περιοχής τότε πρέπει από τη βεβαίωση του συγκεκριμένου Δήμου να προκύπτει ότι μετεγγράφηκαν σ' αυτόν από Δήμο των ανωτέρω Νομών. 

Τη βεβαίωση αυτή προσκομίζουν, υποχρεωτικά, στην γραμματεία της σχολής ή του τμήματος εισαγωγής, κατά την εγγραφή τους. 

Ο οικονομικός περιορισμός δεν ισχύει για τους Έλληνες πολίτες της μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης, εάν διεκδικήσουν τις προβλεπόμενες γι αυτούς θέσεις. Όσοι δηλώσουν ότι εντάσσονται σε αυτή την ειδική κατηγορία, δεν μπορούν να δηλώσουν άλλη από τις ειδικές περιπτώσεις (Πολύτεκνοι, Τρίτεκνοι, Κοινωνικά Κριτήρια).


Ενδεικτικά περιπτώσεις βάσεων που εισήχθησαν Μουσουλμάνοι:

ΝΟΜΙΚΗΣ ΘΡΑΚΗΣ (ΚΟΜΟΤΗΝΗ) 6,3

ΝΟΜΙΚΗΣ ΑΘΗΝΑΣ 7,8

ΝΟΜΙΚΗΣ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ 6,9

ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ 6,3

ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ ΠΑΤΡΑΣ 4,8

ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ ΚΡΗΤΗΣ (ΗΡΑΚΛΕΙΟ) 3,4

ΙΑΤPΙΚΗΣ ΠΑΤΡΑΣ 11,7

ΙΑΤPΙΚΗΣ ΚΡΗΤΗΣ (ΗΡΑΚΛΕΙΟ) 11,8

ΚΤΗΝΙΑΤPΙΚΗΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ (ΚΑΡΔΙΤΣΑ) 6,1

ΣΧΟΛΙΟ: Δεν θα αναφερθούμε στο αν η ύπαρξη της συγκεκριμένης ειδικής κατηγορίας είναι σωστή ή όχι. Σίγουρα υπάρχουν επιχειρήματα και για τις δύο γνώμες.

Θα κάνουμε μια αναφορά όμως στα ευτράπελα που θα μπορούσε να δημιουργήσει. 

Από νομικής πλευράς η ύπαρξη μιας ειδικής κατηγορίας με θρησκευτική αναφορά έρχεται οπωσδήποτε σε κατάφωρη σύγκρουση με την Αρχή της Ισότητας. 

Έτσι δεν θα είναι περίεργο να δούμε στο μέλλον προσφυγές στα διοικητικά δικαστήρια στα οποία θα καταφεύγουν υποψήφιοι με τον ισχυρισμό ότι δεν υπακούει στην παραπάνω αρχή η εισαγωγή παράδειγμα, στην Νομική Αθηνών με 7,6 ενός μουσουλμάνου και ενός χριστιανού με 18.879. 

Ασφαλώς κανείς δεν μπορεί να προδικάσει την απόφαση ενός διοικητικού δικαστηρίου. Ωστόσο στο παρελθόν έχουμε δει αποφάσεις τέτοιου είδους σε ότι αφορά την αναφορά στα δύο φύλλα, για την εισαγωγή σε στρατιωτικές σχολές, όταν οι βάσεις ήταν διαχωρισμένες σε άνδρες και γυναίκες. 

Σε αυτές τις περιπτώσεις οι γυναίκες δικαιώθηκαν από τα δικαστήρια, με αποτέλεσμα να εισέλθουν στην σχολή την οποία "έπιαναν την βάση" των ανδρών.

Φανταστείτε λοιπόν το αλαλούμ που θα μπορούσε να προκύψει σε μια πιθανή δικαίωση ενός υποψηφίου. 

Άσχετα με τις καλές προθέσεις των δημιουργών της συγκεκριμένης ειδικής κατηγορίας, καλό θα ήταν να δίνεται ιδιαίτερη βαρύτητα σε θεμελιώδεις αρχές του Συντάγματος, του Διοικητικού Δικαίου καθώς και των Διεθνών Συμβάσεων οι οποίες έχουν εισαχθεί στο Ελληνικό δίκαιο και από τις οποίες το κράτος δεσμεύεται, προκειμένου να αποφεύγονται μεταγενέστερες στρεβλώσεις.   

http://analyze-news.blogspot.com/

ΠΗΓΗ: esos
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ