2012-08-23 17:31:03
Φωτογραφία για Αναγνώστης σχολιάζει τη διαδικασία αναγνώρισης πτυχίου από ΔΟΑΤΑΠ
Ως γνωστόν ο Διεπιστημονικός Οργανισμός Αναγνώρισης Τίτλων Ακαδημαϊκών και Πληροφόρησης (Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π.), πρώην ΔΙΚΑΤΣΑ, πρόσφατα με το ΝΕΟ πίνακα που αναγράφει τις τιμές των... παραβόλων για Αναγνώριση «ισοτιμίας» ή «ισοτιμίας και αντιστοιχίας» τίτλου σπουδών -Βασικός τίτλος Σπουδών κοστίζει: 230,40 euro!!

Γιατί ο νόμος (ΦΕΚ 3165/Β/30-12-2011), που ισχύει από 9-1-2012, προβλέπει την αύξηση του παράβολου. Έτσι για έναν φοιτητή που σπούδασε στο Πανεπιστήμιο της Κύπρου (μέχρι το 2006 ήταν ενσωματωμένο στο ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΟ Ελλάδας), οι άδικοι αγώνες (ταλαιπωρίες) μετά την απόκτηση του πτυχίου του, δεν σταματούν εδώ!!

Για να γίνει αξιολόγηση και αναγνώριση του βασικού του πτυχίου πρέπει να περιμένει χρονικό διάστημα περίπου 5 μήνες!!!, για να πάρει την αναγνώριση, να προπληρώσει το παράβολο των 230,40 ευρώ, συν το χάσιμο χρόνου, την ψυχική και ρατσιστική εμπάθεια που νιώθει και αντιμετωπίζει επειδή σπούδασε στην Κύπρο (δημόσιο πανεπιστήμιο) και γενικά την ψυχική ταλαιπωρία. Και όλα αυτά γιατί σπούδασε ΕΛΛΗΝΙΚΑ!!


Με βάσει τα παραπάνω, δεν μπορεί κάποιος πτυχιούχος πανεπιστημίου Κύπρου (χωρίς αναγνώριση του βασικού του πτυχίου από τον ΔΟΑΤΑΠ), στην Ελλάδα να δηλώσει: Αναπληρωτής ή ωρομίσθιος εκπαιδευτικός και να μπει στους αντίστοιχους πίνακες (έληξαν πριν από λίγο οι προθεσμίες), είτε για να υποβάλει τα δικαιολογητικά στην ΑΣΠΑΙΤΕ (υποψήφιος σε μεταπτυχιακό) ή για να λάβει μέρος σε εξετάσεις ΑΣΕΠ ή σε άλλη θέση.

Και όλα αυτά …..δικαιολογημένα, γιατί χρειάζεται «μετάφραση» από τα ελληνικά στα ελληνικά (ναι καλά ακούσατε!!!) και να πληρώσει το ποσό του παραβόλου που η αξία του ανέρχεται στο ποσό των 230,40 ευρώ ή σε δραχμές (78.508,80) εβδομήντα οκτώ χιλιάδων πεντακοσίων, περίπου!!!

ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ:

1. ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ σε περιόδους ασφυκτικής οικονομικής κρίσης ψηφίζουν αύξηση των παραβόλων;

2. Γιατί να χρειάζεται μετάφραση, αξιολόγηση και αναγνώριση του βασικού πτυχίου απόκτησης στο Πανεπιστήμιο της Κύπρου, που:

- Είναι κρατικό

- Διδάσκεται και σπουδάζουν με τη βασική γλώσσα, τα ελληνικά

- Είναι ισοδύναμο και ισότιμο με τα ελληνικά ΑΕΙ.

3. Γιατί κάνουμε τα εύκολα-δύσκολα, μήπως για να βρισκόμαστε σε δουλειά και έτσι να δικαιολογούμε τη θέση μας ή την υπηρεσία μας και γενικά την ύπαρξή μας, με αυτονόητα πράγματα; Πριν το 2006 ήταν ισότιμο και δεν χρειάζονταν αναγνώριση γιατί τώρα δεν είναι; Άλλαξε η γλώσσα ή το Πανεπιστήμιο;

4. Η αναγνώριση πτυχίων ΚΑΛΩΣ πρέπει να γίνεται από χώρες που ανήκουν στην ΕΕ, αλλά για τα πανεπιστήμια της Κύπρου όμως πρέπει να αντιμετωπίζεται ως ειδική περίπτωση αφού είναι ισοδύναμα και ισότιμα, σπουδάζοντας την ίδια γλώσσα (ελληνικά) με τα αντίστοιχα ΑΕΙ της Ελλάδας.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: Για κάθε Έλληνα υπήκοο που σπούδασε στα πανεπιστήμια της Κύπρου και ζητείται ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ του βασικού του πτυχίου και της βαθμολογίας, πρέπει το παράβολο να ΚΑΤΑΡΓΗΘΕΙ. Η δε αναγνώριση να εκδίδεται αυθημερόν, από τις υπηρεσίες του ΔΟΑΤΑΠ.

Αναγνώστης
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ