2012-08-18 12:45:04
Φωτογραφία για ALPHA BANK: Αναγκαίες οι πρόσθετες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις
Για ανάγκη περαιτέρω περικοπών σε μισθούς και συντάξεις εργαζομένων στο δημόσιο τομέα, αλλά και σε συντάξεις εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα, κάνει λόγο στο Εβδομαδιαίο Δελτίο της η Διεύθυνση Οικονομικών Μελετών της Alpha Bank.

Η Alpha κάνει λόγο για προοπτικές -υπό προϋποθέσεις- ουσιαστικού περιορισμού της ύφεσης της ελληνικής οικονομίας στο β’ εξάμηνο του έτους, ώστε στη συνέχεια «να εξασφαλιστούν και οι προϋποθέσεις για πραγματική ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας από το 2ο 6μηνο του 2013 και για πραγματική ανάπτυξη από το 2014».

Οι αναλυτές της Alpha Bank χαρακτηρίζουν «ικανοποιητική» την εκτέλεση του προϋπολογισμού, «αφού το πρωτογενές έλλειμμα της Κεντρικής Κυβέρνησης ήταν κατά € 2,7 δις χαμηλότερο από το 1ο 7μηνο.’11 και κατά € 1,47 δις χαμηλότερο από τον στόχο που είχε τεθεί από την Τρόικα για το 1ο 7μηνο.’12. Είναι αξιοσημείωτο ότι το ανωτέρω αποτέλεσμα επιτεύχθηκε παρά το ότι τα καθαρά έσοδα του Τακτικού Προϋπολογισμού (Τ.Π.) ήταν μειωμένα στο 1ο 7μηνο.’12 κατά € 1,0 δις έναντι του 1ου 7μήνου του 2011 και κατά € 2,23 δις από τον στόχο που είχε τεθεί για το 7μηνο αυτό».


Από εκτέλεση του Προϋπολογισμού της Κεντρικής Κυβέρνησης στο 7μηνο του 2012 η Alpha συμπεραίνει ότι α) η δημοσιονομική προσαρμογή στη χώρα σημειώνει σημαντική πρόοδο αποκλειστικά και μόνο λόγω της περικοπής των πρωτογενών δαπανών του Τ.Π. και β) ότι «οι έως τώρα εξελίξεις δείχνουν ότι και κατά το 2012 η εξέλιξη των εσόδων του Τ.Π. προκύπτει ως συνδυασμός μιας νέας μεγάλης επιβάρυνσης των συνεπών φορολογουμένων και μιας νέας έξαρσης της φοροδιαφυγής των ίδιων ευρέων κατηγοριών φορολογουμένων που συστηματικά φοροδιαφεύγουν».

«Αν τα καθαρά έσοδα του Τ.Π. δεν καταγράψουν σημαντική αύξηση το 2012, παρά τις πολλές σημαντικές νέες φορολογικές επιβαρύνσεις, αυτό θα οφείλεται σε νέα επιτάχυνση της φοροδιαφυγής αυτών που συστηματικά φοροδιαφεύγουν» σημειώνει μεταξύ άλλων η Alpha και κάνει λόγο για αναγκαιότητα «πρόσθετης περικοπής των μισθών και των συντάξεων των εργαζομένων στο δημόσιο τομέα, αλλά και των συντάξεων που παρέχονται από τα ασφαλιστικά ταμεία στους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα. Στη νέα περίοδο που διανύουμε, χωρίς δυνατότητα δανεισμού από το εξωτερικό, το μέγεθος του δημόσιου τομέα στην Ελλάδα και ειδικότερα οι πληρωμές μισθών και συντάξεων σε αυτόν τον τομέα προσδιορίζεται αναγκαστικά από το ύψος των φορολογικών και άλλων εσόδων που πράγματι εισπράττονται, ενώ και οι πληρωμές συντάξεων στον ιδιωτικό τομέα προσδιορίζεται σε μεγάλο βαθμό από το ύψος των εισφορών που εισπράττονται από τα Ασφαλιστικά Ταμεία (ΑΤ) σε αυτόν τον τομέα».

«Δεδομένου ότι δεν υπάρχει για την Ελλάδα η δυνατότητα δανεισμού από το εξωτερικό για πληρωμή μισθών και συντάξεων από εδώ και πέρα, το ύψος των μισθών και των συντάξεων του δημόσιου τομέα και των συντάξεων του ιδιωτικού τομέα θα προσδιορίζεται από τα έσοδα του κράτους και των ΑΤ, δηλαδή από τα έσοδα της ΓΚ. Για παράδειγμα, αν τα έσοδα της ΓΚ διαμορφώνονταν στα € 90 δις το 2012 (όπως είναι πολύ πιθανό να συμβεί αφού στο 1ο 6μηνο.’12 ήταν αυξημένα κατά 3,1%, έναντι -2,6% που προέβλεπε η Τρόικα) και στα € 92 δις το 2013 (με μια πραγματική προσπάθεια για είσπραξη των φόρων από όλους τους φορολογούμενους), τότε τα αναγκαία πρόσθετα μέτρα μείωσης των δαπανών το 2013 δεν θα ξεπερνούσαν τα € 1,7 δις. Κατά συνέπεια, τα εισοδήματα των μισθωτών και των συνταξιούχων του δημόσιου τομέα και εκείνα των συνταξιούχων του ιδιωτικού τομέα μπορεί να προστατευτούν αν περιοριστεί η εκτεταμένη φοροδιαφυγή που επιβαρύνει τη χώρα μας σε συνεχώς αυξανόμενη έκταση τουλάχιστον την τελευταία δεκαετία. Επιπλέον, οι μισθοί και οι συντάξεις, αλλά και η απασχόληση των εργαζομένων στο δημόσιο τομέα μπορεί να προστατευτούν,, αν αυξηθεί ουσιαστικά το ποσοστό ανάκτησης του κόστους πολλών δημοσίων οργανισμών από τους χρήστες των υπηρεσιών που προσφέρουν αυτοί οι οργανισμοί» αναφέρει μεταξύ άλλων η Alpha.
24wro
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
If Elgin... [video]
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
If Elgin... [video]
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ