2012-08-05 13:34:48
Φωτογραφία για Το Ισλάμ απλώνει τα πλοκάμια του >Υπό έλεγχο του φανταμενταλισμού τα εκπαιδευτικά ιδρύματα στα κατεχόμενα
Στα προβλήματα της τουρκοκυπριακής κοινότητας προστίθεται αυτό του φανταμενταλισμού το οποίο όλο και περισσότερο κλιμακώνεται και δεν είναι λίγοι αυτοί που ισχυρίζονται και πιστεύουν ότι σύντομα θα ακούμε και για διακρίσεις ισλαμιστών κοσμικών, πιστών και απίστων. Όσο και αν προσπάθησαν κάποια οργανωμένα σύνολα και κυρίως οι συντεχνίες των εκπαιδευτικών, να παρεμποδίσουν τα πλοκάμια της Σαρία, του ισλαμικού τρόπου ζωής, να απλωθούν και να εδραιωθούν στα κατεχόμενα, τα διάφορα θρησκευτικά τάγματα και οι οργανωμένοι ή μη οπισθοδρομικοί δραστηριοποιούνται με τις ευλογίες της ψευδοκυβέρνησης και την καθοδήγηση της Αγκυρας. Σε κάποιες μάλιστα περιπτώσεις η ψευδοκυβέρνηση προσπαθεί να παρουσιαστεί βασιλικότερη του βασιλέως και ενώ στην εορτή γέννησης του Μωάμεθ οι δημόσιες υπηρεσίες στην Τουρκία εργάζονται κανονικά, στα κατεχόμενα είναι αργία.

Παρά τις δυναμικές αντιδράσεις των συντεχνιών κυρίως αυτών των δασκάλων και καθηγητών- για απαγόρευση των φροντιστηρίων κορανίου κατά τη διάρκεια των θερινών διακοπών, η συντεχνία των θρησκευτικών λειτουργών διοργάνωσε και φέτος τα μαθήματα σε τζαμιά και γυμνάσια τα οποία παρακολουθούν 2.000 μαθητές
. Οι συντεχνίες διαμαρτύρονται και κάνουν λόγο για παράνομη διδασκαλία ζητώντας από την «αστυνομία» να απαγορεύσει τη λειτουργία των φροντιστηρίων. Την ίδια ώρα το «υπουργείο» υπεραμύνεται της απόφασής του και καλεί εκπαιδευτικούς και γονείς να μην ανησυχούν, με τον «υπουργό» Παιδείας, Κεμάλ Ντουρούστ, να δηλώνει ότι ελέγχει την κατάσταση και ότι αυτό καθορίζει την ύλη. Κάποια γεγονότα διαψεύδουν τον Ντουρούστ. Τον Μάιο του 2012 η «πρεσβεία» εισήγαγε από την Τουρκία μεγάλο αριθμό κορανίων και θεολογικών βιβλίων τα οποία διένειμε στους μαθητές των σχολείων εν αγνοία του καθ’ ύλην αρμόδιου «Υπουργού».

Εν γνώσει της «πρεσβείας», μικρό λεωφορείο στάθμευε έξω από γυμνάσιο της κατεχόμενης Λευκωσίας στο οποίο επιβιβάζονταν οι μαθητές και μεταφέρονταν στον «Τουρκοϊσλαμικό Πολιτιστικό Σύνδεσμο» για πλύση εγκεφάλου σε θέματα θρησκείας.

 

Τα προηγούμενα χρόνια μεγάλος αριθμός παιδιών αποστέλλονταν στην Τουρκία για να παρακολουθήσουν μαθήματα κορανίου. Επρόκειτο, κυρίως, για παιδιά εποίκων. Με τη φετινή ρύθμιση τα παιδιά βρίσκονται δίπλα στις οικογένειές τους, αυτό όμως είχε ως αποτέλεσμα να αυξηθεί ο αριθμός τους στο πενταπλάσιο. Το ότι δεν μεταφέρθηκαν παιδιά στην Τουρκία δεν σημαίνει ότι τα εκεί θρησκευτικά τάγματα έμειναν με σταυρωμένα χέρια.

 

Από 1 μέχρι 7 Φεβρουαρίου 52 κορίτσια κάπως μεγαλύτερης ηλικίας μεταφέρθηκαν στην Αγκυρα όπου έτυχαν θρησκευτικής κατήχησης και στην επιστροφή τους στο νησί όλες έφεραν την παραδοσιακή μαντίλα («Κίπρισλι» 17-2-2012), ενώ τώρα παρακολουθούν μαθήματα κορανίου. Όπως αποκαλύφθηκε από το οικογενειακό τους περιβάλλον, κάποια εκ Τουρκίας κυρία έφθασε στο νησί για τον σκοπό αυτό προσφέροντας κάπου 200 ευρώ σε κάθε κοπέλα που θα δεχόταν να φέρει μαντίλα. Κατά το εκφραστικό όργανο των ισλαμιστών της Τουρκίας, την εφημερίδα «Ακίν», το σύνολο των διαμενόντων στην Κύπρο είναι εχθροί της θρησκείας όπως εχθροί της είναι οι συντεχνίες και οι συνδικαλιστές. Οι Τ/κ έχουν απομακρυνθεί από τις επιταγές του Κορανίου. Ο επικεφαλής της διεύθυνσης θρησκευτικών υπηρεσιών στην Αμμόχωστο, Γιακούπ Ντενίζ, σε δηλώσεις του στην ίδια εφημέριδα αποκάλεσε τους συνδικαλίστες εχθρούς της θρησκείας υπενθυμίζοντας ότι τα προηγούμενα χρόνια οι συντεχνιακοί εισέβαλαν σε αίθουσα που δίδασκε σε μαθητές το κοράνι και ισχυρίστηκε ότι οι θρησκευτικοί λειτουργοί έχουν στόχο να καταστήσουν τους Τ/κ καλύτερους μουσουλμάνους. Άνθρωποι των γραμμάτων και της τέχνης ενοχλούνται με τις δραστηριότητες των φανταμενταλιστών και διερωτώνται προς τι η προσπάθεια να γίνουν περισσότερο μουσουλμάνοι αφού ήδη πιστεύουν στον Μωάμεθ και τη θρησκεία του.

 

Πολλοί εκπαιδευτικοί ισχυρίζονται ότι τα φροντιστήρια αυτά είναι ένα είδος προετοιμασίας για τους μαθητές που θα ήθελαν να εγγραφούν στο θρησκευτικό κολέγιο που θα λειτουργήσει από φέτος στη Μια Μηλιά με 72 μαθητές. Πρόκειται για τους 72 μαθητές, σε σύνολο 141 υποψηφίων, που εξασφάλισαν τη βάση. Οι μαθητές αυτοί θα διδάσκονται όλα τα μαθήματα που διδάσκονται οι μαθητές των κλασικών κολεγίων και επιπλέον την Αραβική και το μάθημα Κορανίου.

 

Κατά τους πανηγυρισμούς με αφορμή την 38η επέτειο από την εισβολή, ο Υπουργός άνευ χαρτοφυλακίου της Τουρκίας, αρμόδιος για κυπριακές υποθέσεις, Μπεσίρ Ατάλαϊ, έχοντας στο πλευρό του την τ/κ ηγεσία και όλες τις αντιπροσωπείες από την Τουρκία που βρίσκονταν στο νησί για την επέτειο, έθεσε τον θεμέλιο λίθο του Θεολογικού Κολεγίου Χαλά Σουλτάν στη Μια Μηλιά. Για μια ακόμη φορά αποκαλύφθηκε το πόσο η Τουρκία αψηφά τη βούληση των Τ/κ, αφού σε δημοσκόπηση που διενήργησε η εταιρεία ΚΑΝΤΕΜ το 57,5% των Τ/κ απάντησε ότι αντιτίθεται της ίδρυσης και λειτουργίας θεολογικών εκπαιδευτηρίων και μόλις το 24,2% απάντησε ότι συμφωνεί. Σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το «αποφασίζουμε και διατάζουμε» της Τουρκίας , στην τελετή θεμελίωσης του Κολεγίου η αντιπολίτευση ήταν απούσα. Στις 23 Ιουλίου 5 οργανώσεις πραγματοποίησαν μεγάλη εκδήλωση διαμαρτυρίας για τη θεμελίωση του Κολεγίου. Ακούστηκαν συνθήματα κατά του φιλοϊσλαμικού κόμματος της Τουρκίας αλλά και κατά της ψευδοκυβέρνησης η οποία άγεται και φέρεται από το κόμμα αυτό. Οι διαδηλωτές πορεύτηκαν στο λεγόμενο «Υπουργείο Παιδείας».

 

Στα πλαίσια των πανηγυρισμών για την εισβολή τέθηκε και ο θεμέλιος λίθος της Θεολογικής Σχολής στο ίδιο πανεπιστήμιο. Στις εγκαταστάσεις του πανεπιστημίου λειτουργεί από το ακαδ. έτος 2011/12 Θεολογική Σχολή με 140 μαθητές. Φέτος θα δεχτεί άλλους 140. Η Θεολογική Σχολή ανεγείρεται σε επιφάνεια 8.000 τ.μ. και θα διαθέτει όλα τα σύγχρονα μέσα διδασκαλίας.

 

Η φοίτηση των Τ/κ σε σχολές ιμάμηδων ήταν κάτι αδιανόητο, εξου και οι ιμάμηδες αποστέλλονταν από την Τουρκία. Παλαιότερα, ο τέως διευθυντής των Θρησκευτικών Υπηρεσιών του ψευδοκράτους Γιουσούφ Σούιτζμεζ δήλωσε στην «Κίπρις» ότι ενώ υπάρχει μεγάλος αριθμός άνεργων επιστημόνων στα κατεχόμενα, κανένας δεν επιθυμεί να σπουδάσει σε σχολές ιμάμηδων και Θεολογίας. Με την πλύση εγκεφάλου σε πολλούς νέους, όλα δείχνουν ότι το λειτούργημα αυτό αρχίζει να κερδίζει έδαφος. Εξάλλου ο νυν διευθυντής των Θρησκευτικών Υπηρεσιών κάνει ό,τι πέρνα από το χέρι του προς τον σκοπό αυτό. Πρόκειται για τον καθηγητή Θεολογίας στο πανεπιστήμιο Ντιγιάρμπακίρ, Ταλίπ Ατάλαϊ, ο οποίος έχει τόσο την τουρκική όσο και την τ/κ λεγόμενη ιθαγένεια. Ίσως επί Ατάλαϊ οι Τ/κ αποκτήσουν και ισλαμικό κανάλι το οποίο θα μεταδίδει θρησκευτικού και πολιτιστικού περιεχομένου εκπομπές. Το πράσινο φως το έχει ανάψει η «Αρχή Ραδιοτηλεόρασης» αλλά αντιδρά ο διευθυντής του Μπαϊράκ. Το κανάλι θα ονομάζεται SUFΙ ΤVκαι θα ανήκει στο συγκρότημα ΜΜΕ Σταρ. Θα εκπέμπει δορυφορικά.

ΤΖΑΜΙ ΥΨΟΥΣ 55 ΜΕΤΡΩΝ

Η «κυβέρνηση Κουτσιούκ» έχει ανοίξει διάπλατα τις πόρτες των κατεχομένων στους ισλαμιστές. Ήδη είναι έτοιμα τα σχέδια για ανέγερση του μεγαλύτερου τζαμιού στην κατεχόμενη Λευκωσία. Το τζαμί θα αναγερθεί με κονδύλια του πανεπιστημίου Εγγύς Ανατολής. Θα καλύπτει επιφάνεια 4.200 τετρ. μέτρων, θα έχει τέσσερις μιναρέδες, ύψους 55 μέτρων και με δύο εξώστες ο καθένας. Η αρχιτεκτονική θα είναι οθωμανικού ρυθμού με τον θόλο να είναι ύψους και διαμέτρου 28 μέτρων.

Ιμάμηδες… σε απόγνωση

Ο ΕΠΙ50 χρόνια ιμάμης Αχμέτ Γκιουρσές πιστεύει ότι η αδιαφορία των νέων για το λειτούργημα του ιμάμη πηγάζει από τις πολύ χαμηλές αποδοχές. Οι ιμάμηδες των κατεχομένων συγκεντρώνονταν κάθε Τετάρτη έξω από την «Προεδρία» και φέροντας την ιερατική τους στολή ζητούσαν καλύτερες συνθήκες εργασίας, καταβολή κάποιας υπερωριακής αποζημίωσης. Πολλοί Τ/κ αρθρογράφοι ασχολήθηκαν με τον μεγάλο αριθμό τζαμιών στα κατεχόμενα (196) και καλούν την ψευδοκυβέρνηση να διαθέτει τα όποια κονδύλια γι’ αυτά, στην εκπαίδευση. Αρκεί να αναφερθεί ότι ο αριθμός των σχολείων όλων των βαθμίδων στα κατεχόμενα είναι 162. Το ότι ο τόσο μεγάλος αριθμός είναι περιττός γίνεται αντιληπτό και από έρευνα του καθηγητή Αρικλί, σύμφωνα με την οποία μόνο το 52% των Τ/κ πιστεύει στον Θεό, το 28% πιστεύει ότι είναι περιττό το Ναμάζι (προσευχή), το 22% ότι δεν ξέρει να κάνει Ναμάζι, το 9% βρίσκει τη γονυκλισία κουραστική, ενώ ένα 30% δεν μπόρεσε να δικαιολογήσει τους λόγους για τους οποίους δεν προσεύχεται. Την καλούν ακόμη να παύσει να ενδιαφέρεται μόνο για τους σουνίτες μουσουλμάνους των κατεχομένων και να εγκύψει και στα προβλήματα των αλεβιτών οι οποίοι αριθμούν δέκα χιλιάδες στα κατεχόμενα αλλά στερούνται έστω και ενός τόπου λατρείας τους. Το 2007 τέθηκε ο θεμέλιος λίθος του Τζεμ Εβί (τόπος λατρείας αλεβιτών) στην Επηχώ αλλά από τότε εγκαταλείφθηκε κάθε προσπάθεια ολοκλήρωσης του έργου.

Εκστρατεία προσηλυτισμού

Στα μέσα Ιουλίου οι διαμένοντες στην κατεχόμενη Κυθρέα δέχτηκαν την επίσκεψη ομάδας οπισθοδρομικών, τα μέλη της οποίας επισκέπτονταν τα σπίτια του χωριού και ζητούσαν από τους ενοίκους να προσέρχονται και να προσεύχονται στα τζαμιά και να τους υπενθυμίζουν τις υποχρεώσεις τους προς τη θρησκεία και τον ισλαμικό τρόπο ζωής. Η ομάδα απαρτίζονταν από 4 άνδρες και 4 γυναίκες, με τους άνδρες να φέρουν γενειάδα, την παραδοσιακή λευκή βράκα, σκούφο και τις γυναίκες την παραδοσιακή μαντίλα και μαύρα φορέματα μέχρι τον αστράγαλο. Πρόκειται για μέλη ομάδας κατήχησης που βρέθηκαν στα κατεχόμενα μετά από πρόσκληση του αδελφού του πρώην διευθυντή των Θρησκευτικών Υπηρεσιών του ψευδοκράτους Γιουσούφ Σούιτσμέζ Χάσαν. Τα μέλη της ομάδας εγκαταστάθηκαν σε κατοικία του χωριού, το οποίο μετέτρεψαν σε οίκο κατήχησης, ενώ γίνονται φορτικοί ζητώντας από τους διαμένοντες στο χωριό πιστή τήρηση των κανόνων του Ισλάμ, καλούν στο τζαμί τα παιδιά που παίζουν στον δρόμο προσφέροντάς τους σοκολάτες και πατατάκια, ενώ επισκεπτόμενοι χώρους όπου συχνάζει η νεολαία, την καλούν να μην καταναλώνει οινοπνευματώδη ποτά και να μετανοήσει ακολουθώντας τον δρόμο του Ισλάμ.  

 Τα αδέλφια Σούιτσμεζ διαψεύδουν ότι προκάλεσαν ενόχληση στους κατοίκους της Κυθρέας οι φιλοξενούμενοί τους, ενώ ο νυν διευθυντής των Θρησκευτικών Υπηρεσιών Ταλίπ Ατάλαϊ δήλωσε άγνοια. Η «Γενί Ντουζέν» γράφει ότι όλο και μεγαλύτερος αριθμός γυναικών της Κυθρέας καλύπτει πλέον το πρόσωπό του με την ισλαμική μαντίλα.
InfoGnomon
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Ούτε το κινητό του άντρα μου...
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Ούτε το κινητό του άντρα μου...
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ