2012-03-15 22:35:03
Φωτογραφία για Η μάχη για τα πειραματόζωα και τα δικαιώματα των ζώων...
Οι συνεχείς προσπάθειες για σεβασμό των δικαιωμάτων των ζώων φαίνεται πως έχουν αποφέρει καρπούς στη Βρετανία, καθώς σχεδόν όλες οι ναυτιλιακές και αεροπορικές εταιρείες έχουν σταματήσει την εισαγωγή πειραματόζωων που προορίζονται για ερευνητικά εργαστήρια. Ωστόσο, Βρετανοί επιστήμονες καταγγέλουν τους ακτιβιστές για εκφοβιμσό και αναφέρονται σε«εξτρεμιστές, οι οποίοι δεν κατανοούν το πόσο σημαντικά είναι τα πειραματόζωα για την ιατρική έρευνα».

Κάθε χρόνο περίπου 15.000 ζώα -κυρίως ποντίκια- έρχονται από το εξωτερικό, επειδή διαθέτουν ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που τα καθιστούν χρήσιμα για την μελέτη ορισμένων ασθενειών. Αυτά αντιστοιχούν μόνο στο 1% των ζώων που χρησιμοποιούνται σε εργαστήρια του Ηνωμένου Βασιλείου, όμως οι επιστήμονες προειδοποιούν πως η πίεση των ακτιβιστών για τα δικαιώματα των ζώων θα μειώσει ακόμα περισσότερο τον αριθμό τους.

Σύμφωνα με τον Tom Fielden του BBC, οι ακτιβιστές για τα δικαιώματα των ζώων, παρότι στο παρελθόν έχουν φυλακιστεί για την δράση τους ενάντια στα ίδια τα εργαστήρια που εισήγαγαν ζώα, τον τελευταίο καιρό επικεντρώνονται στο να δημιουργούν «κακή δημοσιότητα», τακτική που αποδείχθηκε πολύ πιο αποδοτική
. Οι γραπτές επιστολές και καμπάνιες μέσω Ίντερνετ εναντίον των εταιρειών μεταφορών φαίνεται πως έχουν αποτέλεσμα. Μόνο δύο εταιρείες εξακολουθούν να μεταφέρουν ζωντανά ζώα, ενώ εδώ και καιρό δεν επιτρέπεται τα ζώα να μεταφέρονται οδικά μέσω του τούνελ του Καναλιού.

Οι επιστήμονες εξαρτώνται από τα ζώα για να συνεχίσουν την έρευνά τους. Δεν θέλουν να πληγεί η φήμη της Βρετανίας ως σημαντικό κέντρο έρευνας για σοβαρές ασθένειες και αποφάσισαν να διαμαρτυρηθούν, ώστε να προσπαθήσουν να πιέσουν την κυβέρνηση και τις εταιρείες μεταφορών, οι οποίες στέκονται στο πλευρό των ακτιβιστών.

«Θέλουμε να έχουμε πρόσβαση σε φάρμακα, το πιστεύω. Περισσότερο από 87% του πληθυσμού έχει δηλώσει τα τελευταία 10 χρόνια σε δημοσκοπήσεις πως υποστηρίζει την χρήση ζώων σε έρευνες που προορίζονται για ιατρική χρήση. Δυστυχώς, λοιπόν, αυτές πρέπει αναγκαστικά να γίνουν. Οι άνθρωποι δεν θέλουν να υποφέρουν, ούτε να πεθαίνουν», δηλώνει ο Lord Drayson, υπουργός Επιστημών της προηγούμενης κυβέρνησης Εργατικών. Χωρίς τη χρήση πειραματόζωων, συμπληρώνει, δεν θα ήταν δυνατόν να αναπτυχθούν νέα φάρμακα. 

Ο καθηγητής Robin Lovell-Badge, γενετιστής στο βρετανικό Ινστιτούτο Ιατρικής Έρευνας, δήλωσε στο BBC ότι η δυνατότα οι επιστήμονες να μπορούν να εισάγουν ζώα είναι ζωτικής σημασίας, ώστε να μπορούν να συνεργαστούν με τους συναδέλφους στο εξωτερικό. Το θέμα που προκύπτει όμως είναι κατά βάση οικονομικό, καθώς ο Lovell-Badge προσθέτει πως «δεν είναι αποδοτικό να υπάρχουν πολλές μικρές εταιρείες εκτροφής ζώων εντός της χώρας. Είναι καλύτερα να υπάρχει ένα μεγάλο και καλά διατηρημένο κτηνοτροφείο εκτός του Ηνωμένου Βασιλείου». Ο Dominic Wells του Royal Veterinary College συμπληρώνει πως «έχουμε φτάσει σε σημείο πολλές εταιρείες να πέφτουν θύματα εκφοβισμού και να αρνούνται να μεταφέρουν ζώα».

Η οργάνωση PETA για τα δικαιώματα των ζώων απάντησε, αναφέροντας πως αντί οι ερευνητές να διαμαρτύρονται, θα έπρεπε να εργάζονται σκληρότερα, για να καταλήξουν σε άλλες, εναλλακτικές λύσεις και να μην χρειάζονται πια τα ζώα για πειράματα.

«Περισσότερο από το 90% των φαρμάκων που περνούν από δοκιμή σε ζώα, αποτυγχάνουν όταν εφαρμόζονται πάνω σε ανθρώπους», διευκρινίζει. «Είτε αποδεικνύονται μη ασφαλή, είτε απλώς αναποτελεσματικά», δήλωσε ο Alistair Currie, στέλεχος της οργάνωσης. «Στην πραγματικότητα, τα τελευταία 15 χρόνια ο αριθμός των ζώων που χρησιμοποιούνται ως πειραματόζωα ανεβαίνει, αλλά ο αριθμός των νέων φαρμάκων μειώνεται», συμπληρώνει, διαψεύδοντας τις κατηγορίες.

Οι έρευνες πάνω σε ζώα ήταν πάντα αμφιλεγόμενες. Εκατομμύρια άνθρωποι σε όλον τον κόσμο αντιτίθενται σθεναρά τη χρήση τωνζώων σε πειράματα υποστηρίζοντας ότι είναι σκληρή και ανήθικη.

Συγκεκριμένα, στο Ηνωμένο Βασίλειο, η Βρετανική Ένωση για την Κατάργηση των Πειραμάτων σε ζώα (BUAV), έχει αγωνιστεί για περισσότερο από εκατό χρόνια για να τερματιστούν όλα τα πειράματα πάνω σε τα ζώα.

Ακόμα και όσοι δεν αντιτίθενται στη χρήση πειραματόζωων, επισημαίνουν ότι αυτή πρέπει σε κάθε περίπτωση να πληρεί αυστηρές προϋποθέσεις: να γίνεται μόνο όταν δεν υπάρχει εναλλακτική επιλογή, αποκλειστικά για σοβαρούς σκοπούς και να μην ταλαιπωρεί άσκοπα το ίδιο το ζώο.
tvxs.gr
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ