2012-07-06 11:04:43
Φωτογραφία για Ποιοι προστάτευσαν τους δολοφόνους Ναζί;
Το γερμανικό υπουργείο Εσωτερικών διόρισε έναν ειδικό ερευνητή για να εξετάσει μια σειρά σφαλμάτων και παραλείψεων και πιθανώς αξιόποινων πράξεων σε ό,τι αφορά την δράση μιας νεοναζιστικής συμμορίας η οποία διέπραξε 10 δολοφονίες σε μια περίοδο 10 ετών. Ο Χανς-Πέτερ Φρίντριχ διόρισε τον Χανς-Γκέοργκ Ένγκελκε, στέλεχος του γερμανικού ΥΠΕΣ, επικεφαλής της έρευνας.

Μεταξύ άλλων, στελέχη της υπηρεσίας πληροφοριών που είναι αρμόδια για την ασφάλεια στο εσωτερικό κατέστρεψαν το 2011 έγγραφα τα οποία σχετίζονταν με τη στρατολόγηση νεοναζί ως πληροφοριοδοτών στη Θουριγγία, λίγο καιρό μετά τη σύνδεση των δολοφονιών με μια συμμορία ακροδεξιών σε αυτήν.

Ο επικεφαλής της διεύθυνσης, στελέχη της οποίας κατέστρεψαν τα έγγραφα, κατέθεσε σε μια κοινοβουλευτική επιτροπή έρευνας για το θέμα. Και ο επικεφαλής της υπηρεσίας για την προστασία του συντάγματος Χάιντς Φρομ, που ανακοινώθηκε την Δευτέρα ότι πρόκειται να αποχωρήσει στα τέλη του μηνός, κατέθεσε για το ζήτημα.


Δεν δόθηκαν λεπτομέρειες για τις καταθέσεις αυτές.

Τα έγγραφα τα οποία καταστράφηκαν είναι τουλάχιστον επτά και σχετίζονται με την παρακολούθηση της δράσης του λεγόμενου "χώρου" των νεοναζί στη Θουριγγία την περίοδο 1997-2003. Ορισμένα από αυτά αποκαταστάθηκαν, αλλά τα συγκεκριμένα δεν περιέχουν στοιχεία για τους πληροφοριοδότες και το εάν σχετίζονταν με την τριμελή νεοναζιστική ομάδα που διέπραξε τις δολοφονίες.

Η ύπαρξη και η δράση της Nationalsozialistischer Untergrund (NSU) αποκαλύφθηκε μόνο μετά τη συμφωνία των δύο από τα μέλη της συμμορίας ο ένας να εξοντώσει τον άλλο και κατόπιν να αυτοκτονήσει, έπειτα από μια αποτυχημένη απόπειρα ληστείας το περασμένο φθινόπωρο.

Μετά το θάνατο των Ούβε Μπένχαρτ και Ούβε Μούντλος, το τρίτο μέλος της συμμορίας, η Μπεάτε Τσεπ, παραδόθηκε στις αρχές.

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ ζήτησε δημόσια συγγνώμη από τις οικογένειες των θυμάτων για τα σφάλματα και τις παραλείψεις που επέτρεψαν στην NSU να δρα ατιμώρητη για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα.

Η αποκάλυψη γεγονότων όπως η καταστροφή των εγγράφων ενέτειναν τις υποψίες ότι οι υπηρεσίες πληροφοριών προσπάθησαν να συγκαλύψουν το ρόλο τους στην υπόθεση.

Η έρευνα της κοινοβουλευτικής επιτροπής πρόκειται να συνεχιστεί το Σεπτέμβριο.
nooz
TreloKouneli
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ