2012-07-04 21:01:14
Φωτογραφία για Χριστόφιας: «Ο Κομμουνιστής θα παλέψει για μια καλύτερη Ευρώπη»
Ούτε οι Τούρκοι έχουν θέση στην Κύπρο, ούτε οι Βρετανοί, ούτε οι αδελφοί μας Έλληνες 

Ούτε οι Τούρκοι έχουν θέση στην Κύπρο, ούτε οι Βρετανοί, ούτε οι αδελφοί μας Έλληνες με την κακή έννοια τόνισε ο Πρόεδρος Χριστόφιας, ο οποίος σημείωσε ότι η Κύπρος ανήκει στους Κυπρίους, είτε αυτοί είναι Ελληνοκύπριοι, είτε Τουρκοκύπριοι, είτε Αρμένιοι είτε Μαρωνίτες. Τόνισε επίσης ότι ο ίδιος εργάστηκε με ζήλο για την επίτευξη λύσης στο Κυπριακό.

Μετά την ολοκλήρωση της ομιλίας του Δημήτρη Χριστόφια, ευρωβουλευτές έκαναν λόγο για κατοχική χώρα, καλώντας την ΕΕ να αντιληφθεί την κατάσταση και ζητώντας παράλληλα να αφαιρεθεί από την Τουρκία το καθεστώς της υποψήφιας χώρας.

Μίνι «θερμό επεισόδιο»

Την αντίδραση τόσο του Προέδρου Χριστόφια όσο και του Ευρωβουλευτή Ιωάννη Κασουλίδη προκάλεσε η αυστηρή γλώσσα που χρησιμοποίησε ο Πρόεδρος της πολιτικής ομάδας των Φιλελευθέρων, κ. Γουάτσον, ο οποίος κάλεσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να καταπολεμήσει τη διαφθορά μεταξύ δικηγόρων στην Κύπρο. Κάλεσε επίσης τον Πρόεδρο να εργαστεί για την επίλυση του κυπριακού, να βοηθήσει την ΕΕ να απεξαρτηθεί από το ρωσικό φυσικό αέριο και να μην παρασυρθούμε από τα κοιτάσματα που βρέθηκαν στην Κύπρο.


Διαβάστε περισσότερα Άμεση ήταν η απάντηση του Ευρωβουλευτή Ιωάννη Κασουλίδη, ο οποίος τόνισε στον Βρετανό Γουάτσον, ότι είναι άδικος με μια χώρα που μόλις ανέλαβε την Προεδρία της ΕΕ, ενώ παράλληλα δήλωσε πως θα έπρεπε να ήταν πιο προσεκτικός αφού προέρχεται από μια χώρα η οποία είναι εγγυήτρια δύναμη στην κυπριακή δημοκρατία και που έχει ευθύνες για την κατάσταση στην Κύπρο και το κυπριακό πρόβλημα.

Ο Γουάτσον απάντησε στον κ. Κασουλίδη λέγοντας του ότι δεν ήταν αυστηρός με την Κύπρο ενώ σημείωσε ότι η χώρα του δεν ευθύνεται για το κυπριακό πρόβλημα.

"Mια επιτυχής Προεδρία θα είναι η απάντηση στους κ. Ερντογάν και Μπαγίς που μας αποκαλούν μισό Κράτος, ούτε καν φυλή που θα προεδρεύει μιας μίζερης Ευρώπης", κατέληξε ο Κύπριος ευρωβουλευτής.

Ο Πρόεδρος Χριστόφιας απάντησε επίσης στον Γουάτσον, λέγοντας ότι η έκκληση του για επίλυση του κυπριακού θα έπρεπε να ήταν προς την Άγκυρα και όχι προς τον ίδιο. «Στην Άγκυρα θα έπρεπε να απευθυνθείτε και να τους πείτε να συνομιλήσουν με τον Χριστόφια και όχι το αντίθετο. Διότι είναι η Άγκυρα που δεν συνομιλεί μαζί μας και όχι εμείς».

Πάντως ο Πρόεδρος των Σοσιαλιστών, ο οποίος μίλησε πριν τον κ. Γουάτσον έκανε αναφορά στην τουρκική στάση, την οποία καταδίκασε και δήλωσε ότι η Άγκυρα πρέπει να είναι πιο προσεκτική με μέλη της ΕΕ και δη με μια χώρα που αναλαμβάνει την προεδρία της ΕΕ.

Ο κ. Σβόμποντα κάλεσε τέλος την Τουρκία να επίδειξει βούληση για την επίλυση του κυπριακού. Αναφορές που προκάλεσαν τα χειροκροτήματα των Ευρωβουλευτών.

«Μην ανησυχείτε…δεν θα κάνω επανάσταση»

Ο Δημήτρης Χριστόφιας, αναφέρθηκε και στην πολιτική του καταβολή, μετά και από αναφορές ευρωβουλευτών στο συγκεκριμένος θέμα, διαβεβαιώνοντας τους ότι δεν πρέπει να ανησυχούν γιατί δεν πρόκειται να κάνει επανάσταση.

«Ναι είμαι αυτό που είμαι και είμαι περήφανος γι’ αυτό», είπε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος Χριστόφιας, προσθέτοντας ότι το κόμμα του υπηρετεί τον απλό Κύπριο πολίτη εδώ και 90 χρόνια.

«Η Τουρκία είναι κατοχική δύναμη»

Έντονος ήταν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας όταν αναφέρθηκε στο Κυπριακό. Με έντονο ύφος τόνισε ότι η Τουρκία είναι κατοχική δύναμη και σε αυτή θα πρέπει να απευθυνθούν.

Ο Δημήτρης Χριστόφιας απευθυνόμενος προς του Ευρωπαίους ηγέτες, είπε ότι θα έπρεπε να καταδικάζουν δημόσια και με έμφαση κάθε προσπάθεια της Τουρκίας για υποβάθμιση του ρόλου της Κύπρου, που αποτελεί πλήρες μέλος της ΕΕ και όλων των διεθνών οργανισμών όπως ο ΟΗΕ.

Ο Πρόεδρος είπε ότι δεν έχει κανένα πρόβλημα με τον τουρκικό λαό και τον απλό πολίτη. Αντίθετα, είπε, «είμαι συναγωνιστής με τους Τούρκους απλούς ανθρώπους οι οποίοι αγωνίζονται για τα δημοκρατικά τους δικαιώματα ακόμα και σήμερα, στην Τουρκία των αλλαγών και του εκσυγχρονισμού».

Σουλτς: «Από τις καλύτερες Προεδρίες που έχω δει»

Ο Πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, κατά τη διάρκεια της διάσκεψης τύπου, τόνισε για άλλη μια φορά, ότι η κυπριακή προεδρία είναι μία από τις καλύτερα προετοιμασμένες που έχει δει.

«Η Κυπριακή Προεδρία είναι εξαιρετικά προετοιμασμένη για αντιμετωπίσει τις προκλήσεις για το μέλλον. Αγωνίζεται για περισσότερη κοινωνική δικαιοσύνη κοινωνική αλλυλεγγύη για περισσότερο έλεγχο των χρηματοπιστωτικών αγορών για την καταπολέμηση της φτώχιας και θα ήθελα να πω στον φίλο μου Δημήτρη Χριστόφια ότι είναι πραγματικά ο ενδεδειγμένος άνθρωπος αυτή τη στιγμή που μπορεί να αντιπροσωπεύσει την ΕΕ στα σημαντικά ζητήματα της κοινωνικής δικαιοσύνης», κατέληξε ο Μάρτιν Σουλτς.

«Πάντρεμα δημοσιονομικής πειθαρχίας και ανάπτυξης»

Ο Πρόεδρος Χριστόφιας στην διάσκεψη τύπου τόνισε ότι για να πετύχει η Ένωση χρειάζεται στενή συνεργασία του Συμβουλίου, του Κοινοβουλίου και της Επιτροπής. Αναφερόμενος στην οικονομική κρίση, είπε ότι οι μέθοδοι που εφαρμόστηκαν μέχρι στιγμής, δεν πέτυχαν. Τόνισε ότι χρειάζεται ένα πάντρεμα δημοσιονομικής πειθαρχίας με την ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας.

«Θέμα επιβίωσης ο εταιρικός φόρος για την Κύπρο»

Αναφερόμενος στο θέμα του χαμηλού εταιρικού φόρου της Κύπρου, ο Δημήτρης Χριστόφιας, είπε ότι αποτελεί θέμα επιβίωσης για την Κύπρο, αφού πρόκειται για μία οικονομία η οποία στηρίζεται στις υπηρεσίας. Αντίθετα είπε, σε άλλες χώρες όπως η Φινλανδία και η Σουηδία, υπάρχει ισχυρή βιομηχανία, κάτι που η Κύπρος δεν διαθέτει.

Για αυτό είπε, ο εταιρικός φόρος είναι κάτι το οποίο θα υπερασπιστούμε κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων με την Τρόικα.

Ο Πρόεδρος Χριστόφιας ανέφερε πως η Κύπρος αναλαμβάνει για πρώτη φορά την εξαμηνιαία προεδρία του Συμβουλίου από την ένταξή της στην Ε.Ε., μέσα σε  πολύ δύσκολες συνθήκες για την Ένωσή μας. Πρόσθεσε πως η παγκόσμια οικονομική κρίση ταλανίζει αρκετά κράτη μέλη ενώ τη μεγαλύτερη πίεση εξακολουθεί να δέχεται η ευρωζώνη. Αναντίλεκτα, οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ένωσή μας απαιτούν ρηξικέλευθες ευρωπαϊκές απαντήσεις, υπέδειξε.

Υπογράμμισε πως «έχουμε υποχρέωση να αφουγκραστούμε τους πολίτες μας και να καταβάλουμε το άπαν των δυνάμεών μας για μια Ένωση που να σημαίνει περισσότερα για τους Πολίτες της. Μια Ευρώπη της κοινωνικής συνοχής, της ευημερίας, της ασφάλειας και της ανάπτυξης».

Διαβεβαίωσε πως «ακούραστα θα εργαστούμε κατά το τρέχον εξάμηνο για να προωθήσουμε ακριβώς, εντός του Συμβουλίου και στο μέτρο των αρμοδιοτήτων μας, κάθε νομοθετική πρωτοβουλία που θα συνδράμει στο στόχο μιας κοινωνικά αλληλέγγυας και αποτελεσματικής Ένωσης. Μιας Ένωσης με πιο ορατά οφέλη για την ευημερία των Ευρωπαίων Πολιτών».

«Αυτός είναι ο γενικότερος πολιτικός μας στόχος κατά το εξάμηνο της Κυπριακής Προεδρίας και πραγματικά ευελπιστούμε όπως έχουμε στην προσπάθεια μας αυτή, τη στήριξη και τη αρωγή όλων των θεσμικών παραγόντων και ειδικά του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου», επεσήμανε.

Διαβάστε ακόμα: Πλήρης στήριξη Μπαρόζο στην Κυπριακή Προεδρία

  

Σουλτς: Η Τουρκία να σεβαστεί τους κανόνες της ΕΕ

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, τόνισε ότι η Τουρκία πρέπει να σεβαστεί τους κανόνες της ΕΕ, χαρακτηρίζοντας εξαιρετικά δυσάρεστο γεγονός τη στάση της Τουρκίας έναντι της Κυπριακής Προεδρίας της ΕΕ.

Μιλώντας στη κοινή διάσκεψη Τύπου με τον Δημήτρη Χριστόφια, ο κ. Σουλτς ανέφερε πως  η Κυπριακή Προεδρία είναι μια από τις καλύτερα προετοιμασμένες Προεδρίες που έχει δει εδώ και πολύ καιρό. Σημείωσε ότι ο Πρόεδρος Χριστόφιας είναι ο ενδεδειγμένος άνθρωπος αυτή τη χρονική στιγμή που μπορεί να αντιπροσωπεύσει την ΕΕ στα θέματα της κοινωνικής δικαιοσύνης ενώ παράλληλα εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι τους επόμενους έξι μήνες η Κύπρος θα υπηρετήσει τα ευρωπαϊκά ιδανικά.

http://www.sigmalive.com/news/politics/503879
VIDEO
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΑΠΟΒΛΗΘΗΚΑΝ ΟΙ ΡΕΪΝΤΖΕΡΣ!
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
ΑΠΟΒΛΗΘΗΚΑΝ ΟΙ ΡΕΪΝΤΖΕΡΣ!
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ