2012-06-18 08:52:05
Φωτογραφία για Φορτίο θανάτου για τη Συρία Ρωσικό πλοίο μετέφερε όπλα για τον στρατό του Ασαντ κάτω από τη μύτη του ΝΑΤΟ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΛΟΥΚΑΣ ΔΗΜΑΚΑΣ, ΣΤΕΛΙΟΣ ΒΡΑΔΕΛΗΣ

Ταξίδεψε σαν φάντασμα από την Αγία Πετρούπολη στη Συρία και αφού πέρασε από τον Πειραιά έδεσε στη Ραβέννα, πριν πάρει τον δρόμο της επιστροφής για τη Μαύρη Θάλασσα. Το ρωσικό φορτηγό «Professor Katsman» δεν θα είχε τραβήξει την προσοχή των μυστικών υπηρεσιών και των μέσων ενημέρωσης εάν το φορτίο του δεν ήταν πυρομαχικά και όπλα που παραδόθηκαν στις δυνάμεις του καθεστώτος Ασαντ. Σύμφωνα με πληροφορίες, το πλοίο έδεσε στο λιμάνι του Ταρτούς, στη Συρία, μεταξύ της 26ης και της 27ης Μαΐου. Προηγουμένως, στα ανοικτά της Κύπρου, ο καπετάνιος έσβησε το transponder για να μην εντοπιστεί το στίγμα του πλοίου. Σύμφωνα με την ιταλική εφημερίδα «Κοριέρε ντελα Σέρα», το πολεμικό υλικό που θα ξεφόρτωνε στη συνέχεια στο Ταρτούς είχε παραχθεί από τη Rosobonexport, τη ρωσική βιομηχανία οπλικών συστημάτων. Το ίδιο το πλοίο ανήκει στον Βλαντίμιρ Λίσιν, τον δεύτερο πλουσιότερο άνθρωπο στη Ρωσία. 


 

Η Ουάσιγκτον υποστηρίζει ότι πρόκειται να παραδοθεί νέο φορτίο όπλων στη Δαμασκό. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Μπασάρ αλ Ασαντ ζητά επιθετικά ελικόπτερα για να συνεχίσει την επιχείρηση καταστολής κατά της αντιπολίτευσης και να περιορίσει τις δικές του απώλειες. Φυσικά δεν είναι γνωστό ποιος και πότε θα παραδώσει το επόμενο φορτίο.

ΣΤΟΝ ΠΕΙΡΑΙΑ. Tο «Professor Katsman» απέπλευσε στις 27 Μαΐου με κατεύθυνση τον Πειραιά. Εμεινε στη ράδα του μεγαλύτερου λιμανιού της Ελλάδας περίπου 22 ώρες. Οι ελληνικές Αρχές είχαν ενημερωθεί από νατοϊκές πηγές για το δρομολόγιο που θα ακολουθούσε το πλοίο. Στα ελληνικά χωρικά ύδατα βρέθηκε στις 30 Μαΐου και έπιασε στο λιμάνι του Πειραιά για ανεφοδιασμό καυσίμων. Οι λιμενικές Αρχές, ύστερα από σχετική πληροφορία που έλαβαν από τις υπηρεσίες ασφαλείας για το πιθανό φορτίο που μετέφερε το πλοίο, προχώρησαν σε έλεγχο ο οποίος πραγματοποιήθηκε στη Σαλαμίνα. Οπως αποκαλύπτουν στα «ΝΕΑ» ανώτεροι αξιωματικοί του Λιμενικού «το πλοίο βρέθηκε κενό φορτίου, δεν προέκυψε κανένα στοιχείο εις βάρος του και έτσι δόθηκε η άδεια αναχώρησής του». 

 

Το πλοίο βρισκόταν υπό συνεχή νατοϊκή παρακολούθηση ύστερα από την πληροφορία πως μπορεί να μετέφερε όπλα με τελικό προορισμό τη Συρία. Τις υποψίες των νατοϊκών δυνάμεων ασφαλείας ενίσχυαν οι κινήσεις του καπετάνιου, ο οποίος έδινε λανθασμένες αναφορές της θέσης του μέσω τους συστήματος ΑΙS, το οποίο είναι το διεθνές σύστημα καταγραφής της θέσης και της πορείας κάθε εμπορικού πλοίου μέσω δορυφορικής εκπομπής. Το ΝΑΤΟ αν και ενημέρωνε το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό για τις κινήσεις του «Professor Katsman» δεν ζήτησε να πραγματοποιηθεί έλεγχος εν πλω του ύποπτου πλοίου. Αυτό ζητήθηκε όμως από το Λιμενικό όταν το πλοίο βρέθηκε στη ράδα του Πειραιά.
InfoGnomon
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ