2012-06-11 09:01:13
Φωτογραφία για Ντέρμπι δείχνουν οι κρυφές δημοσκοπήσεις!
Τo δίλημμα «μνημόνιο ή αντιμνημόνιο» έχει χωρίσει το εκλογικό Σώμα σε δύο μέτωπα και η επιλογή δεν γίνεται πια ανάμεσα σε κόμματα, αλλά ανάμεσα στις δύο κυρίαρχες προτάσεις του πολιτικού συστήματος. Την εικόνα του απόλυτου ντέρμπι, σε ό,τι αφορά κυρίως την εκλογική πρωτιά, εμφανίζουν -σύμφωνα με απόλυτα διασταυρωμένες πληροφορίες- όλες σχεδόν οι δημοσκοπήσεις που διενεργήθηκαν για λογαριασμό των κομμάτων και ολοκληρώθηκαν μία εβδομάδα περίπου πριν από την κρίσιμη αναμέτρηση. Σύμφωνα με τα στοιχεία, η πρωτιά και φυσικά η διαφορά που θα «χωρίσει» τον πρώτο από τον δεύτερο δεν έχει ακόμη κριθεί, καθώς όλα τα δεδομένα «κινούνται» στα όρια του στατιστικού λάθους, κάτι που σημαίνει ότι όλα θα παιχτούν την τελευταία εβδομάδα και κάθε γεγονός (έκτακτο ή προγραμματισμένο) μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο για την έκβαση της «μάχης».

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν στα χέρια τους τα τελευταία 24ωρα οι ηγέτες των περισσότερων κομμάτων που θα διεκδικήσουν ξανά σε μία εβδομάδα την ψήφο των πολιτών, η πρωτιά «παίζεται» πλέον σε σαφώς υψηλότερα επίπεδα από ό,τι στις 6 Μαΐου.


Στον αέρα η πρωτιά

Κοινή συνισταμένη σε όλες τις μετρήσεις η διαπίστωση των ερευνητών ότι για πρώτη φορά παρατηρείται το φαινόμενο της «μιας μέρας». Αυτό σημαίνει ότι αρκετοί ψηφοφόροι απαντούν στις έρευνες ότι θα ψηφίσουν το ένα ή το άλλο κόμμα μόνο και μόνο για να μην επικρατήσει ο αντίπαλός του.

Ετσι, για πρώτη φορά στη πολιτική ιστορία σπάνε οι κομματικές γραμμές και οι διαχωρισμοί του πρόσφατου παρελθόντος.

Εγκυροι δημοσκόποι, μιλώντας στο «Εθνος της Κυριακής», προέβλεψαν ότι τόσο η ΝΔ όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ μάχονται κοντά στο 30% και δεν αποκλείεται ο νικητής των εκλογών, όποιος κι αν είναι, να υπερβεί το συγκεκριμένο αυτό όριο, γεγονός που σύμφωνα με τον εκλογικό νόμο θα μπορέσει να εξασφαλίσει τουλάχιστον 125 έδρες στο πρώτο κόμμα.

Αυτό που υπογραμμίζουν, πάντως, έμπειροι ερευνητές της κοινής γνώμης, δύσκολα το άθροισμα των ποσοστών και των δύο κομμάτων θα μπορέσει να ξεπεράσει το 60%

Ο πήχης

Για τη διαφορά σε επίπεδο ποσοστών που θα υπάρξει, κανείς δεν μπορεί αυτή την ώρα να κάνει ασφαλή πρόβλεψη καθώς η μία εβδομάδα που απομένει μέχρι να ανοίξουν οι κάλπες θεωρείται -με βάση τα στοιχεία σήμερα- αρκετός πολιτικός χρόνος.

Επίσης, παρά το γεγονός ότι οι εκλογές απέχουν μόλις μία εβδομάδα, τα ποσοστά των αναποφάσιστων εξακολουθούν να είναι διψήφια στις περισσότερες έρευνες, γεγονός που σημαίνει ότι πολλοί πολίτες θα επιλέξουν τις επόμενες ημέρες ή ίσως και «πάνω από την κάλπη» τη στάση που θα τηρήσουν.

Σημαντικό είναι επίσης το στοιχείο ότι η Νέα Δημοκρατία έχει λύσει σε μεγάλο βαθμό το πρόβλημα της συσπείρωσης των ψηφοφόρων της και για τον λόγο αυτό -προφανώς- ο Αντώνης Σαμαράς έχει προσανατολίσει, τις τελευταίες ημέρες, την τακτική του προς την κατεύθυνση του «επαναπατρισμού» ψηφοφόρων από τα κόμματα που κινούνται στα «δεξιά του».

Ο ΣΥΡΙΖΑ, επίσης, βρίσκεται σε θετική τροχιά αύξησης των ποσοστών συσπείρωσης, κάτι που αποτελούσε στην αφετηρία της νέας εκλογικής μάχης αναγκαία προϋπόθεση για να διεκδικήσει την εκλογική πρωτιά.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, και τα δύο κόμματα επιχειρούν να διεμβολίσουν τους πολιτικούς φορείς που στις τελευταίες εκλογές βρέθηκαν εκτός Βουλής.

Οι έρευνες δείχνουν ότι το 18% που συγκέντρωσαν όλα μαζί τα κόμματα που δεν μπήκαν στις 6 Μαΐου στη Βουλή έχει μειωθεί σημαντικά («κινείται» κάτω από το 8%), γεγονός που οφείλεται στην πολιτική πόλωση που ακλούθησε πρωτίστως η Νέα Δημοκρατία και δευτερευόντως ο ΣΥΡΙΖΑ.

Ρυθμιστής οι «λοιποί»

Η μείωση των ποσοστών των εκτός Βουλής κομμάτων, πάντως, καθιστά -σύμφωνα με τον εκλογικό νόμο- πιο δύσκολη την επίτευξη της αυτοδυναμίας.

Οπως έλεγε στο «Εθνος της Κυριακής» έμπειρο πολιτικό στέλεχος που έχει μελετήσει διεξοδικά τις διατάξεις του, εάν το ποσοστό αυτό «πέσει» κάτω από 10%, τότε η αυτοδυναμία των 151?153 εδρών εξασφαλίζεται με ένα ποσοστό που θα πρέπει να υπερβαίνει το 37,5%.

Ανατροπές

Ολα αυτά τα στοιχεία, πάντως, είναι πιθανόν να ανατραπούν την τελευταία εβδομάδα, καθώς σε αυτό που συμφωνούν όλες οι δημοσκοπήσεις είναι πως το ποσοστό της λεγόμενης αδιευκρίνιστης ψήφου είναι υπερβολικά μεγάλο, με δεδομένο ότι απομένει μόλις μία εβδομάδα για να ανοίξουν οι κάλπες. Είναι χαρακτηριστικό ότι το ποσοστό των πολιτών που δεν έχουν ακόμη αποφασίσει ποιο κόμμα θα στηρίξουν ξεπερνά το 17%, ενώ σε αντίστοιχες έρευνες μέχρι το 2009 το ποσοστό αυτό δεν ξεπερνούσε το 6%.

Οι επικεφαλής των εταιρειών δημοσκοπήσεων θεωρούν ότι πολλά μπορούν να ανατραπούν ?κυρίως ως προς την εκλογική πρωτιά και τη διαφορά, ενώ ανάλογα ερωτήματα υπάρχουν για κόμματα (όπως ο ΛΑΟΣ) που βρέθηκαν στις προηγούμενες εκλογές οριακά εκτός Βουλής και σήμερα εμφανίζουν μια σχετικά ανοδική τάση.

Οι στόχοι των δύο

Οι κ. Σαμαράς και Τσίπρας θα προσπαθήσουν τις τελευταίες ημέρες να αποφύγουν το μεγάλο λάθος που πιθανότατα θα τους κοστίσει την πρώτη θέση. Για τον λόγο αυτό ο πρόεδρος της ΝΔ θα επαναφέρει τα θέματα «νόμου και τάξης» προκειμένου να απευθυνθεί στους πολίτες που επέλεξαν τον Μάιο κόμματα «δεξιότερα» της ΝΔ και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα επιχειρήσει με επισκέψεις του σε περιφέρειες που το ΚΚΕ έχει σημαντική δύναμη να προελκύσει ψηφοφόρους που δεν υιοθετούν την ιδέα μιας κυβέρνησης της Αριστεράς.

«Κλειδί» το ΠΑΣΟΚ και το ΚΚΕ

Οι άγνωστες παράμετροι των εκλογών της 17ης Ιουνίου παραμένουν, πάντως, το ΠΑΣΟΚ και το ΚΚΕ. Οι ερευνητές συμφωνούν ότι από το ποσοστό διατήρησης των εκλογικών δυνάμεων των δύο συγκεκριμένων κομμάτων θα εξαρτηθεί εν πολλοίς και η εκλογική πρωτιά.

Το ΠΑΣΟΚ, όπως τονίζουν στελέχη του κόμματος που παρακολουθούν σταθερά τις δημοσκοπήσεις, έχει ακόμη μεγάλες δυνατότητες συσπείρωσης. Εάν αυτό συμβεί, τότε είναι πιθανόν να περιοριστούν τα ποσοστά και της ΝΔ, αλλά και του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς οι απώλειες ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ ενίσχυαν και τα δύο κόμματα που σήμερα διεκδικούν την πρωτιά.

Το ΚΚΕ, στους ψηφοφόρους του οποίου «στοχεύει» πολιτικά ο Αλ. Τσίπρας, δείχνει τις τελευταίες ημέρες να ανεβάζει τα ποσοστά συσπείρωσής του, γεγονός που εάν συνεχιστεί μέχρι τέλους θα επηρεάσει σημαντικά την έκβαση της εκλογικής μάχης.

Στη ΝΔ ελπίζουν ότι θα επιβεβαιωθεί και αυτήν τη φορά ο κανόνας και το ΚΚΕ στο τέλος της προεκλογικής εκστρατείας θα καταγράψει συσπείρωση άνω του 90%, καθώς στη Λ. Συγγρού εκτιμούν ότι οι όποιες απώλειες καταγραφούν στο Κομμουνιστικό Κόμμα θα ενισχύσουν απευθείας τον Αλ. Τσιπρα.

«Κινούμενη άμμο» θυμίζουν εν πολλοίς και τα ποσοστά συσπείρωσης των Ανεξάρτητων Ελλήνων. Το κόμμα του κ. Καμμένου, ο οποίος συνεχίζει δυναμικά τον αντιμνημιονιακο του αγώνα, δεν δείχνει να έχει φτάσει μέχρι στιγμής στα επιθυμητό για τον ίδιο επίπεδο. Οι έρευνες δείχνουν να έχει απώλειες προς τη ΝΔ και προς τον ΣΥΡΙΖΑ, αποτέλεσμα πιθανόν της πολιτικής πόλωσης.

Οι δεξαμενές

Ωστόσο, όπως επισημαίνουν οι αναλυτές, και οι Ανεξάρτητοι Ελληνες έχουν μεγάλη δεξαμενή «άντλησης ψηφοφόρων».

Τα ποσοστά της Χρυσής Αυγής θυμίζουν... ασανσέρ καθώς αλλάζουν από εβδομάδα σε εβδομάδα. Από τις έρευνες που έγιναν μετά και το αποτρόπαιο επεισόδιο εις βάρος των κυριών Κανέλλη και Δούρου, προκύπτει ότι το κόμμα του κ. Μιχαλολιάκου όχι μόνο δεν αποδυναμώθηκε αλλά, αντίθετα, επανασυσπειρώθηκε. Αυτό, βέβαια, δεν σημαίνει ότι θα διατηρήσει και μέχρι τέλους τα ποσοστά του, όπως επισημαίνουν οι αναλυτές των δημοσκοπήσεων.

Η πιο σταθερή, σε επίπεδο ποσοστών, πολιτική δύναμη εμφανίζεται αυτή την ώρα -σύμφωνα πάντα με τις τελευταίες έρευνες- η ΔΗΜΑΡ. Συγκεκριμένα, δείχνει να κρατά απολύτως τα ποσοστά που πέτυχε στις εκλογές του Μαΐου και αυτό συμβαίνει διότι είναι σχεδόν ίσες οι απώλειες (πιθανότατα προς τον ΣΥΡΙΖΑ), αλλά και οι εισροές (κυρίως από το ΠΑΣΟΚ).
ethnos.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ