2012-06-01 18:22:20
Φωτογραφία για Εισαγόμενο έντομο απειλεί τα κηπευτικά της Κρήτης
του Σωτήρη Μεταξά

Με καταστροφή απειλεί την υπαίθρια αλλά και τη θερμοκηπιακή καλλιέργεια της ντομάτας στην Κρήτη η επανεμφάνιση του εντόμου... tuta absoluta που πολλαπλασιάζετε σε χρόνο ρεκόρ και καταστρέφει ολοσχερώς τις καλλιέργειες. Οι παραγωγοί θα πρέπει να είναι σε εγρήγορση και να παρακολουθούν σε καθημερινή βάση τα φυτά τους, καθώς πριν από δύο χρόνια, εξαιτίας του ίδιου εντόμου, χιλιάδες τόνοι παραγωγής είχαν οδηγηθεί στις χωματερές.

Ραγδαία εξάπλωση

Η εξάπλωση του εισαγόμενου εντόμου που καταστρέφει τις καλλιέργειες κηπευτικών στην Κρήτη είναι ραγδαία. Ο εφιάλτης του 2010 επιστρέφει και το χειρότερο είναι ότι στη νόμιμη αγορά δεν υπάρχουν εντομοκτόνα για την καταπολέμησή του καθώς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης δεν έχει δώσει ακόμα τις εγκρίσεις φυτοπροστατευτικών προϊόντων για τον νέο αυτό εχθρό των κηπευτικών.

Το εισαγόμενο έντομο «tuta absoluta» «θερίζει» τις καλλιέργειες κηπευτικών και στην Κρήτη, αναστατώνοντας τους παραγωγούς του νησιού. Το έντομο - σκουλήκι, που τρώει φύλλα και βλαστούς φυτών καταστρέφοντας ολοκληρωτικά μικρές και μεγάλες καλλιέργειες, μεταφέρθηκε και αναπαράχθηκε την Ελλάδα μέσω των εισαγόμενων κηπευτικών από τρίτες χώρες.


Εχθρός της ντομάτας

Ο εχθρός της τομάτας πρωτοεμφανίστηκε στην Ελλάδα το 2009. Πρόκειται για ένα μικρό λεπιδόπτερο το οποίο ονομάζεται φυλλορήκτης της τομάτας και προσβάλλει όλα τα σολανώδη με προτίμηση την τομάτα.

Το επικίνδυνο έντομο που «εισέβαλε» από την Ισπανία και καταστρέφει καλλιέργειες σε όλη τη δυτική και νότια Ελλάδα ήδη έχει καταστρέψει μεγάλες εκτάσεις με ντομάτες, μελιτζάνες και πιπεριές, ενώ εξαπλώνεται ταχύτατα σε όλη τη λεκάνη της Μεσογείου προκαλώντας συναγερμό στις αρμόδιες αρχές.

Εξοργισμένοι είναι οι αγρότες της Μεσαράς και των άλλων περιοχών της Κρήτης που βλέπουν τις καλλιέργειες τους (τομάτες, πιπεριές, μελιτζάνες) να καταστρέφονται από εισαγόμενο έντομο που έφθασε όπως λένε, από εισαγόμενα προϊόντα τρίτων χωρών. Όχι μόνο εισάγονται ελεύθερα αυτά τα προϊόντα, όχι μόνο πωλούνται τις περισσότερες φορές ως ελληνικά, αλλά γίνονται και η αφορμή για να προκληθούν τεράστιες ζημιές στις καλλιέργειες, όπως λένε οι ίδιοι οι αγρότες.

Επιπλέον, οι καταναλωτές που νομίζουν ότι αγοράζουν ελληνικά προϊόντα, καταναλώνουν τελικά εισαγόμενα για την καλλιέργεια των οποίων είναι πάρα πολύ πιθανόν να έχουν χρησιμοποιηθεί χημικές ουσίες απαγορευμένες στην Ευρωπαϊκή Ένωση!

prismanews.gr
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ